Home » Melken » Nieuws » NMV blij dat weidegang niet verplicht wordt

NMV blij dat weidegang niet verplicht wordt

Geplaatst op dinsdag 10-10-2017

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond reageert positief op een van de punten uit het nieuwe regeerakkoord. Hij is blij dat weidegang niet verplicht wordt. „Weidegang is niet voor elk bedrijf haalbaar. En zo blijft het ook echt een verdienmodel."

Het nieuwe kabinet heeft vandaag het regeerakkoord openbaar gemaakt. In de landbouwparagraaf staat onder meer dat verplichte weidegang van de baan is; het kabinet wil het aan de sector zelf overlaten om aan de eerdergenoemde doelstellingen te voldoen.

Verder wordt er gesteld dat de sector aan de slag moet met het terugdringen van methaanemissie. Daarnaast komt er een nieuw bedrijfsovernamefonds. Ook wordt ingezet op versterking van de kringlooplandbouw en het beperken van de daling van de bodemvruchtbaarheid. 

Loze kreten

Wiegersma heeft de hele dag in vergadering gezeten en nog geen kans gehad om de landbouwparagraaf door te nemen. Maar eigenlijk wacht hij liever tot het kabinet naar buiten komt met uitgewerkte voorstellen. „Anders blijven de goede voornemens in het nieuwe regeerakkoord loze kreten. Het vorige kabinet beloofde ook dat de regeldruk zou afnemen. Nou, die is alleen maar toegenomen." 

Een fonds voor bedrijfsovername zou Wiegersma overigens wel toejuichen. Bedrijfsovername is nu financieel heel lastig voor jonge boeren. Ook aandacht voor de bodemvruchtbaarheid kan op zijn waardering rekenen. 

Landbouwminister

Maar waar hij eigenlijk nog het meest benieuwd naar is: wie wordt de nieuwe minister van landbouw? „Wat voor persoon komt er op die post te zitten? Dat maakt veel verschil. Is het een technocraat, of iemand met affiniteit met de landbouw? De beste landbouwministers die we tot nu toe hebben gehad, waren allemaal van boerenafkomst", zegt hij. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...