Home » Fokkerij » Rassen » Overig » Delta Solero nieuwe topper op basis van Totaal Index Praktijk (TIP)

Delta Solero nieuwe topper op basis van Totaal Index Praktijk (TIP)

Geplaatst op zaterdag 26-08-2017

Delta Solero is de nieuwe ‘koploper’ van de Totaal Index Praktijk. Zoals na elke indexdraai publiceren deze site en vakblad Melkvee weer een stierenlijst op basis van de meer op de boerenpraktijk toegesneden TIP-index.

In de lijst (klik hier) de actuele fokstieren – stieren met Nederlandse dochters aan de melk – van de verschillende aanbieders. Actuele fokstieren, aangevuld met enkele ‘cracks’ uit het recente verleden. Bovendien stieren van verschillende rassen, welke allemaal zijn omgerekend naar zwartbontbasis, voor een optimale vergelijkbaarheid, al is dat uiteraard voor discussie vatbaar (klik hier voor meer achtergronden over de TIP-lijst).

O Man nog altijd aan kop

De absolute koploper van de TIP-lijst is nog altijd ‘good old’ O Man, gevolgd door achterkleinzoon Delta Solero. De stier heeft goede gehalten, laatrijpheid en gezonde klauwen als sterke punten. Hij wordt, ondanks diens hoogtemaat, opgevolgd door G-Force en vervolgens D Mason, die de vorige keer nog tweede achter O Man stond (samen met Big Spell die nu op de achtste plaats terug te vinden is). NVI-topper Danno vinden we, vooral door zijn lage fokwaarde voor melksnelheid, terug op de 18de plaats.

Stijgers en dalers

Stieren die sterk stijgen ten opzichte van hun NVI-index, zijn bijvoorbeeld O Man (+132), Loydie (+122), Juno (+116), Redman (+102), Torrer (+98), Levi (+94), Manifold (+85), Talentino (+82), Big Winner (+80), Pello (+73) en Malando (+71). Stieren die fors dalen, zijn bijvoorbeeld Gold Chip (-210), McCutchen (-179), Antares (-176), Danno (-149), Doorman (-148), Atwood (-147), Bradnick (-141), Jotani (-126), Browning (-120), Kanu P (-114), Sanchez (-110), Golden Dreams (-108), Meridian (-107), Boss (-105), Bolt RF (-99), Brekem (-96), Snow RF ( -90), Bookem (-86), Saxobeat (-83) en Mogul (-75).

In het vakblad Melkvee van zaterdag 26 augustus staat een ingekorte TIP-lijst met de honderd meest interessante stieren, inclusief een beschouwing van de lijst en het onder druk staande kengetal melksnelheid.

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden, Friesland....
 
Lees meer »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...