Home » Melken » Nieuws » 'Machtige landbouwlobby bestaat niet meer'

'Machtige landbouwlobby bestaat niet meer'

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Jos Verstraten, ZLTO-vakgroepvoorzitter Rundveehouderij, reageert fel op een opinieartikel van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff in Trouw. Van een 'machtige landbouwlobby', zoals Grashoff schrijft, is volgens Verstraten al lang geen sprake meer.

Grashoff is bezorgd over de grote macht van de landbouwlobby als het gaat om intensieve veehouderij. "Of mensen er nu doodziek van worden, zoals bij de Q-koorts, of dat we onze eerste levensbehoefte, goed drinkwater, in de waagschaal stellen, het dondert niet. Ook niet de teloorgang van onze natuur- en landschappelijke waarde”, schrijft hij eind juni in Trouw.

Grashoff vervolgt" "De intensieve veehouderij mag geen strobreed in de weg gelegd worden. Dat is het adagium van de landbouwlobby in Nederland, onder de bezielende leiding van LTO en met krachtige politieke ruggesteun van VVD, CDA, ChristenUnie en SGP.”

Hoe groot is die lobby?

In een reactie op Facebook (die dagblad Trouw niet wilde plaatsen) trekt Verstraten fel van leer: "Hoe groot is die lobby van de veehouderij eigenlijk? Zowel in mijn provincie Brabant als landelijk ligt de partij met de traditionele boerenbelangenbehartiger stempel, het CDA, momenteel buiten de macht. Brabant laat zien dat boeren ook van de VVD niets hoeven te verwachten."

Milieulobby

Daarentegen verschijnen dagelijks artikelen in de media vanuit de milieulobby, schrijft hij. "Wakker Dier wordt met 5 miljoen gesponsord door de postcodeloterij en voert voortdurend een campagne tegen de dierhouderij. Actueel staan Fristi en Chocomel weer aan de schandpaal. Alhoewel driekwart van de koeien in de wei loopt doen ze samen met Milieudefensie voor alsof koeien in een megastal gehuisvest worden en dat tropisch regenwoud gekapt worden voor Nederlandse melk. Dier en Recht die cijfers over kalversterfte manipuleerd om over programma’s als Radar en Zembla maar te zwijgen."

'Cavia-dierenartsen'

Verstraten haalt ook de 'Caring Vets aan', een groep kritische dierenartsen die pleit voor een structurele verandering van de intensieve veehouderij vanwege de in hun ogen ernstige aantasting van dierenwelzijn, milieu en klimaat. Verstraten betitelt hen als “een club cavia-dierenartsen die een dikke boterham verdienen aan de gretig voor zijn huisdier de portemonnee trekkende Nederlander. Zij misbruiken hun titel om de werkelijke landbouwhuisdierenartsen en daarmee de veehouderij in het ‘zonnetje’ te zetten.”

Geframed

En terwijl de Nederlandse waterkwaliteit de afgelopen 20 jaar enorm verbeterd is en de derogatiebedrijven aan de nitraatdoelen voldoen, doet waterbedrijf Vewin het volgens Verstraten voorkomen alsof bronnen vergiftigd worden. "Antibiotica in de veehouderij is tot een minimum gereduceerd en toch word veelvuldig gebruik blijvend geframed. In de jaren ’80 deed zure regen bossen de das om, vandaag breken de pootjes van de koolmees. En vergeet niet het klimaat. Het rijden in een Hummer is minder erg dan het eten van vlees, aldus Marianne Thieme. Bullshit”, foetert de ZLTO-voorman.

"Slechts 10 procent van onze CO2 uitstoot komt vanuit de landbouw. Tien procent voor uw dagelijkse voedselbehoefte waar de gemiddelde Nederlander 9 procent van zijn inkomen aan besteedt. En die andere 90 procent dan? Alsof anders eten het milieuprobleem oplost", moppert hij. "Schiphol krijgt een claim van KLM omdat de wachtrijen te lang zijn, en ook stikstofuitstoot van de heilige koe wordt buiten de uitstootberekeningen gehouden. Om vervolgens de landbouw erop af rekenen.”

'Stigmatiseren en minimaliseren'

Volgens Verstraten is er juist sprake van een machtige lobby 'die continu de beeldvorming aanjaagt om een hardwerkende bevolkingsgroep te stigmatiseren en te minimaliseren.'

LTO heeft het lobbypad al lang verlaten, volgens de melkveehouder uit Westerbeek. "Juist omdat die lobby niet meer bestaat. LTO denkt in oplossingen want boeren hebben enorm veel te bieden. Voor het klimaat, voor energie, voor het landschap. Dat vraagt samenwerking en een systeemverandering. De samenleving is niet bereid de prijs daarvan te betalen maar wentelt die het liefst eenzijdig af. Ik had vanuit de verantwoordelijkheid van een Tweede-Kamerlid meer verwacht."

Tekst: Gineke Mons
Beeld: ZLTO

Reacties

Kennispartner artikelen
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar... Lees meer »
Houd rekening met jongveegetal bij fosfaatreductie
Vanaf periode 2 van het fosfaatreductieplan bepaalt het jongveegetal hoeveel melkvee je moet reduceren. Afvoer van jongvee telt... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland MSD Animal Health Nederland LG Boehringer Ingelheim AgroVision DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar 25 jaar...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voerco├Âperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteri├źn voor ma├»szaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...