Home » Gezondheid » Nieuws » ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Melkveehouders kunnen waarschijnlijk veel meer halen uit de informatie op de slachtbonnen van afgevoerde koeien, dan nu wordt gedaan. ZLTO gaat daarom binnenkort van start met twee testgroepen, die aan de slag gaan met de terugkoppeling van slachtgegevens.

Dat meldt projectleidster Martine Dellevoet van ZLTO. Terugkoppeling van slachtgegevens gebeurt nog niet standaard; het verschilt van slachterij tot slachterij. Boeren die die informatie willen hebben, kunnen in principe altijd de bon opvragen bij de handelaar. "Maar vaak kijken ze dan alleen naar de classificatie en het geslacht gewicht, terwijl er veel meer uit valt te halen, denken wij."

Meer ontvangen

Volgens Dellevoet kun je met de slachtgegevens twee kanten op. Enerzijds kun je kijken hoe je meer kunt ontvangen voor een afgevoerde koe, bijvoorbeeld door dieren niet bevuild af te leveren. Of je kunt kijken of je het geslacht gewicht en de vleeskwaliteit kunt verbeteren, en of dat financieel uit kan, vertelt ze.

Anderzijds kan de informatie op de slachtbon mogelijk informatie opleveren over bepaalde ziektes die op het bedrijf voorkomen. "Of als er steeds kneuzingen op dezelfde plekken worden gevonden, is dat wellicht een aanwijzing dat je de boxen moet aanpassen."

Inventariseren

De groepen willen ook inventariseren welke informatie ze nog meer graag op de slachtbon zouden willen zien, en of dit vanuit de kant van de slachterij ook mogelijk is om aan te leveren.

De groepen bestaan uit circa vijf veehouders en twee dierenartsen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via martine.dellevoet@zlto.nl.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een... Lees meer »
Gezonder vee met kruidenrijk grasland
De natuurwaarde van de Nederlandse melkveehouderij ligt onder het vergrootglas. Om draagvlak te behouden moeten we zichtbare... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs LG AgroVision
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...