Home » Melken » Nieuws » 40 procent Noorse melkwinning automatisch

40 procent Noorse melkwinning automatisch

Geplaatst op dinsdag 08-08-2017

Maar liefst 40 procent van de Noorse melkproductie vindt met de melkrobot plaats. In Scandinavië groeit het percentage robotmelkers gestaag op kleinere bedrijven, maar op de grootschalige melkveebedrijven in Denemarken en Zuid-Zweden daalt het aandeel dat automatisch melkt al enkele jaren.

Dat blijkt uit cijfers van de gezamenlijke Scandinavische zuivelondernemingen NMSM.

Drie boxen per bedrijf in Denemarken

In heel Scandinavië  wordt 30 procent van het melkvee automatisch gemolken. Dit komt overeen met 3,8 miljard liter melk en bijna 7500 bedrijven met gemiddeld bijna 1,5 robot per bedrijf (meetdatum 1 januari 2017). In Denemarken bedraagt het aantal boxen per bedrijf bijna 3, terwijl dit aantal in Noorwegen op ruim 1 blijft steken. 

Daling op grote bedrijven

In Zweden en Denemarken is het aantal bedrijven dat automatisch melkt de laatste jaren gedaald. In Denemarken sinds 2014 van ruim 1000 naar iets minder dan 1000 en in Zweden van ruim 900 naar minder dan 800 bedrijven. Daar zette de daling al in 2011 in. Als bedrijven groter worden, verdwijnen enkele voordelen van het automatisch melken, constateert de Deense voorlichtingsdienst SEGES.

Personeel en melkkwaliteit

Op grotere bedrijven blijft personeel namelijk noodzakelijk, ook al wordt er met de melkrobot gemolken. Ook de gemiddeld iets lagere melkkwaliteit zou een rol kunnen spelen, denkt SEGES. De daling wordt niet alleen veroorzaakt door de vele tientallen faillisementen in de Deense en Zweedse melkveehouderij.

Bronnen: SEGES en Landsbladet

 

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: Interfarms

Reacties

Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind... Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Optimale droogstand voor gezonde kalveren
Een goede kalveropfok begint met een goed droogstandsmanagement. Dit staat immers aan de basis van kwalitatief én kwantitatief goede...
 
Lees meer »
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...