Home » Fokkerij » Nieuws » Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Geplaatst op woensdag 06-12-2017

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan de melk vermarkt door importeur GGI. CRV zal zich nog wel even achter de oren krabben wat betreft de torenhoge lijstaanvoerder Elagaaster Maxx, die jong is gesneuveld.

Elagaaster Maxx (Camion x Fiction) debuteerde in augustus al torenhoog op basis van dochters en wist nu nog eens 32 punten aan zijn totaal toe te voegen. Hij is met 329 NVI-punten met afstand lijstaanvoerder en scoort zelfs op zwartbontbasis 303 punten. Hij continueerde zijn hoge productie-index en steeg 3 punten voor het beenwerk, waardoor hij nu op 115 uitkomt. Wellicht is zijn sperma op – de stier is CD-drager – en kunnen zijn beste dochters stiermoeder worden, om zo CD-vrije zonen voort te brengen.

Ander bloed

In de top 8 van de dochtergeteste roodbonte stieren staan maar liefst vijf stieren die niet of niet meer beschikbaar zijn. De hoogste die wel beschikbaar is, is Fageno (Fidji x Ruacana) van GGI met 243 NVI-punten op de gedeelde vierde plaats. Een stier met wat ander bloed, prima exterieur, degelijke gezondheidseigenschappen, voldoende melk en een wat scheve vet/eiwit-verhouding. Hij wordt gevolgd door CRV’s hoogst beschikbare stier (de organisatie maakt althans melding van de stier in haar persbericht), Delta Meteor-Red (Stellando x Everspen), die in augustus debuteerde op basis van dochters. Zijn toch al extreme productie-index met een fors negatieve melkvererving en torenhoge gehalten, is nog extremer geworden, terwijl de stier maar liefst 6 punten steeg voor vruchtbaarheid en nu op 110 uitkomt.

Op de zevende plaats staat Julandy (Andy x Moonlight) met 233 punten, eveneens van GGI, met een ruime melkplas en goed eiwit. De stier vererft met een score van 113 eveneens fraaie uiers. CRV’s Delta Colorado (Arroyo x Lawn Boy P) op plaats 9 moest met 27 verliespunten een veertje laten, terwijl Hedra Allround-Red (Chanel x Jerudo) de top 10 completeert. Een stier met een ruime melkplas en goede benen (108).

Homozygoot hoornloos

CRV maakt geen melding van het debuut van Apina Mercado (Tableau x O Man), die 40 punten stijgt ten opzichte van zijn voormalige genoomindex en daarmee op een NVI van 220 punten komt. Vooral de fraaie uiers (114) vallen op. De organisatie zag de homozygoot hoornloze De Vrendt Nova PP (Foxtrot P x Lawn Boy P) verdienstelijk op basis van dochters debuteren met 157 NVI-punten. Hij vererft een ruime melkplas met prima uiers en benen (107).

Detective valt door de mand

Een voormalige hoge genoomstier is Delegate van de Peul (Deputy x Atlantic). Hij debuteert op basis van dochters met een NVI van 166 punten, waarbij de hoge gehalten en de negatieve melkvererving opvallen. Een andere voormalige hoge genoomstier, Delta Detective (Sherlock x Jerudo), brengt het er minder goed vanaf. Waar hij met 304 gNVI-punten ooit een van de hoogste genoomstieren was, debuteert hij nu op basis van dochters met een NVI van 89 punten. Hij scoort negatief voor kg melk en Inet, realiseert een totaal exterieur van 101 en noteert een fokwaarde van 91 voor klauwgezondheid.

Exterieurcrack

KI Kampen heeft exterieurcrack Jotani met een NVI van 215 punten stabiel op de eerste plaats. De stier scoort met 113 en 116 fenomenaal voor uiers en benen. Red Cliff, net als Julandy en Jotani eveneens afkomstig uit de Julia-koefamilie, moest met een verlies van 30 NVI-punten een veertje laten. De stier leverde wat in voor levensduur, verloor 2 punten voor de benen, maar won er 2 voor klauwgezondheid en steeg ook een puntje voor de uiers. KI Kampen mocht ook twee nieuwkomers verwelkomen, Uenk Koman (Kodak x O Man) en Blom Farm Revival (aAa: 546, Malando x O Man), twee stieren met een ruime melkplas en een gemiddeld exterieur. Bij KI Samen is de hoornloze Bonhill Painter P (Lawn Boy P x Ramos) met 191 punten verreweg de hoogste NVI-stier en hij is met twee puntjes winst stabiel.

Klik hier voor de volledige lijst met roodbonte stieren. 

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei LG AgroVision Lely Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...