Pinken zes keer meer kans op terugkomende Mortellaro

Geplaatst op dinsdag 13-10-2015

Pinken met een Mortellaro besmetting, hebben zes keer meer kans op een herbesmetting na afkalven. Dat stelt dierenarts Menno Holzhouwer (GD).

In het vakblad Veehouder en Veearts gaat dierenarts en specialist rundvee bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), Menno Holzhouwer, in op de nieuwste inzichten wat betreft Mortellaro. „Het is van groots belang dat veehouders de klauwaandoening bij pinken voorkomen. Dus niet samen huisvesten met ouder vee, zoals droge koeien.”

Overdracht via laarzen

Naast huisvesting kan de bacteriële infectie zich ook verplaatsen via laarzen, het is volgens Holzhouwer belangrijk dat de veehouder en eventueel personeel of bezoekers hier rekening mee houden qua hygiëne maatregelen.

Ernstige vorm van Mortellaro

Amerikaans onderzoek toont aan dat de klauwaandoening bij vaarzen een negatief effect heeft op onder andere de melkproductie en de vruchtbaarheid. Wanneer sprake is van een ernstige vorm van Mortellaro is de kans groot op doodgeboren kalveren.

Een mineralentekort heeft effect op het aantal gevallen van Mortellaro en op de grote van de huidafwijking. Hoe groter de diameter van de klauwaandoening, hoe pijnlijker. De pijn wordt in verband gebracht met een verminderde groei en verminderde productie van de vaars na het afkalven. Voorkomen van Mortellaro bij pinken kan vervolgschade voorkomen.

Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Archief Agrio
 

Gerelateerde artikelen

Terugblik Jaar van het Kalf: puntjes op de i zetten

Terugblik Jaar van het Kalf: puntjes op de i zetten De veehouders die hebben deelgenomen aan het Jaar van het Kalf, kijken over het algemeen positief terug op het project. De meesten laten weten geen grote veranderingen te hebben doorgevoerd in de kalver- en jongveeopfok. Hier en daar zijn wel verbeteringen aangebracht en vooral: puntjes op de i gezet.

‘Standaard voedingspreparaat met ijzer beste oplossing voor kalveren'

‘Standaard voedingspreparaat met ijzer beste oplossing voor kalveren' Uit onderzoek blijkt dat veel kalveren bij geboorte een ijzertekort hebben. Er is een discussie ontstaan of het standaard toedienen van ijzer nodig is. Melkpoederfabrikant Sprayfo geeft aan dat het toedienen van een voedingspreparaat met ijzer beter is voor fokkalveren dan een ijzerinjectie.
Jaar van het Kalf
Met minder en beter jongvee naar meer melkproductie. Het quotumvrije tijdperk en strenger mestbeleid vragen om een andere kijk op het houden van kalveren. Efficiëntie is het sleutelwoord. Op deze pagina bundelt Melkvee alle ontwikkelingen, producten, ervaringen en meningen rondom het kalf, van bevruchting tot melkvaars.
Hoofdpartners Jaar van het Kalf:
 
 

 
advertentie
Kalverdiarree-test: Inzicht in uw situatie!
Kalverdiarree-test
Wat is de situatie op uw bedrijf? Met 8 vragen krijgt u snel een globaal inzicht in de situatie op uw bedrijf! Deelnemers ontvangen direct via email de uitslag.
 
Doe de kalverdiarree test >> MSD Animal Health
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...