Home » Fokkerij » Nieuws » Fosfaatrechten nekken zeldzame runderrassen

Fosfaatrechten nekken zeldzame runderrassen

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

Een derde van de melkveehouders met Fries Hollandse-, Fries Roodbonte-, Blaarkop-, Lakenvelder-, Brandrode- en Witrik koeien geeft aan hun zeldzame koeien te slachten, in te kruisen of af te voeren als gevolg van het fosfaatrechtensysteem.

Dat blijkt uit een enquête, die de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) hield onder 75 melkveehouders met zeldzame rassen. Het betekent dat weer een substantieel deel van de zeldzame rassen, die samen slechts een kwart procent van de Nederlandse rundveestapel tellen, verdwijnt.

Tijdelijke redding

Begin dit jaar gaf ex-staatssecretaris Martijn van Dam de zeldzame huisdierrassen een uitzonderingspositie. Het zeldzame vee dat na 1 oktober 2016 werd geboren, viel buiten het fosfaatreductieplan. Voor de fosfaatrechten lijkt die uitzonderingspositie echter niet meer te gelden. „Dat betekent de doodsteek voor de zeldzame rassen”, stelt Geert Boink, voorzitter van SZH. „Krom dat de rassen in het voorjaar nog gered werden en driekwart later alsnog geslachtofferd worden.”

Code rood

Sinds afgelopen zomer overlegt de stichting met het ministerie van Economische Zaken. Tot nog toe zonder resultaat. „We zijn nog steeds aan het overleggen, maar hebben niet de indruk dat we progressie boeken”, zegt Boink. „Het is op dit moment al code rood voor onze oorspronkelijke runderrassen. Er zijn EU-gelden beschikbaar om zeldzame veerassen in stand te houden. Die zou Nederland kunnen gebruiken om fosfaatrechten voor de zeldzame rassen te financieren. Onze buurlanden maken al gebruik van subsidies voor zeldzame rassen, maar Nederland niet. Van Dam erkende afgelopen zomer dat de Nederlandse overheden ‘vergeten waren’ aan te kloppen voor deze EU-subsidiemiddelen.”

MRIJ ook bijna zeldzaam

Een runderras wordt gemarkeerd als ‘zeldzaam’, wanneer er minder dan 6.000 fokdieren met een leeftijd van twee jaar of ouder van het ras zijn. „Het MRIJ-ras valt nog niet onder deze categorie, maar dat kan zomaar heel snel wel het geval zijn”, denkt Boink. „Er zijn nog 9.000 koeien met 100 procent MRIJ-bloedvoering en in totaal 13.000 met minimaal 87,5 procent MRIJ-bloed. Door de fosfaatrechten kan dit aantal ook zomaar onder de 6.000 zakken.”

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision DSV Zaden AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...