Home » Gezondheid » Nieuws » ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

ZLTO test terugkoppeling slachtgegevens

Geplaatst op donderdag 13-07-2017

Melkveehouders kunnen waarschijnlijk veel meer halen uit de informatie op de slachtbonnen van afgevoerde koeien, dan nu wordt gedaan. ZLTO gaat daarom binnenkort van start met twee testgroepen, die aan de slag gaan met de terugkoppeling van slachtgegevens.

Dat meldt projectleidster Martine Dellevoet van ZLTO. Terugkoppeling van slachtgegevens gebeurt nog niet standaard; het verschilt van slachterij tot slachterij. Boeren die die informatie willen hebben, kunnen in principe altijd de bon opvragen bij de handelaar. "Maar vaak kijken ze dan alleen naar de classificatie en het geslacht gewicht, terwijl er veel meer uit valt te halen, denken wij."

Meer ontvangen

Volgens Dellevoet kun je met de slachtgegevens twee kanten op. Enerzijds kun je kijken hoe je meer kunt ontvangen voor een afgevoerde koe, bijvoorbeeld door dieren niet bevuild af te leveren. Of je kunt kijken of je het geslacht gewicht en de vleeskwaliteit kunt verbeteren, en of dat financieel uit kan, vertelt ze.

Anderzijds kan de informatie op de slachtbon mogelijk informatie opleveren over bepaalde ziektes die op het bedrijf voorkomen. "Of als er steeds kneuzingen op dezelfde plekken worden gevonden, is dat wellicht een aanwijzing dat je de boxen moet aanpassen."

Inventariseren

De groepen willen ook inventariseren welke informatie ze nog meer graag op de slachtbon zouden willen zien, en of dit vanuit de kant van de slachterij ook mogelijk is om aan te leveren.

De groepen bestaan uit circa vijf veehouders en twee dierenartsen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via martine.dellevoet@zlto.nl.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
Voorkom een vliegenplaag in 3 stappen
Vliegen vermeerderen zich momenteel vliegensvlug door de gunstige weersomstandigheden. Twee vliegen kunnen binnen... Lees meer »
Nieuwe app voor registratie van klauwaandoeningen
Er is een nieuwe applicatie voor het registreren en monitoren van klauwaandoeningen gelanceerd. Zowel de veehouder als de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim AgroVision Lely Nederland LG
Kennispartner artikelen
Veel belangstelling voor teelt winterveldbonen
In het najaar van 2015 bracht veredelingsbedrijf LG de winterveldboon naar Nederland. Dit eiwitgewas wordt in het najaar gezaaid en heeft...
 
Lees meer »
Ruwvoerbalans in evenwicht?
Het is al weken volop zomer in Nederland. Warm, zonnig en droog weer brengt iedereen in vakantiestemming. Het zomerse weer brengt wel een...
 
Lees meer »
Soortenrijke groenbemestermengsels verbeteren de nutriëntenbenutting
Om meer van een akker te halen binnen de begrenzing van de mest- en gebruiksnormen is een goede benutting van voedingsstoffen in de bodem...
 
Lees meer »
Voorkom een vliegenplaag in 3 stappen
Vliegen vermeerderen zich momenteel vliegensvlug door de gunstige weersomstandigheden. Twee vliegen kunnen binnen één maand...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

‘Overheid borduurt voort op denklijn dat kunstmest beter is’

Begin deze maand presenteerde staatssecretaris Van Dam enkele maatregelen met betrekking tot het...
 

‘Impasse rond protestboer vraagt om herbezinning en snel ingrijpen’

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond roept FrieslandCampina op zich...
 

FC haalt melk weigeraar op en doneert melkgeld aan goed doel

FrieslandCampina haalt weer de melk op bij Henk Gommer uit Zevenhuizen, die weigert de...
 

Oud-minister Gerrit Braks (84) overleden

Oud-minister en oud-Senaatsvoorzitter Gerrit Braks is overleden. Zijn familie meldt zijn overlijden...
 

Generieke korting 8,3 procent, nieuwe bedrijven zijn knelgeval

De overheid zal een generieke korting van 8,3 procent toepassen bij de uitgifte van fosfaatrechten....