Home » Melken » Nieuws » NMV blij dat weidegang niet verplicht wordt

NMV blij dat weidegang niet verplicht wordt

Geplaatst op dinsdag 10-10-2017

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond reageert positief op een van de punten uit het nieuwe regeerakkoord. Hij is blij dat weidegang niet verplicht wordt. „Weidegang is niet voor elk bedrijf haalbaar. En zo blijft het ook echt een verdienmodel."

Het nieuwe kabinet heeft vandaag het regeerakkoord openbaar gemaakt. In de landbouwparagraaf staat onder meer dat verplichte weidegang van de baan is; het kabinet wil het aan de sector zelf overlaten om aan de eerdergenoemde doelstellingen te voldoen.

Verder wordt er gesteld dat de sector aan de slag moet met het terugdringen van methaanemissie. Daarnaast komt er een nieuw bedrijfsovernamefonds. Ook wordt ingezet op versterking van de kringlooplandbouw en het beperken van de daling van de bodemvruchtbaarheid. 

Loze kreten

Wiegersma heeft de hele dag in vergadering gezeten en nog geen kans gehad om de landbouwparagraaf door te nemen. Maar eigenlijk wacht hij liever tot het kabinet naar buiten komt met uitgewerkte voorstellen. „Anders blijven de goede voornemens in het nieuwe regeerakkoord loze kreten. Het vorige kabinet beloofde ook dat de regeldruk zou afnemen. Nou, die is alleen maar toegenomen." 

Een fonds voor bedrijfsovername zou Wiegersma overigens wel toejuichen. Bedrijfsovername is nu financieel heel lastig voor jonge boeren. Ook aandacht voor de bodemvruchtbaarheid kan op zijn waardering rekenen. 

Landbouwminister

Maar waar hij eigenlijk nog het meest benieuwd naar is: wie wordt de nieuwe minister van landbouw? „Wat voor persoon komt er op die post te zitten? Dat maakt veel verschil. Is het een technocraat, of iemand met affiniteit met de landbouw? De beste landbouwministers die we tot nu toe hebben gehad, waren allemaal van boerenafkomst", zegt hij. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgruniekRijnvallei Lely Nederland AgroVision Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland LG
Kennispartner artikelen
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...