Home » Melken » Nieuws » Boeren moeten nieuw voedselbeleid mee vorm geven

Boeren moeten nieuw voedselbeleid mee vorm geven

Geplaatst op donderdag 21-09-2017

In haar jaarlijkse Mansholtlezing waarschuwde landbouwuniversiteit Wageningen (WUR) woensdag dat het landbouw- en voedselbeleid in de komende tien jaar ingrijpend moet veranderen. Voor boeren is het zaak dit nieuwe beleid mee vorm te geven, om te voorkomen dat ze over tien jaar aan de zijlijn komen te staan.

Hoogleraar Pieter van 't Veer schetste hoe twee ontwikkelingen het traditionele landbouwmodel in de verdrukking brengen. Aan de ene kant zal de wereldbevolking de komende decennia met nog eens de helft groeien, en ook welvarender worden, waardoor de vraag naar voedsel fors toenemen. Aan de andere kant moet de wereld een antwoord vinden op de globale temperatuurstijging. Deze ontwikkelingen, betoogde hij, vragen om een nieuw, integraal, beleid. Het huidige beleid omtrent voedsel, dat zich uitstrekt over beleidsterreinen als (onder meer) landbouw, volksgezondheid, economie en sociale zaken, is te versnipperd.

Daarnaast zou beleid op Europees niveau moeten worden geformuleerd, omdat de nationale schaal te klein is. Van 't Veer wees op de belasting op vet in Denemarken, die mislukt is vanwege grensoverschrijdende effecten.

Van 't Veer's collega Frans Kampers beschreef vervolgens technologische en maatschappelijke veranderingen die de voedselproductie zullen veranderen, en waar nieuw beleid rekening mee moet houden. Onder andere kweekvlees en de gentechniek crispr-cas ('een revolutie in voedselproductie') kwamen voorbij, maar ook precisielandbouw, robotisering en het gebruik van big data. Deze ontwikkelingen zullen helpen om de uitdagingen in de voedselproductie het hoofd te bieden.

Boeren, blijf betrokken

Voor de landbouw is het zaak om actief bij het proces betrokken te zijn, bleek uit de paneldiscussie na afloop. John Bell, directeur bio-economie bij de Europese Commissie, stelde dat de dialoog over nieuw beleid niet enkel in Brussel moet worden gevoerd, maar ook in de samenleving. „We need to take it outside", stelde hij. Voedsel is volgens hem het terrein waarop de komende tien jaar in Europa de meeste dingen gaan gebeuren. Hij nodigde de landbouw expliciet uit om die veranderingen mee vorm te geven, als primaire producenten van voedsel. „Boeren hebben de keuze; ze kunnen co-auteur zijn van het nieuwe beleid of ze kunnen over tien jaar aan de zijlijn staan." Ook WUR-voorzitter Louise Fresco was die mening toegedaan. „De markt gaat veranderen", waarschuwde ze. „Boeren zullen moeten blijven kijken wat de markt vraagt en daar met hun aanbod en bedrijfsvoering op inspelen. Zo kunnen ze relevant blijven."

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: John Evans

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs LG AgroVision
Kennispartner artikelen
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge stof uit...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...