Home » Fokkerij » Evenementen » Beart beste dochtergroep op ‘Schau der Besten’

Beart beste dochtergroep op ‘Schau der Besten’

Geplaatst op vrijdag 24-02-2017

Op de ‘Schau der Besten’ van de Duitse fokkerijorganisatie Masterrind werd van een viertal stieren een dochtergroep getoond. Van de stieren Red Mist, Force, Bangard en Beart, kreeg de groep van de laatste de meeste lof toegezwaaid.

De aftrap werd verricht door de roodbonte stier Red Mist, een Nederlands gefokte Elburn-zoon uit de bekende Woudhoeve Pietjes. Hij heeft in Duitsland 210 dochters in de melkcontrole. Hennie Lenferink uit het Overijsselse Geesteren vond het goede boerenkoeien met veel body waar je boer bij blijft. Yannick Meijering uit Dalen zag sterke koeien met goede droge benen, waarvan de uiers misschien iets beter konden, terwijl Gerrit Abbink uit Vriezenveen wat uniformiteit in de groep miste, maar de uiers juist wel goed vond.

Meningen verdeeld

Ook over de groep van Force (G-Force x Planet, 359 dochters aan de melk), die aansluitend de ring betrad, waren de meningen enigszins verdeeld. Waar Abbink het had over een jeugdige groep met beste uiers en een mooi melktype, vond Lenferink ze wat kort aandoen en zag hij minder goede achterbenen. „Ik zou er geen sperma van kopen.” Ook Meijering was niet heel enthousiast: „Als groep vielen ze mij wat tegen, het is niet mijn type koeien. De kopkoe was wel een fraaie vaars, die terecht kampioene werd van de nakomelingengroepen.”

Selectieruimte het kleinst

Meer overeenstemming was er over de groep van Bookemzoon Bangard (mv. Xacobeo), waar de selectieruimte met 123 dieren het kleinst van was. Meijerink beviel de groep goed: „Een mooie passende groep met goede, sterke uiers.” Abbink zag jeugdige, goed ontwikkelde vaarzen met knappe uiers en goede benen, terwijl Lenferink de uiers ‘er goed onder vond zitten’, maar de vaarzen iets smal vond.

Paradepaardje

Als afsluiter werd een groep gepresenteerd van het paradepaardje Beart (Beacon uit een volle zuster van Danillo), die als jonge stier al veel gebruikt is en al meer dan 4.600 dochters aan de melk heeft. De tweedekalfsdieren maakten indruk. Meijering vond het een supergroep met stuk voor stuk dieren met beste uiers, een sterk frame en goede benen. Abbink vond het een uniforme groep koeien met beste uiers en beste benen en ook Lenferink zag een goede groep met beste uiers en goede benen, ‘waarvan de eerste twee zo mee kunnen doen aan de individuele keuring’.

Tekst: Fred Reinders
Beeld: Wolfhard Schulze

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland LG Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...