Home » Melken » Nieuws » Vetzuursamenstelling varieert van tank tot tank

Vetzuursamenstelling varieert van tank tot tank

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

Eerste resultaten van de landelijke screening op de vetzuursamenstelling wijzen uit dat er niet alleen verschil zit in de vetzuursamenstelling tussen melkveebedrijven, maar ook binnen bedrijven. Tussen de ene en de volgende volle melktank van hetzelfde bedrijf kan de vetzuursamenstelling zomaar 2 à 3 procent verschillen.

Dit is gisteren bekend gemaakt op een bijeenkomst van de Nevedi, de brancheorganisatie voor de veevoersector. Nevedi-directeur Henk Flipsen geeft desgevraagd aan dat veevoeradviseurs daarom niet moeten uitgaan van één tankmelkscreening, maar altijd de gegevens van minimaal drie tanken moeten bekijken, alvorens zij advies uitbrengen.

Voorzichtig optimistisch

De gegevens van de tankmelkscreening zijn sinds vorige week beschikbaar gemaakt voor adviseurs. Henk Flipsen is heel voorzichtig optimistisch over de resultaten van de eerste weken. "De eerste tekenen zijn goed. Maar laten we eerst de resultaten over januari en februari maar eens afwachten voordat we de balans opmaken."

Spreiding

Vanmiddag werd in Doetinchem op een persbijeenkomst van Volac Wilmar (internationale speler op het gebied van pensbestendige vetten) tevens gerefereerd aan een groot internationaal onderzoek onder duizenden melkveebedrijven in Europa. Daaruit blijkt dat de totale spreiding van het gehalte C16:0-vetzuur tussen het laagste en het hoogste bedrijf al 17 procent bedraagt. De vetzuursamenstelling van melk is namelijk afhankelijk niet alleen afhankelijk van het rantsoen, maar van vele factoren, zoals de bedrijfsvoering, het groeiseizoen, weiden of opstallen, aantal melkbeurten en het ras van de koeien.

Vetgehalte

Het afgelopen anderhalf jaar zijn een deel van de melkveehouders producten op basis van C16:0-vetzuur (palmitinezuur) gaan bijvoeren, omdat het onder andere een positief effect heeft op het vetgehalte in de melk en daarmee op de uitbetaalde melkprijs.

Keerzijde van de medaille is echter dat het aandeel van het verzadigde, 'harde' C16:0-vetzuur in de melk daardoor kan oplopen. En een te hoog aandeel vast vet (Solid Fat Content) in de melk geeft problemen bij de productie van boter en kaas, die daardoor minder smeuïg en minder goed smeerbaar worden.

De Nevedi en de NZO hebben daarom besloten om met ingang van 1 november het gebruik van gefractioneerde pensbestendige vetten tot nader order op te schorten, om te voorkomen dat zuivelondernemingen zoals Cono Kaasmakers problemen gaan ondervinden in de kaasproductie.

 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Gineke Mons

Reacties

Kennispartner artikelen
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden... Lees meer »
Mooie resultaten Meteor klauwgezondheidsaanpak
In het najaar van 2016 lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak is ontwikkeld met als doel... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgruniekRijnvallei LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Mooie resultaten Meteor klauwgezondheidsaanpak
In het najaar van 2016 lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak is ontwikkeld met als doel klauwgezondheid op...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...