Home » Fokkerij » Evenementen » Beart beste dochtergroep op ‘Schau der Besten’

Beart beste dochtergroep op ‘Schau der Besten’

Geplaatst op vrijdag 24-02-2017

Op de ‘Schau der Besten’ van de Duitse fokkerijorganisatie Masterrind werd van een viertal stieren een dochtergroep getoond. Van de stieren Red Mist, Force, Bangard en Beart, kreeg de groep van de laatste de meeste lof toegezwaaid.

De aftrap werd verricht door de roodbonte stier Red Mist, een Nederlands gefokte Elburn-zoon uit de bekende Woudhoeve Pietjes. Hij heeft in Duitsland 210 dochters in de melkcontrole. Hennie Lenferink uit het Overijsselse Geesteren vond het goede boerenkoeien met veel body waar je boer bij blijft. Yannick Meijering uit Dalen zag sterke koeien met goede droge benen, waarvan de uiers misschien iets beter konden, terwijl Gerrit Abbink uit Vriezenveen wat uniformiteit in de groep miste, maar de uiers juist wel goed vond.

Meningen verdeeld

Ook over de groep van Force (G-Force x Planet, 359 dochters aan de melk), die aansluitend de ring betrad, waren de meningen enigszins verdeeld. Waar Abbink het had over een jeugdige groep met beste uiers en een mooi melktype, vond Lenferink ze wat kort aandoen en zag hij minder goede achterbenen. „Ik zou er geen sperma van kopen.” Ook Meijering was niet heel enthousiast: „Als groep vielen ze mij wat tegen, het is niet mijn type koeien. De kopkoe was wel een fraaie vaars, die terecht kampioene werd van de nakomelingengroepen.”

Selectieruimte het kleinst

Meer overeenstemming was er over de groep van Bookemzoon Bangard (mv. Xacobeo), waar de selectieruimte met 123 dieren het kleinst van was. Meijerink beviel de groep goed: „Een mooie passende groep met goede, sterke uiers.” Abbink zag jeugdige, goed ontwikkelde vaarzen met knappe uiers en goede benen, terwijl Lenferink de uiers ‘er goed onder vond zitten’, maar de vaarzen iets smal vond.

Paradepaardje

Als afsluiter werd een groep gepresenteerd van het paradepaardje Beart (Beacon uit een volle zuster van Danillo), die als jonge stier al veel gebruikt is en al meer dan 4.600 dochters aan de melk heeft. De tweedekalfsdieren maakten indruk. Meijering vond het een supergroep met stuk voor stuk dieren met beste uiers, een sterk frame en goede benen. Abbink vond het een uniforme groep koeien met beste uiers en beste benen en ook Lenferink zag een goede groep met beste uiers en goede benen, ‘waarvan de eerste twee zo mee kunnen doen aan de individuele keuring’.

Tekst: Fred Reinders
Beeld: Wolfhard Schulze

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...