Video's: emmers sjouwen versus knoppen bedienen

Geplaatst op donderdag 21-01-2016

Vergeleken met het voeren van kalveren met emmers bespaart een kalverdrinkautomaat ongeveer 50 procent arbeidstijd, blijkt uit onderzoek van het Vlaamse Derpartement van Landbouw. Want van de netto bespaarde arbeidstijd moet de veehouder weer de helft investeren in het monitoren van de kalveren. Een check die bij het voeren met de emmer vanzelf wordt meegenomen. Een kalf dat niet wil drinken, laat vaak direct zien dat het wat mankeert. Twee melkveehouders vertellen in een video over hun ervaring.

Handmatig

Op melkveebedrijf De Grote Kroeze in Silvolde melken Hans en Marga Kroezen 100 stuks melkvee en houden ze 70 stuks jongvee op 48 hectare. De melkveehouders voeren de kalveren handmatig.

Levendigheid en drinksnelheid

Marga Kroezen is verantwoordelijk voor de kalveropfok. Ze houdt alles scherp in de gaten: „Ik controleer meerdere malen per dag op levendigheid en drinksnelheid.” Daarnaast geeft Marga Kroezen aan dat handmatig voeren nog een voordeel heeft. Zo kan ze per kalf de mest in de gaten houden.

Het verstrekken van melk, het opstrooien van de hokken en het schoonmaken van drinkmaterialen vergt twee keer een half uur per dag. De veehoudster geeft aan dat zij meer voordelen dan nadelen ziet aan deze methode van voeren, waardoor het voor de familie geen optie is om over te stappen een kalverdrinkautomaat.

Bekijk hier de video van melkveebedrijf De Grote Kroeze, waar ze met de hand melk verstrekken aan de kalveren.

 

Drinkautomaat

Op melkveebedrijf Pleiter is Cobi Pleiter verantwoordelijk voor de kalveropfok. Het bedrijf is gevestigd in Groenlo. Hier zijn 190 koeien aan de melk en lopen 100 stuks jongvee rond.

De kalveren blijven de eerste 14 dagen in een eelingbox. Na 14 dagen verhuizen ze naar een strohok met kalverdrinkautomaat. Voor dit systeem is gekozen vanwege arbeidsgemak.

Gegevens van kalveren

Cobi Pleiter ziet voordeel in de constante kwaliteit van de melk in de drinkautomaat. Bovendien registreert het computersysteem dat bij de installatie hoort de gegevens van de kalveren. Uit de informatie kan de veehoudster opmaken of een kalf bijvoorbeeld benauwd is of last heeft van diarree. Op het melkveebedrijf Pleiter zijn ze zeer tevreden over de drinkautomaat en willen niet meer overstappen naar handmatig melk verstrekken.

Bekijk hier de video van melkveebedrijf Pleiter, waar kalveren drinken uit een drinkautomaat.

Tekst: Monica van der Hall, Marjon van der Lugt
Beeld: Ellen Meinen, Bram Teeuwsen
 

Gerelateerde artikelen

Terugblik Jaar van het Kalf: puntjes op de i zetten

Terugblik Jaar van het Kalf: puntjes op de i zetten De veehouders die hebben deelgenomen aan het Jaar van het Kalf, kijken over het algemeen positief terug op het project. De meesten laten weten geen grote veranderingen te hebben doorgevoerd in de kalver- en jongveeopfok. Hier en daar zijn wel verbeteringen aangebracht en vooral: puntjes op de i gezet.

‘Standaard voedingspreparaat met ijzer beste oplossing voor kalveren'

‘Standaard voedingspreparaat met ijzer beste oplossing voor kalveren' Uit onderzoek blijkt dat veel kalveren bij geboorte een ijzertekort hebben. Er is een discussie ontstaan of het standaard toedienen van ijzer nodig is. Melkpoederfabrikant Sprayfo geeft aan dat het toedienen van een voedingspreparaat met ijzer beter is voor fokkalveren dan een ijzerinjectie.
Jaar van het Kalf
Met minder en beter jongvee naar meer melkproductie. Het quotumvrije tijdperk en strenger mestbeleid vragen om een andere kijk op het houden van kalveren. Efficiëntie is het sleutelwoord. Op deze pagina bundelt Melkvee alle ontwikkelingen, producten, ervaringen en meningen rondom het kalf, van bevruchting tot melkvaars.
Hoofdpartners Jaar van het Kalf:
 
 

 
advertentie
Kalverdiarree-test: Inzicht in uw situatie!
Kalverdiarree-test
Wat is de situatie op uw bedrijf? Met 8 vragen krijgt u snel een globaal inzicht in de situatie op uw bedrijf! Deelnemers ontvangen direct via email de uitslag.
 
Doe de kalverdiarree test >> MSD Animal Health
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...