Home » Fokkerij » Evenementen » Prijzen bij roodbont naar bekende namen in Asten-Heusden

Prijzen bij roodbont naar bekende namen in Asten-Heusden

Geplaatst op maandag 06-03-2017

Op de Zuid-Nederlandse wintershow in Asten-Heusden gingen bij roodbont alle prijzen naar de gevestigde fokbedrijven van Goossens en Hermanussen uit Beers en Engelen uit Grashoek. Bij zwartbont daarentegen waren de prijzen verdeeld over meerdere deelnemers. Alleen Moerhoeve Holsteins van de familie Van der Aa uit Sint Michielsgestel wist twee titels te pakken.

Stef Goossens heerste bij de oudere roodbonte koeien in Asten-Heusden. Zijn fraaie, best bewaarde, ruim 10-jarige Konvoy-dochter Gasthuis Konvoy Suzanne werd uitgeroepen tot seniorenkampioene en tevens tot algemeen kampioene roodbont. De koe werd gefokt door Arie en Jeroen van Buuren uit Leerbroek, die met hun bedrijf zijn gestopt, en was ook meer dan eens succesvol in Hoornaar.

Suzannes secondante bij de oudere koeien was stalgenote T-M Marijke 2, een Sundance-dochter. Bij de jongere koeien was het Hermanussen die de toon aangaf. Bij de vaarzen won hij met Fraiko-dochter Barendonk Paulina 188, in de middenklasse met Yorck-dochter Barendonk Massia 6762. In beide gevallen werden ze op de huid gezeten door koeien van de familie Engelen uit Grashoek. Acme-dochter Grashoek Anastacia 11 werd reservekampioene vaarzen, Sunflower-dochter Grashoek Nel 139 Pp kreeg die positie toegewezen in de middenklasse.

Zeer sterke bedrijfsgroepen

Dat de competitie bij roodbont zich afspeelde op hoog niveau werd duidelijk bij de strijd tussen de bedrijfsgroepen. In een zeer imponerende rubriek streden hier zes zeer goede groepen op het allerhoogste niveau om de titel. Goossens stelde zowel een groep met jonge als met oude koeien op. Keurmeester Jan Steegink koos voor leeftijd en maakte de groep met de uitgezwaarde, volwassen dieren van Goossens kampioen boven de jeugdige groepen van Hermanussen en Engelen, die dicht bij elkaar lagen.

Voor fokkerijliefhebbers was deze rubriek het hoogtepunt van de dag. Bij zwartbont was er aanmerkelijk minder spanning. Er was namelijk maar één groep, die van Moerhoeve Holsteins. Wat kwaliteit betreft kon die zich echter goed meten met de roodbonte groepen. Niettemin werd de groep van Goossens uitgeroepen tot beste bedrijfsgroep van de dag.

Zwartbont

Bij de zwartbonten volgde keurmeester Gerrit van der Kolk de hele dag consequent een lijn van keuren die gericht was op functionaliteit en kwaliteit. Bij de vaarzen resulteerde dat in een fraai kampioensduo dat bestond uit Moerhoeve Marina 351, een Braxtondochter van de familie Van der Aa met als secondante Windbrook-dochter Lucie 53 van de familie Goesten uit Hedel.

Bij de oudere koeien werd de zeer complete Strider-dochter Euro’s Jet 825 van Bloemen Melkvee uit Vredepeel overtuigend kampioene voor de fraaie, melktypische Norwin-dochter Maga 75 van vof Gebleektendijk uit Nederweert-Eind. Jet werd later tevens uitgeroepen tot algemeen kampioene zwartbont.

De meeste hoofdbrekens leverde de middenklasse op. Hier bleef een zeer sterk viertal over, dat echter duidelijk van elkaar verschilde. De familie Engelen uit Meijel was vertegenwoordigd met twee dieren: de fijngebouwde, jeugdige Norwin-dochter Angels Wiesje 46 en Angels Margriet 88 (v. Maniac van de Peul). Margriet was een zeer sterke en evenredig gebouwde koe met beste benen en een super uier, maar ze was niet bepaald in keuringsconditie.

Verder bleven over Dijkstar Lies 24 van de familie Bongers uit Egchel, een dochter van Weggelhorster The Voice en Moerhoeve Gonda 195 (v. Teus) van Van der Aa. Gonda was een fraaie, jonge koe die er optimaal voorstond, Lies was zeer correct gebouwd. Margriet 88 was in potentie misschien wel de beste koe, maar werd vanwege haar conditie vierde. De fijne Wiesje 46 kwam even wat kracht en macht te kort en eindigde als derde. „Bij de jeugd en bij de oudere koeien was het niet zo moeilijk, maar over de middenklasse moest ik toch wel even nadenken”, aldus Van der Kolk. „Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor Lies 24 als kampioene. Ze is niet de grootste, maar vanaf dat ze de ring in kwam pakte ze me. Ze is zo goed in balans en heeft zoveel kwaliteit.” Gonda 195 werd daarmee zeer eervol tweede en bezorgde de familie Van der Aa haar tweede titel.

Tekst: Fred Reinders
Beeld: Fred Reinders

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Boehringer Ingelheim Lely Nederland AgroVision LG MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...