Home » Gezondheid » Nieuws » ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Melkveehouders kunnen waarschijnlijk veel meer halen uit de informatie op de slachtbonnen van afgevoerde koeien, dan nu wordt gedaan. ZLTO gaat daarom binnenkort van start met twee testgroepen, die aan de slag gaan met de terugkoppeling van slachtgegevens.

Dat meldt projectleidster Martine Dellevoet van ZLTO. Terugkoppeling van slachtgegevens gebeurt nog niet standaard; het verschilt van slachterij tot slachterij. Boeren die die informatie willen hebben, kunnen in principe altijd de bon opvragen bij de handelaar. "Maar vaak kijken ze dan alleen naar de classificatie en het geslacht gewicht, terwijl er veel meer uit valt te halen, denken wij."

Meer ontvangen

Volgens Dellevoet kun je met de slachtgegevens twee kanten op. Enerzijds kun je kijken hoe je meer kunt ontvangen voor een afgevoerde koe, bijvoorbeeld door dieren niet bevuild af te leveren. Of je kunt kijken of je het geslacht gewicht en de vleeskwaliteit kunt verbeteren, en of dat financieel uit kan, vertelt ze.

Anderzijds kan de informatie op de slachtbon mogelijk informatie opleveren over bepaalde ziektes die op het bedrijf voorkomen. "Of als er steeds kneuzingen op dezelfde plekken worden gevonden, is dat wellicht een aanwijzing dat je de boxen moet aanpassen."

Inventariseren

De groepen willen ook inventariseren welke informatie ze nog meer graag op de slachtbon zouden willen zien, en of dit vanuit de kant van de slachterij ook mogelijk is om aan te leveren.

De groepen bestaan uit circa vijf veehouders en twee dierenartsen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via martine.dellevoet@zlto.nl.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
‘Veearts zegt dat het de penswerking verbetert’
Een gezonde penswerking is het uitgangspunt voor een gezonde productie. Een goede penswerking bereik je met 10 tot 20 kg droge... Lees meer »
'Meerwaarde in het rantsoen'
Mts. Plantinga teelde afgelopen jaar voor het eerst voederbieten voor de 130 melkkoeien. Na een geslaagde teelt met een... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...
 

Fotoserie: Roundhouse voor droge koeien en kalveren

De familie Van der Gun uit Oldeberkoop (FR) bouwde afgelopen jaar een nieuwe huisvesting voor de...
 

Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt de impact van het voorstel om de nieuwbouw of...