Home » Melken » Nieuws » Weigerboer krijgt nul op rekest van FrieslandCampina

Weigerboer krijgt nul op rekest van FrieslandCampina

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

De verplichting om de Kringloopwijzer in te vullen, blijft ongewijzigd van kracht. Dat heeft FrieslandCampina gisteravond laten weten aan weigerboer Henk Gommer uit Zevenhuizen (Gr.)

Gommer diende met NMV-voorzitter Harm Wiegersma tijdens een hoorzitting op 8 september met districtsbestuurders van FrieslandCampina het voorstel in, de verplichting van de Kringloopwijzer te halen. De actie tegen het verplicht invullen van de Kringloopwijzer kreeg deze zomer bijval van honderden melkveehouders.

'Kans nihil'

Een kater heeft Henk Gommer niet van de negatieve uitslag. Hij had er al op gerekend. "Als Frans Keurentjes zich voorafgaand aan de hoofdbestuursvergadering, waarop de hoorzitting inhoudelijk zou worden besproken, al in de pers laat ontvallen dat de kans op een vrijwillige Kringloopwijzer nihil is, kan iedereen op zijn klompen aanvoelen, welke kant het opgaat", reageert Gommer. De inhoudelijke behandeling van zijn voorstel door het hoofdbestuur was hierdoor in zijn ogen een farce.

Geen schoonheidsprijs

Ook over de communicatie na de vergadering van het hoofdbestuur is Gommer niet positief. Woordvoerder Jan-Willem ter Avest liet weten dat FrieslandCampina pas met het standpunt naar buiten wilde treden, als Gommer persoonlijk bericht had gekregen. "En aangezien de heer Gommer geen e-mail ontvangt, kan dit wat langer duren”, klonk het vrij schamper.

Afgelopen weekend had Gommer echter nog altijd geen post ontvangen. "Ik mag dan wel geen e-mail kunnen ontvangen, maar ik heb wel een brievenbus! Dit verdient allemaal geen schoonheidsprijs", foetert de weigerboer.

In de tussenliggende tijd bracht de NZO naar buiten dat wordt vastgehouden aan de verplichting om de Kringloopwijzer in te vullen, ook voor melkveehouders die geen mestoverschot hebben.

Pas gisteravond kreeg Gommer de officiële brief van FrieslandCampina, uit handen van bestuursvoorzitter Frans Keurentjes en hoofd buitendienst Roy Vermeulen van FrieslandCampina. "Dat schrijven had ik graag eerder gehad, zodat we er inhoudelijk over konden spreken”, zegt Gommer. Keurentjes en Vermeulen hebben Gommer uitgelegd hoe FrieslandCampina tot een besluit is gekomen. Harm Wiegersma was hier ook bij aanwezig.

Onderhandelingspositie

"De onderhandelingspositie ten opzichte van de afnemers is eigenlijk het belangrijkste argument voor FrieslandCampina, om de verplichting voor alle leden te handhaven", vat Gommer samen. "De coöperatie schermt steeds met de wens van de afnemers, ook in de discussie rondom de grupstal. Als leden moeten we maar aannemen, dat dit zo is. Maar we horen het nooit rechtstreeks uit de mond van de afnemers. Het is steeds 'van horen zeggen', terwijl er grote consequenties uit voortvloeien. Niet alleen coöperatief, beleidsmatig, maar ook op het individuele vlak, bedrijfsmatig."

Foqus Planet

Gommer begreep dat de verplichte Kringloopwijzer opgenomen gaat worden in Foqus Planet, zodat melkveehouders punten kunnen verdienen en een plus op de melkprijs kunnen ontvangen. De ledenraad moet beslissen over de hoogte van de te verdienen bonus.

Afschaffing melkweigering verdienste Gommer

"Verder zei Keurentjes dat FrieslandCampina van de hele kwestie wel wat heeft geleerd”, zegt Gommer. "Ik heb gezegd dat ik het triest vind, dat een eenvoudig boertje als ik het bestuur tot zinnen moet brengen."

Het ging daarbij vooral over de strafmaat van melkweigering, die door FrieslandCampina is toegepast vanwege een administratieve kwestie. "Dat een coöperatie zo’n strafmaat kan bedenken, voor kwalitatief goede melk. Dat vind ik een coöperatie onwaardig, niet normaal gewoon. Eigenlijk is dat ook de hoofdreden geweest dat ik heb gedacht: ‘En nu gooi ik de kont tegen de krib’. Als onze voorvaderen, die de coöperatie hebben opgericht, hiervan weet konden hebben, draaiden ze zich om in hun graf.”

Dat deze strafmaat door FrieslandCampina is afgezwakt tot een korting van 25 procent op de melkprijs, is een van de verdiensten van de actie van Gommer. Die grinnikt: "Maar Keurentjes was gisteravond niet zo spontaan om de portemonnee te trekken, om me die drie weken melkweigering te vergoeden." Voorlopig melkt Gommer dit jaar uit op grond van de huidige situatie. Volgend jaar beziet hij de situatie opnieuw.

Verduurzaming keten

Volgens de officiële verklaring van FrieslandCampina hecht de coöperatie groot belang aan de Kringloopwijzer als centraal instrument bij de verdere verduurzaming van de zuivelketen. 'Met het produceren van duurzame zuivel kan de sector zich onderscheiden in de markt. Wanneer het invullen van de KringloopWijzer vrijwillig zou worden voor melkveebedrijven zonder mestoverschot, gaan de inzichten en (huidige en toekomstige) voordelen van de KringloopWijzer verloren', aldus de verklaring.

"Het bestuur van FrieslandCampina vindt dat de KringloopWijzer van belang is voor de verdere aantoonbare ontwikkeling van individuele melkveebedrijven, FrieslandCampina en de hele zuivelsector op het gebied van duurzaamheid en dat het daarmee bijdraagt aan behoud van maatschappelijk draagvlak en onderscheidend vermogen in de markt. Om deze redenen wordt de verplichting tot het jaarlijks invullen van de KringloopWijzer waarover eerder met de leden is gesproken niet gewijzigd."

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: Geert Marissen

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei LG Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgroVision DSV Zaden
Kennispartner artikelen
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...