Home » Melken » Nieuws » 200 boeren in VLOG-pilot FrieslandCampina

200 boeren in VLOG-pilot FrieslandCampina

Geplaatst op maandag 07-08-2017

FrieslandCampina is met bijna 200 boeren gestart met twee zogeheten VLOG-pilots in het noorden en het zuiden van het land.

Er waren enkele honderden boeren benaderd om mee te doen met de pilot voor GMO-vrije melkproductie, om gentechvrije kaas te produceren voor de Duitse markt. De proef draait in de werkgebieden rond de fabrieken in Workum (Friesland) en Born (Limburg).

De pilot is gestart per 1 augustus. Voordat de 198 FrieslandCampina-melkveebedrijven VLOG-gecertificeerde melk kunnen produceren, geldt een omschakelperiode van drie maanden.

Duitsland

In Duitsland bestaat al meerdere jaren vraag naar GMO-vrije levensmiddelen. Diverse Nederlandse zuivelondernemingen en spelen hier op in. Ook steeds meer voerproducenten leveren VLOG-gecertificeerd voer. Recent meldde bijvoorbeeld Duynie dat al haar coproducten GMO-vrij zijn. Ook Cono Kaasmakers is bezig met een VLOG-proef met een tiental veehouders. 

De VLOG-certificering van de Nederlandse melkveebedrijven is in handen van Qlip. Deze certificeringsorganisatie leidt daarvoor intern extra mensen op.

Ohne Gentechnik

VLOG (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik) is een Duitse vereniging die verantwoordelijk is voor de VLOG-standaard en uitgifte van het 'Ohne Gentechnik' label (zie foto). Daarnaast hebben zij als doel de consumenten te informeren over GMO’s in voeding. De VLOG-vereniging is opgericht in 2010 en is erkend door de Duitse overheid. VLOG certificering is gericht op de gehele keten van voerstroom, melkveebedrijf, transport, zuivelverwerking tot aan het winkelschap.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Wikipedia

Reacties

Kennispartner artikelen
Nu grasland beoordelen
Nu het groeiseizoen op zijn einde gaat lopen is het verstandig alweer na te denken over het bouwplan 2018. Een belangrijke stap... Bekijk de video »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim Lely Nederland MSD Animal Health Nederland LG AgroVision
Kennispartner artikelen
Nu nog gras-klaver zaaien?
Veel percelen met gras-klaver liggen er fris bij. Ze zijn vaak minder bemest maar profiteren van de stikstof die uit de lucht gebonden is....
 
Lees meer »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
Strategieën voor het opslaan van voederbieten
Het areaal voederbieten zit in Nederland flink in de lift. Veel veehouders (her)ontdekken de vele voordelen van dit voedergewas, dat nog...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...