Home » Fokkerij » Nieuws » Kampioene met 120.000 kilo melk in Asten-Heusden

Kampioene met 120.000 kilo melk in Asten-Heusden

Geplaatst op maandag 12-03-2018

Een fantastische rubriek oude koeien bij de zwartbonten was het hoogtepunt van de Zuid-Nederlandse Wintershow in Asten-Heusden afgelopen zaterdag. Zes best bewaarde, vitale koeien waarvan er vier meer dan 100.000 kilo melk hadden gegeven, vormden de climax van een geslaagde fokveedag.

De vaarzentitel ging in Asten-Heusden bij de zwartbonten naar Big Malki-dochter Grashoek Becky 24 van de familie Engelen uit Grashoek. De jeugdige vaars versloeg met haar beste benen en sterk aangehechte uier Aftershock-dochter Diena 105 van de familie Ubachs uit Epen. Derde op tal werd de gitzwarte, fraaitypische Dijkstar Koba 2, een Arkansas-dochter van de familie Bongers uit Egchel. Bij roodbont was de titel voor Barendonk Holsteins van de familie Hermanussen met Jester-dochter Barendonk Lol 7052 P. De reservetitel was voor Grashoek Silke 198, een Manhattan-dochter van Engelen.

Spannende middenklasse

De middenklasse werd bij zwartbont een spannende strijd tussen de kampioene van vorig jaar, Dijkstar Lies 24 (v. The Voice) van Bongers, en Braxton-dochter Moerhoeve Marina 351 van de familie Van der Aa uit Moergestel. Lies was vergeleken met vorig jaar mooi doorgegroeid en stond er stralend voor. Een kwaliteitskoe met veel ras en beste benen. Niettemin moest ze genoegen nemen met de reservetitel, want de titel ging naar de best ontwikkelde, harde Marina.

Marina zou later tevens uitgeroepen worden tot algemeen kampioene door keurmeester Addy Moree. Bij roodbont ging de strijd om het middenklassekampioenschap tussen drie dieren van Hermanussen en de Artie-dochter Heizenhof Pieta 455 van de familie Timmermans uit Moergestel. De bekende, fijngebouwde Fraiko-dochter Barendonk Paulina 188 werd kampioen voor de sterke en correcte Pieta.

Fantastische oude koeien

De twee rubrieken oude zwartbonten in het zuiden waren indrukwekkend. Minimaal vier keer moet een koe gekalfd hebben voor ze mee mag doen in deze categorie. Het aantal kalvingen hebben de dieren op een bordje om hun nek staan, een mooi systeem dat duidelijkheid schept voor zowel jury als publiek. De eerste rubriek maakte al veel indruk met best bewaarde kwaliteitskoeien, waarin de kampioene van vorig jaar, Euro’s Jet 825 van de familie Bloemen uit Vredepeel overtuigend de kop pakte.

De Strider-dochter was net als vorig jaar prachtig in balans en zeer correct gebouwd. Bovendien stond ze er stralend voor. Dat betekent niet dat ze geen concurrentie had, want de 1b en 1c, respectievelijk de harde Pastors Martine 113 (v. Eurostar Gold) van de familie Pastors uit St. Anthonis en de fraaitypische Gerard-dochter Bonhill Warsi 120 van de familie Bongers uit Kessel, waren best bewaarde kwaliteitskoeien die beide meegingen naar de finale.

In die finale stuitten ze op de winnares van de rubriek van de oudste koeien, Fientje 642, een Rembrandt-dochter van de familie Peeters uit Kessel. Fientje had 120.000 kilo melk op de teller en was nog puntgaaf (in Agrio's regionale landbouwbladen Veldpost, Vee & Gewas en Stal & Akker stond onlangs een reportage over de familie Peeters). Ze toonde een prachtige balans tussen melktype en kracht, een sterke, vast aangehechte uier en super benen. Ze had haar rubriek gewonnen voor krachtpatser Bennie 110 van Rombouts uit Odiliapeel, een langgerekte, harde Just Shot-dochter met eveneens een vaste kwaliteitsuier en beste benen en een levensproductie van ruim 100.000 kilo melk. Moree toonde lef en maakte onder luide instemming van het publiek Fientje kampioene van de oude koeien, voor Euro’s Jet 825.

Bij de oudere roodbonten deden slechts vier koeien mee in Asten-Heusden. De bekende Sunflower-dochter Grashoek Nel 139 Pp van Engelen werd door keurmeester Nick Pinkert aangewezen tot kampioene en later tot algemeen kampioene. Tableau-dochter Bonhill Warsi 174 van Bongers werd reservekampioene.

Prachtige bedrijfsgroepen

De finale van de bedrijfsgroepen was van zeer hoog niveau met de roodbonte groep van Hermanussen en in het bijzonder de twee zwartbonte groepen van respectievelijk Van der Aa en Bongers, Egchel. Beide groepen stonden bol van de individuele kwaliteit en waren bijzonder uniform. Twee prachtige groepen die op elk niveau tot de top zouden behoren. De groep van Bongers was zeer fraai van type met heel veel ras; brede, diepe koeien met een gitzwart zijden velletje, en met beste uiers en benen. De groep van Van der Aa blonk uit in ontwikkeling en hardheid en beschikte eveneens over beste uiers en spijkerharde benen. Moree en Pinkert kozen voor de macht en maakten Van der Aa kampioen boven Bongers.

Tekst: Fred Reinders
Beeld: Fred Reinders

Reacties

Kennispartner artikelen
Topmelker: “Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision LG Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...