Home » Melken » Nieuws » 200 boeren in VLOG-pilot FrieslandCampina

200 boeren in VLOG-pilot FrieslandCampina

Geplaatst op maandag 07-08-2017

FrieslandCampina is met bijna 200 boeren gestart met twee zogeheten VLOG-pilots in het noorden en het zuiden van het land.

Er waren enkele honderden boeren benaderd om mee te doen met de pilot voor GMO-vrije melkproductie, om gentechvrije kaas te produceren voor de Duitse markt. De proef draait in de werkgebieden rond de fabrieken in Workum (Friesland) en Born (Limburg).

De pilot is gestart per 1 augustus. Voordat de 198 FrieslandCampina-melkveebedrijven VLOG-gecertificeerde melk kunnen produceren, geldt een omschakelperiode van drie maanden.

Duitsland

In Duitsland bestaat al meerdere jaren vraag naar GMO-vrije levensmiddelen. Diverse Nederlandse zuivelondernemingen en spelen hier op in. Ook steeds meer voerproducenten leveren VLOG-gecertificeerd voer. Recent meldde bijvoorbeeld Duynie dat al haar coproducten GMO-vrij zijn. Ook Cono Kaasmakers is bezig met een VLOG-proef met een tiental veehouders. 

De VLOG-certificering van de Nederlandse melkveebedrijven is in handen van Qlip. Deze certificeringsorganisatie leidt daarvoor intern extra mensen op.

Ohne Gentechnik

VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duitse vereniging die verantwoordelijk is voor de VLOG-standaard en uitgifte van het 'Ohne Gentechnik' label (zie foto). Daarnaast hebben zij als doel de consumenten te informeren over GMO’s in voeding. De VLOG-vereniging is opgericht in 2010 en is erkend door de Duitse overheid. VLOG certificering is gericht op de gehele keten van voerstroom, melkveebedrijf, transport, zuivelverwerking tot aan het winkelschap.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Wikipedia

Reacties

Kennispartner artikelen
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind... Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland DSV Zaden AgruniekRijnvallei LG
Kennispartner artikelen
Optimale droogstand voor gezonde kalveren
Een goede kalveropfok begint met een goed droogstandsmanagement. Dit staat immers aan de basis van kwalitatief én kwantitatief goede...
 
Lees meer »
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Fosfaat en sporenelementen beter benut
Krappe bemestingsnormen, toenemende weersextremen, belang van maximaal rendement uit ruwvoer én aanstaande beperkingen omtrent...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...