Home » Huisvesting » Nieuws » Boeren starten eerste zonneakker-poule in Borger-Odoorn

Boeren starten eerste zonneakker-poule in Borger-Odoorn

Geplaatst op maandag 08-01-2018

Een groep boeren in de gemeente Borger-Odoorn heeft samen met GroenLeven een poule opgericht voor de realisatie van zonneakkers. In de poule worden kansrijke gronden voor zonneparken in kaart gebracht. Momenteel zijn zo’n 20 boeren bij dit initiatief betrokken.

Door dit zonne-energieproject in pouleverband te doen, is volgens de initiatiefnemers de kans groter dat er daadwerkelijk een zonnepark gerealiseerd wordt. Door gezamenlijk op te trekken kan deze groep ondernemers makkelijker inspelen op de wens van de gemeente, omdat ze door het hele gebied percelen hebben liggen. Mede-initiatiefnemer en akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn: „Met meer boeren kun je makkelijker percelen clusteren. Op individuele basis is dat niet realiseerbaar. Hier in de regio zijn plannen voor windmolens. Daar is niet al te positief op gereageerd. Er zijn een viertal sessies geweest waar de bevolking haar wensen kenbaar kon maken. De gemeente heeft daar vervolgens beleid voor de komende drie jaar op gemaakt. De ruimte die binnen de gemeente Borger-Odoorn beschikbaar is, ligt nu vast op maximaal 150 hectare.”

Uitbreiding van de poule

De komende tijd wordt geprobeerd de poule, door middel van extra voorlichting te gaan geven, verder uit te breiden. De Jong voorziet dat de poule zeker nog verder groeit. „De werking van de zonnepark-poule is afgelopen periode bij de deelnemers toegelicht en positief ontvangen.” Naast de poule in de gemeente Borger-Odoorn, komt er ook een vergelijkbare poule in de gemeente Aa en Hunze. En ook in Stadskanaal wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de aanleg van zonneparken. „We zijn nu 1 jaar bezig. Het grote voordeel van deze poule is dat boeren makkelijker in en ook weer uit kunnen stappen.”

Vergoeding grondeigenaren

De grondeigenaar waar daadwerkelijk een zonnepark wordt gebouwd, krijgt een marktconforme vergoeding. De overige gronden binnen de poule, waar niks gebouwd wordt, zijn altijd verzekerd van een bijdrage voor hun deelname in de poule. Volgens de initiatiefnemers is hierbij sprake van een unieke optievergoeding. Om hoeveel geld het precies gaat, wil De Jong niet kwijt. „Wij hebben gewoon een duidelijk verhaal. We betalen niet de hoofdprijs, maar het is wel een gegarandeerde prijs die zeker in de buurt van de concurrentie ligt.” Volgens De Jong is dit mogelijk omdat partner GroenLeven de totale keten zelf in handen heeft. „Van de bouw en financiering tot de exploitatie.”

Agrarische markt

GroenLeven, de organisatie waar de boeren in Borger-Odoorn nu mee samenwerken, is opgericht in 2011. Volgens GroenLeven is er bewust gekozen voor een focus op de agrarische markt. 'Boeren hebben vaak grote daken, verbruiken veel energie, hebben oog voor de natuur en hadden de financiële ruimte om te investeren', zo staat vermeld op hun website. GroenLeven exploiteert momenteel zeven andere zonneparken in Nederland.

Tekst: Ruud Jacobs
Beeld: Rosanne van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
Groot fiscaal voordeel op Automatisch Voersysteem
Het Lely Vector Automatisch voersysteem met voerkeuken is ook in 2017 opgenomen in de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...