Home » Melken » Nieuws » Familie Van Berkum uit Elahuizen nieuwe topmelkers

Familie Van Berkum uit Elahuizen nieuwe topmelkers

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Siemen (59) en zijn zoon Jan-Siemen (31) van Berkum in Elahuizen zijn de nieuwe topmelkers van Nederland. Het Friese melkveebedrijf staat bovenaan in de jaarstatistieken van CRV, met een economisch jaarresultaat van 2.918 euro per koe.

De familie Van Berkum heeft een melkveebedrijf met 260 koeien. Ze melken drie maal daags en de gemiddelde productie bedraagt 13.664 kilo melk met 3,67 procent vet en 3,54 procent eiwit. Dat is goed voor 502 kilo vet en 483 kilo eiwit per koe.

Combinatie van factoren

Siemen van Berkum zegt de goede bedrijfsprestaties te danken aan een combinatie van factoren, met als voornaamste de goede gezondheid van de koeien. “Een zieke koe produceert geen melk.” Vooral sinds ze recent van gescheiden mest zijn overgestapt op zand in de boxen, is de uiergezondheid nog een stuk verbeterd, vertelt de melkveehouder. Mastitis speelt nagenoeg geen rol meer.

Ook koecomfort is van belang; de stal uit 2012 beantwoordt daar aan. Daarnaast moet het rantsoen kloppen en ook de genetica is van belang. Van Berkum is testbedrijf voor CRV, vertelt hij. "Maar dat is pas sinds kort."

Vader en zoon Van Berkum melken in een 18-stands rotorstal van 20 jaar oud. Het melken van de 240 koeien vergt 2,5 uur per keer, en dat drie keer per dag. Daarom hebben ze er ook drie dagen in de week een medewerker bij.

Bekijk hier een bedrijfsfilmpje van CRV uit 2016 van dit bedrijf. 

De Haan-de Vries

Op plaats twee in de statistieken staat de eveneens Friese maatschap De Haan-de Vries uit Hemrik. Zij melken hun 90 koeien ook drie keer daags, wat resulteert in een gemiddelde melkproductie van 13.463 kilo melk met 3,77 vet en 3,42 eiwit (508 kg vet en 460 kg eiwit). Al met al goed voor een economisch jaarresultaat van 2.839 euro per koe.

Familie Wielens

De familie Wielens uit Haaksbergen (Ov.) bezet plaats drie met een EJR van 2.826 euro per koe. Zij melken hun 23 koeien twee keer daags. Met een gemiddelde productie van 11.971 kilo melk, 4,46 vet en 3,74 eiwit (533 kg vet en 448 kilo eiwit) levert dat een uitstekend EJR op van 2.826 euro per koe.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: CRV

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland AgroVision LG
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...