Home » Melken » Nieuws » NoorderlandMelk start met Vlog-melk

NoorderlandMelk start met Vlog-melk

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Coöperatie NoorderlandMelk gaat met ingang van 1 maart 2018 Vlog-melk leveren aan Royal A-ware. Veehouders die daar interesse in hebben, moeten zich voor eind oktober aanmelden voor de pilot, meldt vice-voorzitter Adrian Langereis van NoorderlandMelk.

NoorderlandMelk geeft hiermee gehoor aan de vraag van kaasproducent Royal A-ware, die voor de Duitse kaasmarkt op zoek is naar melk die is geproduceerd van gegarandeerd GMO-vrij veevoer. Voor de Vlog-melk (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) betaalt Royal A-ware een cent extra per kilo melk.

Voorafgaand aan de productie van Vlog-melk moeten veehouders eerst drie maanden Vlog-gecertificeerd veevoer hebben gevoerd. Daarom wordt vanaf 1 december 2017 gestart met de pilot. Later instromen is om logistieke redenen niet mogelijk. Veel voerleveranciers kunnen dit soort voer al leveren, volgens de coöperatie. Zelfgeteeld voer als gras en mais is standaard GMO-vrij in Nederland.

Omschakelperiode betaald

NoorderlandMelk omvat 150 boeren met samen 100 miljoen kilo melk. Om leden te motiveren om mee te doen, betaalt NoorderlandMelk tijdens de drie maanden van de omschakelperiode uit eigen zak een cent extra per kilo melk. De eerste aanmeldingen komen intussen binnen, laat Langereis weten. Hij doet geen uitspraken over het gewenste volume dat nodig is voor de pilot.

Gentechvrije melk en zuivelproducten zijn vooral in Duitsland zeer gewild. Diverse zuivelproducenten spelen hierop in. Zo is FrieslandCampina gestart met een pilot met Vlog-melk, met twee groepen boeren: een in Friesland en een in Noord-Brabant. Ook Cono Kaasmakers in Middenbeemster is met een (kleine) pilot bezig.

Weidegang naar 90 procent

De leverancierscoöperatie heeft de afgelopen periode in diverse huiskamerbijeenkomsten de visie voor 2020 uiteengezet. Langereis geeft aan dat een van de doelen van NoorderlandMelk is om het percentage weidegang te verhogen van 75 naar 90 procent.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: NoorderlandMelk

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...