Home » Fokkerij » Evenementen » Tienjarige Sjoukje wint Groninger Rundveeshow

Tienjarige Sjoukje wint Groninger Rundveeshow

Geplaatst op maandag 27-02-2017

Veel publiek, een goede deelname en puike kampioenes. De Groninger Rundveeshow kan terugkijken op een geslaagde editie met de tienjarige Sjoukje 609 (v. Mr. Sam) van Froukje Mulder en Jitte Ketelaar uit Winsum als algemeen kampioene.

Nadat hij haar al uitgeroepen had tot vaars met de beste uier, maakte keurmeester Addy Moree Shakira 5 kampioene bij de vaarzen. Ze was zeker niet de grootste vaars op de keuring, maar ze toonde een surplus aan kwaliteit: prachtige verhoudingen, veel jeugd, super beenwerk en een fantastische uier. En passant relativeerde ze als dochter van Goldwyn de snelheid in genetische vooruitgang nog even. Eigenaar Wilco Stolwijk uit Bedum reageerde geëmotioneerd op de overwinning: „We hebben haar gekregen van mijn schoonouders, die vorig jaar na een langere periode van ziekte zijn gestopt met melken.” Schoonvader Henk Scherphof was vooral trots en gaf de credits aan zijn dochter Marieke: „Zij heeft zelfstandig de paring met Goldwyn gemaakt.” Reservekampioene werd Hillary, een Defender-dochter van de familie Veenstra uit Boerakker, die met de kampioene een kwalitatief hoogwaardig koppel vormde.

Rood en zwart

In de middenklasse streden twee roodbonten en twee zwartbonten om het kampioenschap. Het kampioenschap werd overtuigend opgeëist door Kindness-dochter Glinzer Jettie 180 van de maatschap Vos uit Godlinze, een lange, ruimgebouwde koe die er optimaal voorstond. Reserve werd de rode Midwolder José 12, een zeer degelijke, sterk gebouwde dochter van Mr. Savage. Bij de oudere koeien won de 10-jarige Mr Sam-dochter Sjoukje 609 van de maatschap Mulder-Ketelaar het kampioenschap. Deze best bewaarde koe met zo’n 65.000 kg melk op de teller was prachtig in balans en zeer correct gebouwd. Reservekampioene werd Astra 754, een Roylane Jordan-dochter van de familie Van Rijn uit Opende.
Tot algemeen kampioene werd net als vorig jaar Sjoukje 609 verkozen, dit keer boven Glinzer Jettie 180, een close finish volgens Moree.

Bedrijfsgroepen

De titel beste bedrijfsgroep wordt door de meeste fokkers als het hoogst haalbare gezien op een keuring. Deze keer was die titel voor de imponerende groep van maatschap Vos die nipt won van Mulder-Ketelaar in een zeer sterke rubriek. Dat maakte de weg vrij voor de titel, want beide groepen waren superieur aan de winnaars in de beide andere rubrieken.

Tekst: Fred Reinders
Beeld: Koos van der Spek

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgroVision Lely Nederland MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...