Home » Gezondheid » Nieuws » Melkvee gebruikt 50 procent minder antibiotica dan mens in Nederland

Melkvee gebruikt 50 procent minder antibiotica dan mens in Nederland

Geplaatst op maandag 13-11-2017

Het antibioticagebruik bij Nederlandse runderen ligt ongeveer 50 procent lager dan bij mensen. Tussen 2009 en 2014 is het antibioticagebruik in de hele dierhouderij met 58 procent gedaald. Het humane gebruik van antibiotica ligt daarbij in Nederland op een veel lager niveau dan het gemiddelde in Europa.

Dat schrijft De Oosthof Dierenartsen in een persbericht. „Antibioticagebruik in de melkveehouderij blijft een hot item. Dierenartsen worden vaak aangewezen als veelvoorschrijvers van de middelen”, zegt Henk van Ruitenbeek, rundveedierenarts bij de dierenartsenpraktijk. „Er wordt weinig genuanceerd geoordeeld over de veehouderij. Veel mensen hebben een mening over vermeende misstanden in deze sector. Die mening is lang niet altijd gebaseerd op feiten, maar op gekleurde informatie en gevoel. Dat is uitermate storend voor de mensen die zich met hart en ziel inzetten in de sector.”

Nederlandse melkveesector doet het goed

De dierenartsenpraktijk komt met het persbericht, nadat de NOS vorige week een artikel publiceerde, waarin de wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde voor preventief gebruik van antibiotica. „Preventief gebruik van antibiotica is bij Nederlands rundvee al jaren verboden. De Nederlandse melkveesector is dan ook heel goed op weg”, stelt Van Ruitenbeek. „Het antibioticagebruik ligt op een acceptabel, laag niveau.”

Grieken en Fransen veelgebruikers antibioticda

De bijgevoegde grafiek maakt visueel hoe goed de Nederlandse melkveehouderij presteert op antibioticagebruik. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Grieken en Fransen, die vele malen meer antibiotica gebruiken.

 

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: SDA en European Centre for Disease Prevention and Control

Reacties

Kennispartner artikelen
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden... Lees meer »
Mooie resultaten Meteor klauwgezondheidsaanpak
In het najaar van 2016 lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak is ontwikkeld met als doel... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Mooie resultaten Meteor klauwgezondheidsaanpak
In het najaar van 2016 lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak is ontwikkeld met als doel klauwgezondheid op...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...