Home » Melken » Nieuws » 200 boeren in VLOG-pilot FrieslandCampina

200 boeren in VLOG-pilot FrieslandCampina

Geplaatst op maandag 07-08-2017

FrieslandCampina is met bijna 200 boeren gestart met twee zogeheten VLOG-pilots in het noorden en het zuiden van het land.

Er waren enkele honderden boeren benaderd om mee te doen met de pilot voor GMO-vrije melkproductie, om gentechvrije kaas te produceren voor de Duitse markt. De proef draait in de werkgebieden rond de fabrieken in Workum (Friesland) en Born (Limburg).

De pilot is gestart per 1 augustus. Voordat de 198 FrieslandCampina-melkveebedrijven VLOG-gecertificeerde melk kunnen produceren, geldt een omschakelperiode van drie maanden.

Duitsland

In Duitsland bestaat al meerdere jaren vraag naar GMO-vrije levensmiddelen. Diverse Nederlandse zuivelondernemingen en spelen hier op in. Ook steeds meer voerproducenten leveren VLOG-gecertificeerd voer. Recent meldde bijvoorbeeld Duynie dat al haar coproducten GMO-vrij zijn. Ook Cono Kaasmakers is bezig met een VLOG-proef met een tiental veehouders. 

De VLOG-certificering van de Nederlandse melkveebedrijven is in handen van Qlip. Deze certificeringsorganisatie leidt daarvoor intern extra mensen op.

Ohne Gentechnik

VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duitse vereniging die verantwoordelijk is voor de VLOG-standaard en uitgifte van het 'Ohne Gentechnik' label (zie foto). Daarnaast hebben zij als doel de consumenten te informeren over GMO’s in voeding. De VLOG-vereniging is opgericht in 2010 en is erkend door de Duitse overheid. VLOG certificering is gericht op de gehele keten van voerstroom, melkveebedrijf, transport, zuivelverwerking tot aan het winkelschap.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Wikipedia

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Geen luxe-product maar een echte must.”
Voor veehouder Henrie Kloosterboer is de automatisch voerschuiver geen ‘luxe product’, maar een must op zijn bedrijf.... Lees meer »
MARGE-MONITOR MELKVEEHOUDERIJ
 
+0,03
Marge in euro per 100 kg meetmelk
 
Melkopbrengst
Kritieke melkopbrengst
Voersaldo
Een initiatief van:

De cijfers zijn gebaseerd op jaarrollende gegevens uit het bedrijfsanalysesysteem van Alfa, aangevuld met externe data over melk-, voer- en veeprijzen'.
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision LG Lely Nederland Boehringer Ingelheim DSV Zaden MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Precisievoeren met nieuwe mineraal doseerder
Recent is een systeem ontwikkeld als aanvulling op automatische voersystemen waardoor deze nog preciezer mineralen kan doseren. Het...
 
Lees meer »
Meer eiwit en gras met minder bemesting
Ten opzichte van puur gras produceert een grasklaverweide meer tonnen droge stof en ruw eiwit, en dit met minder bemesting. Klaver bindt...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

CRV publiceert kappacaseïne-varianten bij stieren

In de juli-uitgave van het vakblad Melkvee stond een artikel over kappacaseïne. Aanleiding was...
 

Kwaliteit kuilen in Zuid-Nederland beduidend lager

Graskuilen in het zuiden scoren wat kwaliteit betreft beduidend lager dan de kuilen in de overige...
 

FC geeft toe aan druk en betaalt Gommer 75 procent geleverde melk

FrieslandCampina betaalt Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen (GR) alsnog uit voor...
 

Veerman vreest intensivering veehouderij, ondanks nieuwe wetten

Over veebezetting per hectare kun je discussieren, maar ingewikkelder dan grond en staarten tellen...
 

Indexdraai roodbont: Exterieurcrack Jotani in top 10

Lowlands Bolero uit de ijzersterk fokkende Julia-koefamilie leek vast gebeiteld op de eerste plaats...