Home » Huisvesting » Inrichting » Ventilatie » Verzekeraars onderzoeken mogelijkheid meer brandinspecties stallen

Verzekeraars onderzoeken mogelijkheid meer brandinspecties stallen

Geplaatst op vrijdag 18-08-2017

Verzekeraars onderzoeken of het mogelijk is om bij veehouderijbedrijven extra risicogerichte inspecties uit te voeren, bijvoorbeeld naar de elektra. Stichting Milieukeur (SMK) pleit voor een 'Brandveiligheidswijzer' voor veehouders.

Dat plan komt na een aantal stalbranden waarbij talloze varkens en kippen zijn omgekomen. De verzekeraars willen zo meer schade en dierenleed voorkomen.

Samen met onder meer de Dierenbescherming, de brandweer en de verenigde agrarische ondernemers zetten verzekeraars zich al in om het risicobewustzijn bij veehouderijbedrijven te vergroten. Dat doen ze onder meer met een checklist en preventietips, maar het opvallend aantal branden van de laatste tijd baren ook de verzekeraars zorgen.

Brandveiligheidswijzer
Stichting Milieukeur pleit ervoor om via een 'Brandveiligheidswijzer' veehouders handvatten te geven om die risico’s te elimineren en het aantal branden in Nederlandse veestallen terug te dringen. Veehouders moeten nog bewuster worden van brandrisico’s.

SMK vindt dat veehouders nu onvoldoende handvatten hebben welke concrete brandveiligheidsmaatregelen zij in hun bestaande stal kunnen nemen. De wetgeving rond brandveiligheid is alleen gericht op nieuw te bouwen stallen. Door het ontwikkelen van een ‘Brandveiligheidswijzer’ hoopt SMK veehouders te helpen.

Milieukeur
Binnen de certificatieschema’s voor Milieukeur Dierlijk en de Maatlat Duurzame Veehouderij zijn er al concrete eisen en keuzemogelijkheden ontwikkeld die de basis kunnen leggen voor zo’n instrument.

Het kwaliteitssysteem Milieukeur stelt eisen aan de aanwezigheid van een alarmsysteem voor uitval van stroom en essentiële apparatuur, de aanwezigheid van een brandmeldsysteem, het minimaal één keer in de vijf jaar controleren van de brandveiligheid (door een externe deskundige) en de aanwezigheid van een object-informatiekaart voor brandweer en hulpdiensten.
Bij de intensieve diersectoren (varkens en pluimvee) zijn deze maatregelen verplicht.

Maatlat Duurzame Veehouderij
In de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) is brandveiligheid als zelfstandig thema opgenomen. Veehouders kunnen bij dit thema kiezen uit een serie veiligheidsmaatregelen die zich richten op preventie, bestrijding en beperking van de brand. Veehouders dienen een minimaal aantal punten op dit thema te halen.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor brandveilig isolatiemateriaal, een aparte opslagruimte voor brandbaar voer- en strooiselmateriaal, een sprinkler- of watermist-systeem en het intekenen van een objectinformatiekaart. Hierop geven zij precies aan waar de stallen, toegangsdeuren, nutsvoorzieningen, bluswaterput en brandgevaarlijke stoffen zich bevinden.

Tekst: Reinout Burgers
Beeld: Ingrid Zieverink

Reacties

Kennispartner artikelen
Houd uw jongvee op temperatuur
Het blijft de komende dagen rond het vriespunt, voorspelt het KNMI. Uw jongvee is een kwetsbare groep, besteed tijdens deze koude... Lees meer »
Jongvee in de boxen
Zo zorgt u bij uw jongvee voor een soepele overgang van stro naar ligboxjes: Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG AgroVision AgruniekRijnvallei Lely Nederland
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...