Home » Melken » Nieuws » Rabobank benadrukt perspectief precisie veehouderij

Rabobank benadrukt perspectief precisie veehouderij

Geplaatst op woensdag 09-08-2017

De toepassing van precisieveehouderij kan forse besparingen opleveren, verkleint de milieu belasting, vergroot het dierenwelzijn en het kan ook verderop in de keten voordelen bieden. Dat benadrukt Rabobank Nederland.

Binnen de gestelde milieu-en stalgrenzen kan precisie veehouderij de marge verbeteren. Virtuele ketensamenwerking waarbij ketenschakels kennis, data en informatie met elkaar delen intensiveert de veehouderij niet, maar vergroot de efficiëntie en het helpt marktconcepten te lanceren. Denk bijvoorbeeld aan de reductie van antibiotica en de introductie van antibioticavrij varkensvlees.

Melkrobot trekt de kar

Als succesvolle voorbeelden in de melkveehouderij noemt de Rabobank de tochtdetectie technolgie en het opsporen van uierontsteking door waarnemingen aan de melk en andere dierdata met elkaar te combineren. Op het gebied van voeropname is er nog winst te boeken, constateert de Rabobank. De melkveehouderij loopt voorop in de ontwikkelingen, vanwege de melkrobot.

Management groter bedrijf op afstand

De nieuwste toepassing op het gebied van big data en sensortechniek in de veehouderij is de drone, voorspelt de Rabobank. Door alle dierdata te combineren van camera’s, weegsensoren, chips en microfoons krijgt de veehouder dagelijks op zijn smartphone, tablet en personal computer individuele dieralerts en koppeladviezen. Door deze data te combineren met andere sensortechnologie op het bedrijf op het gebied van klimaat in de stal, water-en electriciteitsverbruik, voerrobots en automatische selectiedata kan de veehouder een steeds groter bedrijf van steeds grotere afstand managen, aldus de Rabobank.

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: EuroTier

Reacties

Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind... Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim Lely Nederland AgruniekRijnvallei DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG AgroVision
Kennispartner artikelen
Optimale droogstand voor gezonde kalveren
Een goede kalveropfok begint met een goed droogstandsmanagement. Dit staat immers aan de basis van kwalitatief én kwantitatief goede...
 
Lees meer »
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...