Home » Fokkerij » Nieuws » Fosfaatrechten nekken zeldzame runderrassen

Fosfaatrechten nekken zeldzame runderrassen

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

Een derde van de melkveehouders met Fries Hollandse-, Fries Roodbonte-, Blaarkop-, Lakenvelder-, Brandrode- en Witrik koeien geeft aan hun zeldzame koeien te slachten, in te kruisen of af te voeren als gevolg van het fosfaatrechtensysteem.

Dat blijkt uit een enquête, die de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) hield onder 75 melkveehouders met zeldzame rassen. Het betekent dat weer een substantieel deel van de zeldzame rassen, die samen slechts een kwart procent van de Nederlandse rundveestapel tellen, verdwijnt.

Tijdelijke redding

Begin dit jaar gaf ex-staatssecretaris Martijn van Dam de zeldzame huisdierrassen een uitzonderingspositie. Het zeldzame vee dat na 1 oktober 2016 werd geboren, viel buiten het fosfaatreductieplan. Voor de fosfaatrechten lijkt die uitzonderingspositie echter niet meer te gelden. „Dat betekent de doodsteek voor de zeldzame rassen”, stelt Geert Boink, voorzitter van SZH. „Krom dat de rassen in het voorjaar nog gered werden en driekwart later alsnog geslachtofferd worden.”

Code rood

Sinds afgelopen zomer overlegt de stichting met het ministerie van Economische Zaken. Tot nog toe zonder resultaat. „We zijn nog steeds aan het overleggen, maar hebben niet de indruk dat we progressie boeken”, zegt Boink. „Het is op dit moment al code rood voor onze oorspronkelijke runderrassen. Er zijn EU-gelden beschikbaar om zeldzame veerassen in stand te houden. Die zou Nederland kunnen gebruiken om fosfaatrechten voor de zeldzame rassen te financieren. Onze buurlanden maken al gebruik van subsidies voor zeldzame rassen, maar Nederland niet. Van Dam erkende afgelopen zomer dat de Nederlandse overheden ‘vergeten waren’ aan te kloppen voor deze EU-subsidiemiddelen.”

MRIJ ook bijna zeldzaam

Een runderras wordt gemarkeerd als ‘zeldzaam’, wanneer er minder dan 6.000 fokdieren met een leeftijd van twee jaar of ouder van het ras zijn. „Het MRIJ-ras valt nog niet onder deze categorie, maar dat kan zomaar heel snel wel het geval zijn”, denkt Boink. „Er zijn nog 9.000 koeien met 100 procent MRIJ-bloedvoering en in totaal 13.000 met minimaal 87,5 procent MRIJ-bloed. Door de fosfaatrechten kan dit aantal ook zomaar onder de 6.000 zakken.”

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei LG AgroVision Lely Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...