Home » Fokkerij » Nieuws » Biologische boeren richten coöperatieve KI-vereniging op

Biologische boeren richten coöperatieve KI-vereniging op

Geplaatst op dinsdag 09-01-2018

Al een aantal jaren test Stichting Biologische Veeverbetering stieren voor de biologische veehouderij. Om gebruikers van deze stieren meer invloed te geven op de fokkerijstrategie, is besloten om deze stichting om te zetten in de Coöperatie Biologische Rundveefokkerij BioKI u.a.

Het bestuur van de coöperatie wordt gevormd door Douwe Zijlstra (voorzitter), Hanneke Hansma, Liesbeth Brands en Wytze Nauta.

Het doel van de Coöperatie Bio-KI is om voor haar leden de beste stieren uit de biologische landbouw beschikbaar te stellen via KI. Volgens Wytze Nauta, die vanaf het eerste uur bij BioKI is betrokken, komt de fokkerij daarmee nog duidelijke in handen van de biologische veehouders zelf en is met de oprichting van de coöperatie beter zichtbaar hoeveel boeren achter de organisatie staan. Op dit moment zijn er 43 leden, maar Nauta verwacht dat dit aantal zeker toe zal nemen.

A en B-lidmaatschap

Ook veehouders die niet biologisch zijn, maar het de doelstelling van de KI-organisatie onderschrijven, kunnen lid worden. De Bio-KI werkt met een A en B-lidmaatschap, waarbij er verschil wordt gemaakt tussen actieve leden die ook gebruik maken van de stieren en leden die de organisatie alleen willen ondersteunen. „Er zijn ook veel biologische boeren die gebruik maken van eigen stieren, die het initiatief toch graag ondersteunen”, legt Nauta uit.

Biologische fokkerij is al lang een wens van veel biologische melkveehouders. Zij gaven dit aan in een visieproject in 1999-2000 over fokkerij in de biologische landbouw. Zij wensen een diervriendelijke biologische fokkerij die vrij is van hormoongebruik en ET en die passende koeien oplevert. Het begon als een spinn-off project in 2009 vanuit het Louis Bolk Instituut, met de eerste stier Bio Opneij Wytze. Nu staan er 16 stieren op de lijst.

Veel gebruik gangbare stieren

De Bio-KI ziet dat de meeste biologische melkveehouders nog steeds sperma van stieren uit de gangbare melkveehouderij gebruiken. De organisatie stelt dat de gangbare sector haar stieren selecteert voor een intensieve, hoge input houderij wat niet past bij de biologische aanpak die toch een meer extensieve grasgebaseerde melkveehouderij nastreeft. „Vanwege milieuverschillen zijn de fokwaarden van deze stieren niet zo betrouwbaar voor de biologische houderij. Door stieren van de beste koeien van biologische bedrijven te gebruiken, selecteer je automatisch die stieren die dochters geven die beter bij die biologische aanpak passen, meer melk van gras geven, weerbaar zijn, tegen een stootje kunnen, gezond blijven.”

Ook maakt Bio-KI geen gebruik van geavanceerde reproductietechnieken, met als uitzondering kunstmatige inseminatie omdat het fokken met dekstieren risico’s met zich mee brengt.

Zorgen over genomics

De biologische KI-organsatie maakt zich zorgen over nieuwe technieken die in de gangbare fokkerijen hun opgang vinden. „Met ‘genomics’ kan men de dieren steeds sneller tot nog hogere producties fokken. En met de Crispr en Talens technieken (‘gene editing’) is het direct aanpassen/herschrijven van DNA nu gemakkelijk toepasbaar bij dieren. IFOAM, de wereldwijde koepelorganisatie voor biologische landbouw, heeft deze technieken op de GMO lijst gezet. Echter, de eerste stieren in Amerika zijn al genetisch hoornloos gemaakt en via KI kan zo’n GMO snel de wereld overspoelen. Voor de biologische landbouw moet er dan wel een alternatief zijn, aangezien GMO niet is toegestaan op biologische bedrijven”, aldus de initiatiefnemers.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Wytze Nauta

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgroVision LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...