Home » Melken » Nieuws » Aantal vrouwen op landbouwbedrijf blijft stabiel

Aantal vrouwen op landbouwbedrijf blijft stabiel

Geplaatst op donderdag 08-03-2018

Het aantal vrouwen dat werkzaam is op een bedrijf blijft sinds het jaar 2000 stabiel. Ongeveer een derde van het aantal werkzame mensen op een agrarisch bedrijf is vrouw. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek, die gepubliceerd werden op Internationale Vrouwendag.

In het jaar 2017 waren in totaal 56.000 vrouwen werkzaam in de agrarische sector. Dat is 33 procent van het totaal aantal werknemers op een agrarisch bedrijf. 8 van de 10 vrouwen zijn werkzaam binnen een familiebedrijf. Daarvan werkt meer dan de helft van de vrouwen meer dan 20 uur per week op dat bedrijf. De bloembollenteelt is de hekkensluiter, met 26 procent vrouwen in de branche.

CBS heeft ook de paard- en ponybedrijven, de glastuinbouw, boomkwekerijen, bloembollenteelt en de fruitteelt meegenomen in het onderzoek. Relatief gezien werken de meeste vrouwen in de paardensector, waar zij met 47 procent net in de minderheid zijn ten opzichte van het aantal mannen.

In de melkveehouderij is precies een derde van het aantal werkzame mensen vrouw. Toch wijken de pluimveesector (34 procent) en de varkenssector (32 procent) er niet veel van af. In de akkerbouwsector is slechts 29 procent van het totaal aantal werknemers een vrouw.

Minder vrouwelijke bedrijfshoofden
Waar het totaal aantal werkzame vrouwen in een agrarisch bedrijf stabiel bleef, daalde het aantal vrouwelijke bedrijfshoofden wel. Dat aantal nam in de periode van 2005 tot 2017 af van 9 naar 6 procent. Vooral bedrijven in de paardensector worden door vrouwen geleid. Vier procent van de pluimvee- en varkensbedrijven heeft een vrouwelijk bedrijfshoofd. In de melkveesector staan het minst aantal vrouwen aan het roer, namelijk 2 procent. Akkerbouwbedrijven doen het daarin een stuk beter: 8 procent van de bedrijfshoofden is daar vrouw.

Dairy Development Programma
Omdat vrouwen een belangrijke rol spelen binnende sector, is FrieslandCampina in ontwikkelingslanden gestart met het Dairy Development Programma. Vrouwen in de agrarische sector realiseren daar 20 to 30 procent minder opbrengsten dan hun mannelijke collega's, omdat ze minder toegang hebben tot kennis, belangrijke middelen en diensten. In 2017 heeft FrieslandCampina daarom 5.993 vrouwen in Pakistan en Nigeria opgeleid op het gebied van technische-, ondernemers- en leiderschapsvaardigheden.

Tekst: Erin Veenink
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei DSV Zaden LG
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...