Home » Huisvesting » Nieuws » Dalende temperatuur: geen groei kalf bij tweemaal daags 2,5 liter melk

Dalende temperatuur: geen groei kalf bij tweemaal daags 2,5 liter melk

Geplaatst op vrijdag 24-11-2017

Wanneer kalveren bij een temperatuur onder de 10 graden twee keer per dag 2,5 liter melk op kunnen drinken met de standaard hoeveelheid melkpoeder, dan overleven ze wel, maar groeien ze niet. Dat stelt Toine van Erp van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Het najaar is steevast een lastige periode wat betreft de kalveropfok. Naast het moeilijk sturen van het stalklimaat, speelt ook de buitentemperatuur een grote rol. Nu de temperaturen dalen, is het advies dan ook om zowel de melkgift als de concentratie melkpoeder te verhogen. Volgens Van Erp wordt de relatie tussen voeding en buitentemperatuur nog wel eens onderschat.

Vuistregel

Ook Wiebe Veenstra van Vetvice is deze mening toegedaan. „Als je kijkt naar de thermoneutrale zone van een kalf van enkele weken oud, dan heeft het bij een omgevingstemperatuur beneden de 15 graden al extra energie nodig om zichzelf warm te houden.” Hij noemt als vuistregel een extra energiebehoefte van 2 procent, bij elke graad onder de 10 graden. „Daarmee houd je de groei op peil.” Hij legt uit dat wanneer een kalf groeit, ze ook meer warmte produceert en een lagere temperatuur beter kan verdragen. „Daarnaast heeft het dier meer weerstand tegen temperatuurschommelingen.”

‘Nestscore’

Naast de rol van voeding, wijzen de adviseurs ook op het belang van de hoeveelheid stro bij jonge kalveren. Volgens Marjolein Feiken van Valacon moet het hok niet alleen droog zijn, maar kan een dik ligbed met stro ervoor zorgen dat het kalf de warmte beter kan vasthouden. Ze wijst daarbij naar een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin (USA) waarbij werd aangetoond dat de ‘nestscore’ invloed heeft op het percentage luchtwegaandoeningen bij een bepaald aandeel bacteriën in de lucht. Ook Veenstra geeft aan dat Vetvice op basis van dit onderzoek de ‘nestscore’ gebruikt in het advies naar haar klanten.

In het vakblad Melkvee van 25 november staat een uitgebreid artikel over het klimaat in jongveestallen. Daarin geven de drie genoemde adviseurs hun mening over de manier van ventileren en delen ze praktische tips om de ventilatie te verbeteren.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Susan Rexwinkel, Roodbont Publishers

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
Groot fiscaal voordeel op Automatisch Voersysteem
Het Lely Vector Automatisch voersysteem met voerkeuken is ook in 2017 opgenomen in de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim LG
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...