Home » Fokkerij » Fokwaarden » Aprildraai bewijst kracht Julia-koefamilie

Aprildraai bewijst kracht Julia-koefamilie

Geplaatst op woensdag 05-04-2017

Lowlands Bolero blijft onveranderd koploper bij de roodbonte stieren met melkgevende dochters in Nederland, Julandy rukt op naar de derde plaats en Jotani blijkt met een fokwaarde van 117 het nieuwe roodbonte exterieurkanon. Wat de drie stieren gemeen hebben, is dat ze alle drie uit de Julia’s van Jacob Werler uit Vaassen stammen.

Julandy (Andy x Moonlight) van importeur GGI stijgt naar een Inet van +357 euro en steekt daarmee menig zwartbonte stier naar de kroon. De vele kilo’s melk (+1807) komen desalniettemin uit fraaie uiers (113). Julandy is een kleinzoon van Julia 382 (v. Stadel), tevens de moeder van koploper van de roodbonte indexlijst Lowlands Bolero (v. Lawn Boy). Bolero is weliswaar vroegtijdig gesneuveld, maar volle broer Red Cliff van KI Kampen doet het met een NVI van 167 punten ook niet onverdienstelijk en toonde al tweemaal een indrukwekkende dochtergroep.

Eveneens kleinzoon

Met Jotani heeft KI Kampen een nieuw ijzer in het vuur. De stier debuteert met een NVI van 179 punten op basis van dochters en stijgt daarmee 85 punten ten opzichte van zijn voormalige genomic-index. Jotani's sterke punt is zijn exterieur. Hij scoort 111 voor uiers en 115 voor benen, wat hem op 117 totaal exterieur brengt. De stier heeft als afstamming Jotan x Konvoy x Stadel en is eveneens een kleinzoon van Julia 382. De in Dalfsen gevestigde KI-organisatie schrijft met Baarlinger Martijn (Ideal x Kian) nog een nieuweling bij die met 139 NVI-punten verdienstelijk debuteert. Wel zag ze Youri (Jerudo x Curtis) 34 NVI-punten prijsgeven. De opvallendste verandering bij de gehaltenstier is dat hij vier punten vruchtbaarheid prijsgeeft en nu op 101 uitkomt.

Hoornloos

KI Samen heeft in Bonhill Kratos (Maniac x Classic) de hoogste nieuwkomer. De stier debuteert met een NVI van 90 punten. De organisatie heeft in de hoornloze Bonhill Painter (Lawn Boy x Ramos) van dezelfde fokker haar hoogste stier met 171 NVI-punten. De eveneens hoornloze Eragon (Fidelity x Lawn Boy) moest 35 punten prijsgeven en eindigt op een NVI van 127.

Andermaal verlies

De als jonge stier al populaire en eveneens hoornloze Wilder Kanu (Colt P x Snowman) van Semex, zag zijn index na fors verlies in december nu met -27 andermaal zakken tot een totaal van 112 punten. De stier vererft veel melk (+1791 kilo) met extreem lage gehalten van -1,19 procent vet en -0,63 procent eiwit. Daarnaast zakte zijn fokwaarde klauwgezondheid van 101 naar 93. De eveneens hoornloze Ladd P (Destry x Lawn Boy) van WWS zag zijn NVI door een productiestijging juist met 27 punten stijgen tot een totaal van 152 punten. De organisatie moest echter een verlies incasseren bij Big Apple-Red (Talent x Regiment). De stier uit een roemrijke exterieurfamilie verloor 32 punten door een daling van zijn productie-index (nu -1236 kilo melk).

Crimetime

Een stijger is de als jonge stier veel gebruikte Gansey’s Crimetime (Jerudo x Talent) van Vekis Genetics. Door een hogere productie-index en een hogere levensduurfokwaarde steeg zijn index met 45 punten tot een NVI van 84. Ook GGI mocht een forse stijger bijschrijven. Fageno (Fidji x Ruacana) heeft een wat andere afstamming en stijgt tot een totaal van 219 NVI-punten, al zal zijn eiwitpercentage van -0,20 veelvuldig gebruik in Nederland vermoedelijk in de weg staan. De organisatie mocht bij de hoornloze stier Laron P (Lawn Boy x Shottle) eveneens 23 punten bijschrijven. De tevens uit Duitsland importerende organisatie Masterrind zag bij haar Huijben-stieren Elwood en Jorck enkele NVI-punten opgeteld worden. Amor Red daarentegen moest licht inleveren.

Arroyo-zonen

CRV maakt in haar persbericht melding van het verdienstelijke scores van de Arroyo-zonen Delta Colorado (mv. Lawn Boy) en Delta Valentino (mv. Kylian). Arroyo is de Spencer-zoon van de bekende Etazon Renate. Beide stieren halen meer dan 200 NVI-punten en halen exterieurtotalen van respectievelijk 113 en 110 punten. Toch staan Delta Animator (Camion x Mascol) en Heerma State Dexter (Kodak x Pilot) met NVI’s van 243 en 238 punten nog hoger. Ook CRV mag met Dukefarm Gambler P (Asterix P x Fiction) overigens een hoge hoornloze debutant bijschrijven (NVI: 198).

De Vrendt

De onlangs uitgebreid in vakblad Melkvee geportretteerde De Vrendt-fokker André Lutke Willink zag zijn ‘voorlopig laatst ingezette stier uit de Sientje-koefamilie’ Alba Red (Mr Savage x Fidelity) met 38 NVI-punten stijgen tot een totaal van 208 punten. Een andere stijger is Bruchter Passe (Kylian x Mr Burns) met 37 NVI-punten. Daarmee compenseert hij zijn verlies bij de decemberdraai (39 punten) bijna volledig. Nog een stijger is oudgediende Lowlands Redman (Fiction x TS Gogo). De stier steeg voor productie en ook voor klauwgezondheid. Hij combineert nu opvallend genoeg een fokwaarde beenwerk van 94 met een klauwgezondheid van 107. Een stier die juist als beenwerkstier te boek staat, Riverland Joan, moest 40 punten inleveren, nadat hij in december ook al 39 punten kwijtraakte. De daling komt vooral op het conto van zijn lagere productiefokwaarde.

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Behaal winst uit uw jongveeopfok
Waar kunt u uw jongveeopfok nog verbeteren?Wilt u snel inzicht in uw jongveeopfok en tegelijkertijd praktische tips en adviezen... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland LG AgruniekRijnvallei Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...
 

Voorzitter levensduursymposium aan het woord en impressie sprekers

Met ruim 400 bezoekers was er veel belangstelling voor het ‘Symposium Fokken voor...