Home » Melken » Nieuws » Vetzuursamenstelling varieert van tank tot tank

Vetzuursamenstelling varieert van tank tot tank

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

Eerste resultaten van de landelijke screening op de vetzuursamenstelling wijzen uit dat er niet alleen verschil zit in de vetzuursamenstelling tussen melkveebedrijven, maar ook binnen bedrijven. Tussen de ene en de volgende volle melktank van hetzelfde bedrijf kan de vetzuursamenstelling zomaar 2 à 3 procent verschillen.

Dit is gisteren bekend gemaakt op een bijeenkomst van de Nevedi, de brancheorganisatie voor de veevoersector. Nevedi-directeur Henk Flipsen geeft desgevraagd aan dat veevoeradviseurs daarom niet moeten uitgaan van één tankmelkscreening, maar altijd de gegevens van minimaal drie tanken moeten bekijken, alvorens zij advies uitbrengen.

Voorzichtig optimistisch

De gegevens van de tankmelkscreening zijn sinds vorige week beschikbaar gemaakt voor adviseurs. Henk Flipsen is heel voorzichtig optimistisch over de resultaten van de eerste weken. "De eerste tekenen zijn goed. Maar laten we eerst de resultaten over januari en februari maar eens afwachten voordat we de balans opmaken."

Spreiding

Vanmiddag werd in Doetinchem op een persbijeenkomst van Volac Wilmar (internationale speler op het gebied van pensbestendige vetten) tevens gerefereerd aan een groot internationaal onderzoek onder duizenden melkveebedrijven in Europa. Daaruit blijkt dat de totale spreiding van het gehalte C16:0-vetzuur tussen het laagste en het hoogste bedrijf al 17 procent bedraagt. De vetzuursamenstelling van melk is namelijk afhankelijk niet alleen afhankelijk van het rantsoen, maar van vele factoren, zoals de bedrijfsvoering, het groeiseizoen, weiden of opstallen, aantal melkbeurten en het ras van de koeien.

Vetgehalte

Het afgelopen anderhalf jaar zijn een deel van de melkveehouders producten op basis van C16:0-vetzuur (palmitinezuur) gaan bijvoeren, omdat het onder andere een positief effect heeft op het vetgehalte in de melk en daarmee op de uitbetaalde melkprijs.

Keerzijde van de medaille is echter dat het aandeel van het verzadigde, 'harde' C16:0-vetzuur in de melk daardoor kan oplopen. En een te hoog aandeel vast vet (Solid Fat Content) in de melk geeft problemen bij de productie van boter en kaas, die daardoor minder smeuïg en minder goed smeerbaar worden.

De Nevedi en de NZO hebben daarom besloten om met ingang van 1 november het gebruik van gefractioneerde pensbestendige vetten tot nader order op te schorten, om te voorkomen dat zuivelondernemingen zoals Cono Kaasmakers problemen gaan ondervinden in de kaasproductie.

 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Gineke Mons

Reacties

Kennispartner artikelen
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het... Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
Nieuw hals tag zorgt voor nog meer grip op de koegezondheid
Onlangs is een nieuwe hals-tag geintroduceerd, de ISO LD SmartTag Neck, met nieuwe functionaliteiten. Naast de functionaliteiten...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...