Home » Melken » Nieuws » Eerste 165 koeien gearriveerd in Qatar

Eerste 165 koeien gearriveerd in Qatar

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

De eerste 165 importkoeien zijn dinsdag vanuit Hongarije gearriveerd in Qatar. Zij maken deel uit van een totale zending van ruim 4.000 koeien, bestemd voor het lokale zuivelbedrijf Baladna van zakenman Moutaz al Khayat. Ook vanuit Nederland worden er koeien ingevlogen, meldt CNN.

De Amerikaanse nieuwszender toont op haar website videobeelden van de aankomst van de eerste koeien. Op de Facebookpagina van de landbouwonderneming staan foto's die een beeld geven van hoe de koeien in de stal zijn gehuisvest: op een zandbodem. Ook de immense omvang van het schapenbedrijf is op Facebook te zien. 

Diplomatieke crisis

Het golfstaatje Qatar raakte vier weken geleden in een diplomatieke crisis met haar buurlanden. Saoedi-Arabië heeft de grensovergangen met Qatar gesloten, waardoor de belangrijkste aanvoerroute voor melk en zuivelproducten zijn weggevallen. Het sheikdom is voor een groot deel afhankelijk van importvoedsel, voornamelijk uit Saoedi-Arabië. Door de boycot zijn tekorten ontstaan.

Schapen

Al Khayat was al van plan om zijn schapenbedrijf uit te breiden met melkkoeien. Dat plan heeft hij vanwege de boycot nu versneld. Hij laat (in zestig vluchten met Qatar Airways) zo'n vierduizend Holsteins invliegen, aangekocht in de Verenigde Staten, Australïe, Hongarije en Nederland. Volgens de informatie van CNN moet dat aantal koeien voldoende zijn om voor 30 tot 35 procent in de lokale zuivelbehoefte te voorzien.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Baladna

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland LG DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...