Home » Fokkerij » Rassen » Tijd van extreem grote dieren voorbij in Madison

Tijd van extreem grote dieren voorbij in Madison

Geplaatst op maandag 09-10-2017

De Holstein-show van de World Dairy Expo was van een ongekend hoog niveau. De tijd dat extreem grote dieren als vanzelfsprekend voorop geplaatst werden, lijkt definitief voorbij. Algemeen kampioene werd Rosiers Blexy Goldwyn-ET, die tevens werd uitgeroepen tot Supreme Champion, kampioene over alle rassen.

Waar de shows bij de andere rassen af en toe wat wisselend begonnen in de rubrieken jonge koeien, met name in de benen, de kruisvorm en de kracht in de voorhand, was het niveau bij de zwartbonten van meet af aan overweldigend. In de grote rubrieken (tot 30 dieren) liepen prachtig uitgebalanceerde dieren. De uiers waren zonder uitzondering uitstekend en dat gold overwegend ook voor de benen. Wat vooral opviel was de mooie verhouding tussen kracht en melktype bij de meeste dieren, hoewel er in de jongere rubrieken af en toe nog een dier tussen liep met een (te) smalle voorhand en een extreem hoge schoft. De winnaressen van de rubrieken en de kampioenschappen waren echter schoolvoorbeelden van ‘dairy strength’, de combinatie van kracht en melktype.

Fantastisch kampioenstrio

Hoewel de jonge rubrieken al op hoog niveau van start gingen, nam het niveau naarmate de keuring vorderde en de dieren ouder werden toe naar een fantastisch niveau. In de rubrieken van de 4-jarigen, 5-jarigen, oudere koeien (6 jaar en ouder) en de productieklasse (levensproductie boven de 150.000 lb, bijna 70.000 kg) liepen achterin de rubrieken koeien die op de nationale shows van Duitsland en Nederland hoge ogen zouden gooien voor het kampioenschap. Het viertal dat overbleef voor de verkiezing van de seniorenkampioene bestond uit de winnaressen van de genoemde rubrieken en zorgde voor een spectaculaire aanblik toen ze opgesteld stonden in de ring.

Keurmeester Adam Little koos de winnares van de 6 jaar en oudere koeien, Rosiers Blexy Goldwyn-ET (v. Goldwyn), als kampioene met de winnares van de 4-jarigen, Co-Vale Dempsy Dina 4270-ET (v. Dempsey), als reserve. De 5-jarige TK-Plain-View Ripley (v. Dempsey) kreeg de eervolle vermelding. Bij de verkiezing voor het algemeen kampioenschap werd dit trio opnieuw geselecteerd. De titel van Premier Sire was voor Braedale Goldwyn en de onderscheidingen voor de beste deelnemer en beste fokker van de show gingen beide naar Ferme Jacobs uit Quebec, Canada.

Fanny wint de roodbontshow

Bij de roodbonten won de bekende Meadow Green Abso Fanny-Red (v. Absolute Red) het algemeen kampioenschap. Ook Fanny is een prachtig uitgebalanceerde koe met een beste uier en geweldig beenwerk. De reservetitel was voor Heatherstone Redhot-Red (v. Barnie). Apple partners LLC werd uitgeroepen tot beste fokker, Gady en Lane Wendorf tot beste deelnemer en Apples Absolute-Red tot Premier Sire.

Diamond Genetics koopt stier voor $620.000

Op de veiling behorend bij de World Dairy Expo, de World Classic Sale, heeft het Nederlandse bedrijf Diamond Genetics de stier Mr Frazzled Aristocrat-ET gekocht voor 620.000 dollar. De stier is de nummer 11 van het ras op basis van gTPI met 2921 punten. Hij scoort ook hoog voor de Amerikaanse Net Merit-index (1001 NM$) en exterieur (2.65 gPTAT). Aristocrat is een Frazzled-zoon uit een Monterey-moeder die maart volgend jaar voor de eerste keer moet kalven, vervolgens komt een VG88 Mogul-grootmoeder. Daarvoor zitten acht generaties koeien die met VG of Excellent zijn ingeschreven. De prijs is een record in de geschiedenis van de veiling.

Diamond Genetics was al mede-eigenaar van de stier. Aristocrat was niet het enige dier dat duur verkocht werd. Het gemiddelde van de veiling die voor de 29e keer werd georganiseerd was met 41.469 dollar het hoogste in haar historie. Dat gold eveneens voor de totale opbrengst van 2.114.900 dollar. Het duurste vrouwelijke dier was een pink van januari, Leaninghouse Mdsty 23039-ET, dat 207.000 dollar opbracht, de op-één-na hoogste prijs van de veiling. Ook zij heeft hoge genomicscijfers voor zowel gTPI als Net Merit en komt uit een diepe koefamilie. Haar moeder moet in november voor de eerste keer afkalven.

Tekst: Fred Reinders

Reacties

Kennispartner artikelen
Behaal winst uit uw jongveeopfok
Waar kunt u uw jongveeopfok nog verbeteren?Wilt u snel inzicht in uw jongveeopfok en tegelijkertijd praktische tips en adviezen... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgruniekRijnvallei LG
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...