Home » Gezondheid » Nieuws » Dertig procent jongvee kampt met Mortellaro

Dertig procent jongvee kampt met Mortellaro

Geplaatst op dinsdag 14-11-2017

Uit praktijkonderzoek van Agrifirm, het Nederlands Klauwgezondheidscentrum en Zinpro blijkt dat dertig procent van het jongvee kampt met Mortellaro. Het onderzoek vond plaats op zestien melkveebedrijven, verdeeld over heel Nederland.

„De veroorzakers van Mortellaro, zogenoemde Treponema’s, slaan vooral toe bij een vochtige omgeving”, aldus Marco van Boheemen van Agrifirm. „Bijvoorbeeld door veel mest, een huidbeschadiging of zuurstofgebrek.”

Maatregelen

Volgens Van Boheemen is een juiste mineralenvoorziening essentieel om Mortellaro te voorkomen en aan te pakken. Daarbij moet jongvee dat alsnog last van Mortellaro heeft, direct behandeld worden. Liefst door de klauw te zwachtelen. Andere aspecten die kunnen helpen bij het reduceren van Mortellaro bij het jongvee, zijn een mestrobot of –schuif, het toepassen van weidegang in de zomer en – bij een heftige besmetting - een wekelijks voetenbad met formaline.

Op de zestien bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, daalde het aandeel jongvee dat last had van Mortellaro met gemiddeld 65 procent, nadat wijzigingen in rantsoen en/of huisvesting werden doorgevoerd. „Aandacht hebben voor Mortellaro en het dan gericht aanpakken, loont”, stelt Van Boheemen.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het... Lees meer »
Mastitis behandelen op maat
Standaard een breedspectrummiddel inzetten bij mastitis? Dat is verleden tijd. Geef je ogen goed de kost en gebruik... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG AgroVision DSV Zaden Boehringer Ingelheim Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het bedrijf in...
 
Lees meer »
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais doorgaans...
 
Lees meer »
Betere penswerking door eiwitaanvulling
Bent u op zoek naar een goede rantsoenaanvulling? De keuze hiervoor kan van grote invloed zijn op de melkproductie en de fosfaatuitstoot....
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...