Home » Melken » Nieuws » Rabobank benadrukt perspectief precisie veehouderij

Rabobank benadrukt perspectief precisie veehouderij

Geplaatst op woensdag 09-08-2017

De toepassing van precisieveehouderij kan forse besparingen opleveren, verkleint de milieu belasting, vergroot het dierenwelzijn en het kan ook verderop in de keten voordelen bieden. Dat benadrukt Rabobank Nederland.

Binnen de gestelde milieu-en stalgrenzen kan precisie veehouderij de marge verbeteren. Virtuele ketensamenwerking waarbij ketenschakels kennis, data en informatie met elkaar delen intensiveert de veehouderij niet, maar vergroot de efficiëntie en het helpt marktconcepten te lanceren. Denk bijvoorbeeld aan de reductie van antibiotica en de introductie van antibioticavrij varkensvlees.

Melkrobot trekt de kar

Als succesvolle voorbeelden in de melkveehouderij noemt de Rabobank de tochtdetectie technolgie en het opsporen van uierontsteking door waarnemingen aan de melk en andere dierdata met elkaar te combineren. Op het gebied van voeropname is er nog winst te boeken, constateert de Rabobank. De melkveehouderij loopt voorop in de ontwikkelingen, vanwege de melkrobot.

Management groter bedrijf op afstand

De nieuwste toepassing op het gebied van big data en sensortechniek in de veehouderij is de drone, voorspelt de Rabobank. Door alle dierdata te combineren van camera’s, weegsensoren, chips en microfoons krijgt de veehouder dagelijks op zijn smartphone, tablet en personal computer individuele dieralerts en koppeladviezen. Door deze data te combineren met andere sensortechnologie op het bedrijf op het gebied van klimaat in de stal, water-en electriciteitsverbruik, voerrobots en automatische selectiedata kan de veehouder een steeds groter bedrijf van steeds grotere afstand managen, aldus de Rabobank.

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: EuroTier

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland AgruniekRijnvallei LG
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
Pionier melkt al 23 jaar met robot
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Vorig jaar was dit 25 jaar geleden en dit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...