Home » Melken » Nieuws » Familie Van Berkum uit Elahuizen nieuwe topmelkers

Familie Van Berkum uit Elahuizen nieuwe topmelkers

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Siemen (59) en zijn zoon Jan-Siemen (31) van Berkum in Elahuizen zijn de nieuwe topmelkers van Nederland. Het Friese melkveebedrijf staat bovenaan in de jaarstatistieken van CRV, met een economisch jaarresultaat van 2.918 euro per koe.

De familie Van Berkum heeft een melkveebedrijf met 260 koeien. Ze melken drie maal daags en de gemiddelde productie bedraagt 13.664 kilo melk met 3,67 procent vet en 3,54 procent eiwit. Dat is goed voor 502 kilo vet en 483 kilo eiwit per koe.

Combinatie van factoren

Siemen van Berkum zegt de goede bedrijfsprestaties te danken aan een combinatie van factoren, met als voornaamste de goede gezondheid van de koeien. “Een zieke koe produceert geen melk.” Vooral sinds ze recent van gescheiden mest zijn overgestapt op zand in de boxen, is de uiergezondheid nog een stuk verbeterd, vertelt de melkveehouder. Mastitis speelt nagenoeg geen rol meer.

Ook koecomfort is van belang; de stal uit 2012 beantwoordt daar aan. Daarnaast moet het rantsoen kloppen en ook de genetica is van belang. Van Berkum is testbedrijf voor CRV, vertelt hij. "Maar dat is pas sinds kort."

Vader en zoon Van Berkum melken in een 18-stands rotorstal van 20 jaar oud. Het melken van de 240 koeien vergt 2,5 uur per keer, en dat drie keer per dag. Daarom hebben ze er ook drie dagen in de week een medewerker bij.

Bekijk hier een bedrijfsfilmpje van CRV uit 2016 van dit bedrijf. 

De Haan-de Vries

Op plaats twee in de statistieken staat de eveneens Friese maatschap De Haan-de Vries uit Hemrik. Zij melken hun 90 koeien ook drie keer daags, wat resulteert in een gemiddelde melkproductie van 13.463 kilo melk met 3,77 vet en 3,42 eiwit (508 kg vet en 460 kg eiwit). Al met al goed voor een economisch jaarresultaat van 2.839 euro per koe.

Familie Wielens

De familie Wielens uit Haaksbergen (Ov.) bezet plaats drie met een EJR van 2.826 euro per koe. Zij melken hun 23 koeien twee keer daags. Met een gemiddelde productie van 11.971 kilo melk, 4,46 vet en 3,74 eiwit (533 kg vet en 448 kilo eiwit) levert dat een uitstekend EJR op van 2.826 euro per koe.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: CRV

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG Lely Nederland DSV Zaden AgroVision MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...