Home » Melken » Nieuws » NoorderlandMelk start met Vlog-melk

NoorderlandMelk start met Vlog-melk

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Coöperatie NoorderlandMelk gaat met ingang van 1 maart 2018 Vlog-melk leveren aan Royal A-ware. Veehouders die daar interesse in hebben, moeten zich voor eind oktober aanmelden voor de pilot, meldt vice-voorzitter Adrian Langereis van NoorderlandMelk.

NoorderlandMelk geeft hiermee gehoor aan de vraag van kaasproducent Royal A-ware, die voor de Duitse kaasmarkt op zoek is naar melk die is geproduceerd van gegarandeerd GMO-vrij veevoer. Voor de Vlog-melk (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) betaalt Royal A-ware een cent extra per kilo melk.

Voorafgaand aan de productie van Vlog-melk moeten veehouders eerst drie maanden Vlog-gecertificeerd veevoer hebben gevoerd. Daarom wordt vanaf 1 december 2017 gestart met de pilot. Later instromen is om logistieke redenen niet mogelijk. Veel voerleveranciers kunnen dit soort voer al leveren, volgens de coöperatie. Zelfgeteeld voer als gras en mais is standaard GMO-vrij in Nederland.

Omschakelperiode betaald

NoorderlandMelk omvat 150 boeren met samen 100 miljoen kilo melk. Om leden te motiveren om mee te doen, betaalt NoorderlandMelk tijdens de drie maanden van de omschakelperiode uit eigen zak een cent extra per kilo melk. De eerste aanmeldingen komen intussen binnen, laat Langereis weten. Hij doet geen uitspraken over het gewenste volume dat nodig is voor de pilot.

Gentechvrije melk en zuivelproducten zijn vooral in Duitsland zeer gewild. Diverse zuivelproducenten spelen hierop in. Zo is FrieslandCampina gestart met een pilot met Vlog-melk, met twee groepen boeren: een in Friesland en een in Noord-Brabant. Ook Cono Kaasmakers in Middenbeemster is met een (kleine) pilot bezig.

Weidegang naar 90 procent

De leverancierscoöperatie heeft de afgelopen periode in diverse huiskamerbijeenkomsten de visie voor 2020 uiteengezet. Langereis geeft aan dat een van de doelen van NoorderlandMelk is om het percentage weidegang te verhogen van 75 naar 90 procent.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: NoorderlandMelk

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland AgroVision DSV Zaden
Kennispartner artikelen
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...