Home » Gezondheid » Nieuws » ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Melkveehouders kunnen waarschijnlijk veel meer halen uit de informatie op de slachtbonnen van afgevoerde koeien, dan nu wordt gedaan. ZLTO gaat daarom binnenkort van start met twee testgroepen, die aan de slag gaan met de terugkoppeling van slachtgegevens.

Dat meldt projectleidster Martine Dellevoet van ZLTO. Terugkoppeling van slachtgegevens gebeurt nog niet standaard; het verschilt van slachterij tot slachterij. Boeren die die informatie willen hebben, kunnen in principe altijd de bon opvragen bij de handelaar. "Maar vaak kijken ze dan alleen naar de classificatie en het geslacht gewicht, terwijl er veel meer uit valt te halen, denken wij."

Meer ontvangen

Volgens Dellevoet kun je met de slachtgegevens twee kanten op. Enerzijds kun je kijken hoe je meer kunt ontvangen voor een afgevoerde koe, bijvoorbeeld door dieren niet bevuild af te leveren. Of je kunt kijken of je het geslacht gewicht en de vleeskwaliteit kunt verbeteren, en of dat financieel uit kan, vertelt ze.

Anderzijds kan de informatie op de slachtbon mogelijk informatie opleveren over bepaalde ziektes die op het bedrijf voorkomen. "Of als er steeds kneuzingen op dezelfde plekken worden gevonden, is dat wellicht een aanwijzing dat je de boxen moet aanpassen."

Inventariseren

De groepen willen ook inventariseren welke informatie ze nog meer graag op de slachtbon zouden willen zien, en of dit vanuit de kant van de slachterij ook mogelijk is om aan te leveren.

De groepen bestaan uit circa vijf veehouders en twee dierenartsen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via martine.dellevoet@zlto.nl.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het... Lees meer »
Mastitis behandelen op maat
Standaard een breedspectrummiddel inzetten bij mastitis? Dat is verleden tijd. Geef je ogen goed de kost en gebruik... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision LG AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het...
 
Lees meer »
Subsidiepot gaat weer open voor jonge landbouwers
Ben je nog geen 41 jaar en heb je investeringsplannen voor je landbouwbedrijf, dan kan deze subsidie interessant voor je zijn. Net als...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...
 

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet...
 

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie...
 

Fotoserie Topkuilevenement: topkwaliteit voer omzetten naar rendement

Afgelopen donderdag werd het jaarlijkse Topkuilevenement gehouden in Havelte. Het thema was dit...