Home » Melken » Nieuws » Rabobank benadrukt perspectief precisie veehouderij

Rabobank benadrukt perspectief precisie veehouderij

Geplaatst op woensdag 09-08-2017

De toepassing van precisieveehouderij kan forse besparingen opleveren, verkleint de milieu belasting, vergroot het dierenwelzijn en het kan ook verderop in de keten voordelen bieden. Dat benadrukt Rabobank Nederland.

Binnen de gestelde milieu-en stalgrenzen kan precisie veehouderij de marge verbeteren. Virtuele ketensamenwerking waarbij ketenschakels kennis, data en informatie met elkaar delen intensiveert de veehouderij niet, maar vergroot de efficiëntie en het helpt marktconcepten te lanceren. Denk bijvoorbeeld aan de reductie van antibiotica en de introductie van antibioticavrij varkensvlees.

Melkrobot trekt de kar

Als succesvolle voorbeelden in de melkveehouderij noemt de Rabobank de tochtdetectie technolgie en het opsporen van uierontsteking door waarnemingen aan de melk en andere dierdata met elkaar te combineren. Op het gebied van voeropname is er nog winst te boeken, constateert de Rabobank. De melkveehouderij loopt voorop in de ontwikkelingen, vanwege de melkrobot.

Management groter bedrijf op afstand

De nieuwste toepassing op het gebied van big data en sensortechniek in de veehouderij is de drone, voorspelt de Rabobank. Door alle dierdata te combineren van camera’s, weegsensoren, chips en microfoons krijgt de veehouder dagelijks op zijn smartphone, tablet en personal computer individuele dieralerts en koppeladviezen. Door deze data te combineren met andere sensortechnologie op het bedrijf op het gebied van klimaat in de stal, water-en electriciteitsverbruik, voerrobots en automatische selectiedata kan de veehouder een steeds groter bedrijf van steeds grotere afstand managen, aldus de Rabobank.

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: EuroTier

Reacties

Kennispartner artikelen
Nu grasland beoordelen
Nu het groeiseizoen op zijn einde gaat lopen is het verstandig alweer na te denken over het bouwplan 2018. Een belangrijke stap... Bekijk de video »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Boehringer Ingelheim LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Nu nog gras-klaver zaaien?
Veel percelen met gras-klaver liggen er fris bij. Ze zijn vaak minder bemest maar profiteren van de stikstof die uit de lucht gebonden is....
 
Lees meer »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas, dat nog...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...