Home » Huisvesting » Nieuws » MDV wil integrale benadering ‘goed’ en ‘slecht’

MDV wil integrale benadering ‘goed’ en ‘slecht’

Geplaatst op woensdag 20-12-2017

In de aangepaste Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) wordt extra aandacht besteed aan maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan het ene thema maar tegelijkertijd een negatieve impact hebben bij een ander thema. Strooisel in ligboxen is bijvoorbeeld goed voor dierenwelzijn maar verhoogt ook het brandrisico.

In de nieuwe MDV komen daarom opmerkingen dat het verhoogde brandveiligheidsrisico bij brandbare bedding gecompenseerd kan worden door bepaalde maatregelen uit de brandveiligheidsmaatlat te nemen. Door de verbindingen tussen ‘tegenstrijdige’ en ‘oplossende’ maatregelen inzichtelijk te maken wordt bewustwording voor een integrale benadering gestimuleerd.

Een andere toevoeging is dat voor alle diercategorieën een minimale hoeveelheid daglicht in de stal verplicht is. De Bedrijf & Omgevingsmaatregelen voor ‘schoon erf’ zijn ook aangepast en afgestemd op het nieuwe SMK certificatieschema Maatlat Schoon Erf waarvoor boeren zich vanaf januari 2018 kunnen laten certificeren.

Het aangepaste certificatieschema Maatlat Duurzame Veehouderij (versie 12) is van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2019 geldig. De gepubliceerde schema’s zijn te raadplegen op de website van de Maatlat Duurzame Veehouderij.

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Bram Teeuwsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
Groot fiscaal voordeel op Automatisch Voersysteem
Het Lely Vector Automatisch voersysteem met voerkeuken is ook in 2017 opgenomen in de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...