Home » Fokkerij » Nieuws » Molenkamp-fokker Van Wichen roodbontfokker van het jaar

Molenkamp-fokker Van Wichen roodbontfokker van het jaar

Geplaatst op dinsdag 09-01-2018

Henk, Gerrie en Mark van Wichen te Maasbommel (GD) mogen zich roodbontfokker van het jaar noemen. De familie werd dinsdag gehuldigd tijdens een thema-avond van Platform Roodbont in Laren.

Van Wichen, bekend met hun ‘Molenkamp’-prefix, timmert al vele jaren aan de weg met een hoog productieve veestapel en meerdere koefamilies die hun stempel weten te drukken op de roodbontfokkerij. Zo leverde het bedrijf vanuit de Grietjes de bekende dochtergeteste fokstieren Farfan, Andy, Kuyt Red, Pepe en Bolt RF. De jury verwacht met Molenkamp Bolt Rf dat de Grietje’s familie de komende jaren veel invloed zal krijgen in de Holstein populatie.

Via de jongere generatie stieren Molenkamp KP Carter (Frankrijk), Molenkamp Rita Moises (Spanje), Molenkamp Isco Red en Molenkamp Milik P Red (Duitsland), vinden de Molenkampstieren ook naar het buitenland hun weg.

Naast de Grietje’s zijn de Anky’s het meest prominent aanwezig op het fokbedrijf. Eén van de koeien uit deze familie, Molenkamp Anky 4, is de hoogst productieve roodbonte koe van Nederland van de afgelopen 2 jaar. De huidige eigenaar is maatschap Haytema-de Groot in Koudum.

Goed keuringsjaar

Ook op exterieurgebied draait het bedrijf mee in de top. Zo werden de 26 vaarzen afgelopen jaar met gemiddeld 85,5 punten AV ingeschreven.

Op keuringen behaalden ze afgelopen jaar eveneens hoge ogen. Zo wonnen ze verschillende kampioenschappen op regionale keuringen en werd Dynamic Espot (Fageno x Jerudo), in gezamenlijk eigendom met familie Hoftijzer, roodbont reservekampioen vaarzen op de HHH in Zwolle. Hiermee werd een goed keuringsjaar afgesloten.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland LG MSD Animal Health Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...