Home » Huisvesting » Inrichting » Krachtvoerverstrekking » Animo Dynamisch voeren fors gedaald

Animo Dynamisch voeren fors gedaald

Geplaatst op vrijdag 22-12-2017

Dynamisch voeren, saldo voeren, rendement voeren, allemaal krachtvoermodellen die de gift per koe optimaliseren op basis van het voersaldo. Passen deze systemen juist beter of minder goed in een tijdperk zonder melkquotum en met fosfaatrechten? Feit is dat het aantal gebruikers ervan de laatste twee jaar drastisch is gedaald.

Het aantal bedrijven dat met het programma Dynamisch voeren werkt, is sinds 2015 met een derde afgenomen. Daar zitten volgens leverancier Agrovision een aantal bedrijfsbeëindigers tussen, maar ook een aantal veehouders die zijn gestopt omdat ze van mening waren dat het systeem de melkproductie per koe te veel belemmerde. Volgens Fokko de Vries, teamleider support melkvee bij Agrivision, is het aantal gebruikers dit jaar stabiel gebleven. „Dit zijn een groep vaste gebruikers die al jaren goede ervaring hebben met het voersysteem.”

Net als Agrovision, merkt ook Rovecom dat er op dit moment weinig vraag is uit de markt naar Rendement voeren, een programma met een vergelijkbare strekking als Dynamisch voeren. „We merken dat veehouders meer gericht zijn om het maximale uit de koeien te halen en minder met het voeren op saldo bezig zijn”, stelt Marius Hans Troost, productmanager diervoeding bij het bedrijf.

Uniform Agri werkt met voersysteem Saldo voeren. Directeur Harm Jan van der Beek geeft eveneens aan dat het aantal gebruikers de laatste twee jaar niet meer is toegenomen.

Onderschat systeem of hype?

Melkvee vroeg de leveranciers en een onderzoeker van Wageningen UR of deze voersystemen beter of minder passen in een tijdperk zonder melkquotum en met fosfaatrechten. Daarover verschillen de meningen. De een spreekt van een onderschat voersysteem, de ander is van mening dat het meer een hype was. Ook vertellen twee melkveehouders hun ervaring met het gebruik ervan.

Lees het volledige artikel in de komende editie van vakblad Melkvee, dat op zaterdag 23 december verschijnt.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Jongvee in de boxen
Zo zorgt u bij uw jongvee voor een soepele overgang van stro naar ligboxjes: Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgroVision MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei LG
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...