Home » Fokkerij » Nieuws » Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Geplaatst op woensdag 06-12-2017

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de dochtergeteste zwartbonte stieren op basis van NVI. Hij wordt gevolgd door zijn halfbroers Balisto en Bolt RF. Het is zoeken naar ander bloed in de top van het klassement, want de complete top 6 wordt ingenomen door Bookem en zijn zonen.

Waar Balisto van Heemskerk/ABS zijn hooggespannen verwachtingen als genoomstier aanvankelijk op basis van dochters niet leek waar te maken, rukt hij met een stijging van 48 NVI-punten nu toch op naar de tweede plaats. Hij combineert een bijzonder aantrekkelijke productie-index van +788 kg melk met +0,38% vet en +0,32% eiwit met een goede uiergezondheid (hij steeg 3 punten naar 107) en fraaie uiers (hij steeg met 2 punten naar 112). Zijn fokwaarde levensduur steeg eveneens, al is dat met 59 tweedekalfs dochters uiteraard koffiedik kijken.

De hoogste roodfactorstier is Bolt van GGI op de derde plaats. Hij steeg vooral door een stijging van het eiwitpercentage van +0,10 naar +0,17 met 15 NVI-punten licht. Vader Bookem van WWS moest met 27 punten een klein veertje laten en komt nu op de vierde plaats, voor zoon Boss van AI Total, die 8 punten steeg en daardoor ook de 300-puntengrens wist te slechten. Zoon Doorman van Semex zakte vooral door een daling van de fokwaarde vruchtbaarheid van 104 naar 100 van de derde naar de zesde plaats.

Bookem-vrij

CRV heeft met Broeks Saasveld (Shamrock x Man-O-Man) de hoogste Bookem-vrije stier (Shamrock en Bookem zijn via vader Planet wel halfbroers), een stier met een mooie melkplas uit fraaie uiers, al zal het eiwit van -0,26 een grote populariteit in de weg staan. Epic-zoon Jayhawk komt er kort achter, voor Browning die 21 punten prijsgaf. Hij zakte licht voor Inet, gaf voor zowel uiers als benen een puntje prijs (nu 111) en ook zijn fokwaarde klauwgezondheid zakte 3 punten (nu 106).

De revelatie van de vorige draai (hij steeg toen 98 punten), Swissbec Brekem van Semex, completeert de top 10. De Bookem-zoon moest nu ondanks een lichte stijging van zijn productie-index 23 punten prijsgeven, vooral door een daling van zijn fokwaarden beenwerk (-3, nu 105) en vruchtbaarheid (-2, nu 103). Weelder Special Force van Masterrind komt door een lichte daling nu op de elfde plaats. Hij zag zijn melkvererving nu wel boven de 2.000 kilo uitkomen.

Malcolm stijgt voor benen

CRV zag de met aAa-code 456 geanalyseerde Apina Malcolm (Stellando x Ramos) licht dalen tot 269 NVI-punten, al scoort hij met een Inet van 371 euro nog altijd torenhoog en zag hij zijn fokwaarde beenwerk zelfs 3 punten stijgen tot 113. Delta Antidote (Augustus x Shottle) maakt weer wat van zijn verlies in augustus goed en zag zijn fokwaarde klauwgezondheid met 3 punten stijgen tot 109. De Bouw-stieren Rocky en Snowfever verloren met 26 en 20 punten wat terrein. Rocky’s productie-index steeg, maar de stier verloor 5 punten vruchtbaarheid.

Vekis Chrevrolet – van hem toonde CRV vorig jaar op de HHH-show een dochtergroep – zag zijn index na een daling in augustus nu met 48 punten stijgen tot een totaal van 248 NVI-punten. Zijn Inet steeg door een ruimere melkplas met 92 euro en de stier won bovendien 5 punten vruchtbaarheid. Gehaltenstier Buisweerd Mobile moest 34 punten inleveren door een iets lagere Inet en een kleine daling voor benen en klauwen. CRV zag Flevo Genetics Whatsapp RF (Supersire x Super) – de vader van de populaire genoomstier Magister – tenslotte debuteren op basis van dochters. De stier scoort licht negatief voor melk, waardoor zijn Inet met 79 punten zakte ten opzichte van zijn laatste genomic index. Hij scoort gemiddeld voor beenwerk (100) en geeft fraaie uiers (115).

Trage melksnelheid

KI Samen zag eyecatcher Big Malki (Maik x Jorryn) 18 NVI-punten prijsgeven, waardoor de stier op een NVI van 237 komt. Dat terwijl hij steeg in productie, door een forse stijging van de eerste naar de tweede lactatie. Hij steeg tevens een punt voor uiers, zodat hij voor zowel uiers als benen 110 scoort. Hij scoort met 113 subliem voor klauwgezondheid, maar gaf wel 4 punten vruchtbaarheid prijs (nu 99), terwijl zijn grootste manco de melksnelheid is met een fokwaarde van 89. Hij zakte van 90 naar 89, terwijl die andere topper Danno van CRV juist een puntje steeg, van 87 naar 88.

Weggelhorster Ashburton (Maik x Garrison) – KI Samen toonde er onlangs een dochtergroep van in Hardenberg – zag zijn index 20 punten dalen. De stier steeg weliswaar in productie, maar zakte 6 punten klauwgezondheid (nu 102) en 4 punten voor de benen (nu 107). De hoogste debutant van de organisatie is de degelijke Mentor (aAa: 561, Maik x Bonatus) met 119 NVI-punten. Een stier zonder spectaculaire uitschieters, maar eveneens zonder fouten.

Waar KI Samen Big Malki als hoogste stier heeft, heeft KI Kampen halfbroer Big Winnetoe (v. Windbrook) met 225 NVI-punten bovenaan staan, al zal zijn melkvererving van -258 kg veelvuldig gebruik in de weg staan. De organisatie zag Heuvel Sana (Maik x Cello) 40 punten aan zijn totaal toevoegen, vooral door een stijging van 3 punten van de fokwaarde vruchtbaarheid (nu 104). KI Kampen zag Danshot, daarvan waren dochters in Hardenberg te zien, daarnaast eveneens 6 NVI-punten stijgen.

Klik hier voor de volledige lijst met zwartbonte stieren.

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden Lely Nederland AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...