Home » Gezondheid » Nieuws » ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Melkveehouders kunnen waarschijnlijk veel meer halen uit de informatie op de slachtbonnen van afgevoerde koeien, dan nu wordt gedaan. ZLTO gaat daarom binnenkort van start met twee testgroepen, die aan de slag gaan met de terugkoppeling van slachtgegevens.

Dat meldt projectleidster Martine Dellevoet van ZLTO. Terugkoppeling van slachtgegevens gebeurt nog niet standaard; het verschilt van slachterij tot slachterij. Boeren die die informatie willen hebben, kunnen in principe altijd de bon opvragen bij de handelaar. "Maar vaak kijken ze dan alleen naar de classificatie en het geslacht gewicht, terwijl er veel meer uit valt te halen, denken wij."

Meer ontvangen

Volgens Dellevoet kun je met de slachtgegevens twee kanten op. Enerzijds kun je kijken hoe je meer kunt ontvangen voor een afgevoerde koe, bijvoorbeeld door dieren niet bevuild af te leveren. Of je kunt kijken of je het geslacht gewicht en de vleeskwaliteit kunt verbeteren, en of dat financieel uit kan, vertelt ze.

Anderzijds kan de informatie op de slachtbon mogelijk informatie opleveren over bepaalde ziektes die op het bedrijf voorkomen. "Of als er steeds kneuzingen op dezelfde plekken worden gevonden, is dat wellicht een aanwijzing dat je de boxen moet aanpassen."

Inventariseren

De groepen willen ook inventariseren welke informatie ze nog meer graag op de slachtbon zouden willen zien, en of dit vanuit de kant van de slachterij ook mogelijk is om aan te leveren.

De groepen bestaan uit circa vijf veehouders en twee dierenartsen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via martine.dellevoet@zlto.nl.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
Met een maatwerkfinanciering is veel mogelijk
Veel agrarische ondernemers hebben het gevoel dat banken moeilijk doen bij financieringen. Het komt regelmatig voor dat dit niet... Lees meer »
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision DSV Zaden Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland LG
Kennispartner artikelen
Hoeveel fosfaatrechten krijg je straks?
Het ziet er naar uit dat per 1 januari 2018 fosfaatrechten worden geïntroduceerd. Heb je al uitgerekend hoeveel fosfaatrechten je...
 
Lees meer »
Jubileum 25 jaar robotmelken
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Het bedrijf viert daarom dit jaar 25 jaar...
 
Lees meer »
De mogelijkheden na mais
Op veel percelen snijmais zal het optimale oogstmoment snel aanbreken. Veelal een vroege maisoogst, dus voldoende ruimte voor een geslaagde...
 
Lees meer »
Dynamisch Voeren betaalt zich dubbel en dwars terug
Case de Jong en Barbara van Deuren zijn echte koeienliefhebbers. Samen hebben ze een melkveehouderij in Hoogblokland. Sinds 2011 doen ze...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Kleinere voerco├Âperaties bundelen krachten

Diervoedercoöperaties De Eendracht, CAV Den Ham, De Samenwerking en ABZ Diervoeding gaan...
 

Verplichte Kringloopwijzer mogelijk ter discussie bij FrieslandCampina

Het hoofdbestuur van FrieslandCampina besluit 3 oktober of de leden opnieuw worden geraadpleegd...
 

37 procent melkveehouders miljonair

De landbouw, en dan met name de melkveehouderij, neemt bijna 20 procent van het aantal werkende...
 

Coating met levende bacteri├źn voor ma├»szaad

Vanaf volgend maïsseizoen is er een nieuwe zaadcoating voor maïszaad beschikbaar. De...
 

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x...