Home » Gezondheid » Nieuws » Dertig procent jongvee kampt met Mortellaro

Dertig procent jongvee kampt met Mortellaro

Geplaatst op dinsdag 14-11-2017

Uit praktijkonderzoek van Agrifirm, het Nederlands Klauwgezondheidscentrum en Zinpro blijkt dat dertig procent van het jongvee kampt met Mortellaro. Het onderzoek vond plaats op zestien melkveebedrijven, verdeeld over heel Nederland.

„De veroorzakers van Mortellaro, zogenoemde Treponema’s, slaan vooral toe bij een vochtige omgeving”, aldus Marco van Boheemen van Agrifirm. „Bijvoorbeeld door veel mest, een huidbeschadiging of zuurstofgebrek.”

Maatregelen

Volgens Van Boheemen is een juiste mineralenvoorziening essentieel om Mortellaro te voorkomen en aan te pakken. Daarbij moet jongvee dat alsnog last van Mortellaro heeft, direct behandeld worden. Liefst door de klauw te zwachtelen. Andere aspecten die kunnen helpen bij het reduceren van Mortellaro bij het jongvee, zijn een mestrobot of –schuif, het toepassen van weidegang in de zomer en – bij een heftige besmetting - een wekelijks voetenbad met formaline.

Op de zestien bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, daalde het aandeel jongvee dat last had van Mortellaro met gemiddeld 65 procent, nadat wijzigingen in rantsoen en/of huisvesting werden doorgevoerd. „Aandacht hebben voor Mortellaro en het dan gericht aanpakken, loont”, stelt Van Boheemen.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden... Lees meer »
Mooie resultaten Meteor klauwgezondheidsaanpak
In het najaar van 2016 lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak is ontwikkeld met als doel... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland AgroVision LG DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Mooie resultaten Meteor klauwgezondheidsaanpak
In het najaar van 2016 lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak is ontwikkeld met als doel klauwgezondheid op...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...