Home » Melken » Nieuws » 200 boeren in VLOG-pilot FrieslandCampina

200 boeren in VLOG-pilot FrieslandCampina

Geplaatst op maandag 07-08-2017

FrieslandCampina is met bijna 200 boeren gestart met twee zogeheten VLOG-pilots in het noorden en het zuiden van het land.

Er waren enkele honderden boeren benaderd om mee te doen met de pilot voor GMO-vrije melkproductie, om gentechvrije kaas te produceren voor de Duitse markt. De proef draait in de werkgebieden rond de fabrieken in Workum (Friesland) en Born (Limburg).

De pilot is gestart per 1 augustus. Voordat de 198 FrieslandCampina-melkveebedrijven VLOG-gecertificeerde melk kunnen produceren, geldt een omschakelperiode van drie maanden.

Duitsland

In Duitsland bestaat al meerdere jaren vraag naar GMO-vrije levensmiddelen. Diverse Nederlandse zuivelondernemingen en spelen hier op in. Ook steeds meer voerproducenten leveren VLOG-gecertificeerd voer. Recent meldde bijvoorbeeld Duynie dat al haar coproducten GMO-vrij zijn. Ook Cono Kaasmakers is bezig met een VLOG-proef met een tiental veehouders. 

De VLOG-certificering van de Nederlandse melkveebedrijven is in handen van Qlip. Deze certificeringsorganisatie leidt daarvoor intern extra mensen op.

Ohne Gentechnik

VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duitse vereniging die verantwoordelijk is voor de VLOG-standaard en uitgifte van het 'Ohne Gentechnik' label (zie foto). Daarnaast hebben zij als doel de consumenten te informeren over GMO’s in voeding. De VLOG-vereniging is opgericht in 2010 en is erkend door de Duitse overheid. VLOG certificering is gericht op de gehele keten van voerstroom, melkveebedrijf, transport, zuivelverwerking tot aan het winkelschap.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Wikipedia

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs LG AgroVision
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
Pionier melkt al 23 jaar met robot
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Vorig jaar was dit 25 jaar geleden en dit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...