Home » Melken » Nieuws » Rabobank benadrukt perspectief precisie veehouderij

Rabobank benadrukt perspectief precisie veehouderij

Geplaatst op woensdag 09-08-2017

De toepassing van precisieveehouderij kan forse besparingen opleveren, verkleint de milieu belasting, vergroot het dierenwelzijn en het kan ook verderop in de keten voordelen bieden. Dat benadrukt Rabobank Nederland.

Binnen de gestelde milieu-en stalgrenzen kan precisie veehouderij de marge verbeteren. Virtuele ketensamenwerking waarbij ketenschakels kennis, data en informatie met elkaar delen intensiveert de veehouderij niet, maar vergroot de efficiëntie en het helpt marktconcepten te lanceren. Denk bijvoorbeeld aan de reductie van antibiotica en de introductie van antibioticavrij varkensvlees.

Melkrobot trekt de kar

Als succesvolle voorbeelden in de melkveehouderij noemt de Rabobank de tochtdetectie technolgie en het opsporen van uierontsteking door waarnemingen aan de melk en andere dierdata met elkaar te combineren. Op het gebied van voeropname is er nog winst te boeken, constateert de Rabobank. De melkveehouderij loopt voorop in de ontwikkelingen, vanwege de melkrobot.

Management groter bedrijf op afstand

De nieuwste toepassing op het gebied van big data en sensortechniek in de veehouderij is de drone, voorspelt de Rabobank. Door alle dierdata te combineren van camera’s, weegsensoren, chips en microfoons krijgt de veehouder dagelijks op zijn smartphone, tablet en personal computer individuele dieralerts en koppeladviezen. Door deze data te combineren met andere sensortechnologie op het bedrijf op het gebied van klimaat in de stal, water-en electriciteitsverbruik, voerrobots en automatische selectiedata kan de veehouder een steeds groter bedrijf van steeds grotere afstand managen, aldus de Rabobank.

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: EuroTier

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Geen luxe-product maar een echte must.”
Voor veehouder Henrie Kloosterboer is de automatisch voerschuiver geen ‘luxe product’, maar een must op zijn bedrijf.... Lees meer »
MARGE-MONITOR MELKVEEHOUDERIJ
 
+0,03
Marge in euro per 100 kg meetmelk
 
Melkopbrengst
Kritieke melkopbrengst
Voersaldo
Een initiatief van:

De cijfers zijn gebaseerd op jaarrollende gegevens uit het bedrijfsanalysesysteem van Alfa, aangevuld met externe data over melk-, voer- en veeprijzen'.
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Lely Nederland LG Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Precisievoeren met nieuwe mineraal doseerder
Recent is een systeem ontwikkeld als aanvulling op automatische voersystemen waardoor deze nog preciezer mineralen kan doseren. Het...
 
Lees meer »
Meer eiwit en gras met minder bemesting
Ten opzichte van puur gras produceert een grasklaverweide meer tonnen droge stof en ruw eiwit, en dit met minder bemesting. Klaver bindt...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

CRV publiceert kappacaseïne-varianten bij stieren

In de juli-uitgave van het vakblad Melkvee stond een artikel over kappacaseïne. Aanleiding was...
 

Kwaliteit kuilen in Zuid-Nederland beduidend lager

Graskuilen in het zuiden scoren wat kwaliteit betreft beduidend lager dan de kuilen in de overige...
 

FC geeft toe aan druk en betaalt Gommer 75 procent geleverde melk

FrieslandCampina betaalt Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen (GR) alsnog uit voor...
 

Veerman vreest intensivering veehouderij, ondanks nieuwe wetten

Over veebezetting per hectare kun je discussieren, maar ingewikkelder dan grond en staarten tellen...
 

Indexdraai roodbont: Exterieurcrack Jotani in top 10

Lowlands Bolero uit de ijzersterk fokkende Julia-koefamilie leek vast gebeiteld op de eerste plaats...