Home » Melken » Nieuws » Superboer Bennie Jolink: 'Respect voor doorzetters'

Superboer Bennie Jolink: 'Respect voor doorzetters'

Geplaatst op zaterdag 11-11-2017

De zanger van Normaal, Bennie Jolink, stopte met optreden. Op het platteland in de Achterhoek (GD), waar hij is geboren en getogen, blikt de kleinzoon van twee boeren terug op zijn carrière. Middels zijn blues en rock zette Bennie alias Buuz’n Beernd de boer voor het eerst op een voetstuk.

Er zijn volgens Bennie twee soorten boeren, en voor beiden heeft hij respect. De zakelijke jongens die meters willen maken en vaak emigreerden, en de boeren die willen werken en wonen waar ze zijn opgegroeid. Met nog wat spek op de rug kunnen die bunders bijkopen en doen ze het ook prima. Alle twee goed opgeleid tegenwoordig, de laatste soort vaak ook druk met neventakken.

'Gepensioneerde stadse stoepschijter'

Maar we moeten realistisch blijven, zegt Jolink. „De agrarische tak wordt kleiner. Het toerisme groter en belangrijker. Dat is nou eenmaal zo. Wel vind ik het erg dat een gepensioneerde stadse stoepschijter, een advocaat in een Jaguar bijvoorbeeld, hier komt wonen, de prijs van de boerderijtjes bederft en vervolgens ook nog meteen tegen motorcrossen, tegen de jacht en tegen het lawaai van een trekker is”, zucht Bennie.

Bennie heeft tips voor boeren: Het imago is alles. „Maak duidelijk wat je doet. Het is logisch om goed te zijn voor je dieren, anders produceren ze niet. Dat weten wij, maar laat dat vooral ook zien! Zet de deur open en nodig het volk uit.” Dit geldt volgens de Achterhoeker overigens ook voor jagers. „Niemand jaagt alleen maar voor z’n lol.”

Lees het volledige interview met Bennie Jolink zaterdag 11 november in de regionale agrarische vakbladen Vee & Gewas, Veldpost, Stal & Akker en Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen

Tekst: Ruth van Schriek
Beeld: Ruth van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het... Lees meer »
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland AgroVision LG DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais doorgaans...
 
Lees meer »
Betere penswerking door eiwitaanvulling
Bent u op zoek naar een goede rantsoenaanvulling? De keuze hiervoor kan van grote invloed zijn op de melkproductie en de fosfaatuitstoot....
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...