Home » Melken » Nieuws » Qlip en CRV: In de toekomst fosfor en methaanuitstoot meten in melk

Qlip en CRV: In de toekomst fosfor en methaanuitstoot meten in melk

Geplaatst op maandag 08-01-2018

Qlip en CRV zien kansen om steeds meer informatie uit melk te halen en tot waarde te brengen voor veehouders. Als voorbeelden noemen ze de ontwikkeling van indicatoren voor fosfor- en methaanuitstoot op basis van melk als toekomstmogelijkheden.

Beide partijen ondertekenden afgelopen week een meerjarige overeenkomst ter continuering van de onderlinge samenwerking op het gebied van melkproductieregistratie (MPR). Roald van Noort (CEO CRV) en Jan Bobbink (Algemeen Directeur Qlip) tekenden de samenwerkingsovereenkomst namens hun organisaties.

Op dit moment worden er naast de standaard metingen van vet en eiwit, ook op het gebied van uiergezondheid en ketose al metingen gedaan. Daarnaast maken een aantal veehouders gebruik van drachtbepaling via de MPR.

MPR onmisbare basis

Volgens Bobbink zijn er nog veel mogelijkheden om informatie uit melk te halen. Naast het meten van fosfor en methaan, noemt de directeur van Qlip ook het ontsluiten van informatie op het gebied van diergezondheid, welzijn en voeding

Roald van Noort denkt dat precisiemanagement in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. „We zien de MPR hiervoor als een onmisbare basis. Veehouders mogen ervan uitgaan dat wij er alles aan doen om geen waardevolle informatie onbenut te laten”.

Het grootste deel van de Nederlandse melkveehouders maakt gebruik van MPR. Jaarlijks worden in het zuivellaboratorium in Zutphen ruim 11 miljoen melkmonsters van individuele melkkoeien geanalyseerd.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs LG DSV Zaden AgroVision Lely Nederland MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...