Home » Fokkerij » Nieuws » Deense Triple-A-gebruikers halen hogere levensproductie

Deense Triple-A-gebruikers halen hogere levensproductie

Geplaatst op maandag 13-11-2017

Onderzoeks- en adviesbureau Valacon onderzocht de relatie tussen het Triple-A-gebruik en de levensduur. Daarbij werden Deense bedrijven die met het systeem werken, vergeleken met alle melkveebedrijven uit het land. De gebruikers realiseren een hogere levensduur en levensproductie.

Valacon schrijft in haar nieuwsbrief dat er steeds meer melkveehouders zijn die Triple-A gebruiken. De reden is volgens de organisatie dat de boeren verwachten betere gebruikskoeien te krijgen, die een hogere melkproductie goed aankunnen en die langer mee kunnen. Om te zien of het gebruik daadwerkelijk resulteert in een hogere levensduur en –productie, deed het bureau onderzoek. Waar een eerste analyse van een kleine groep weinig duidelijkheid bracht, gaf een analyse van de Deense gebruikers wel een duidelijk verschil.

Figuur 1. De relatie tussen levensduur en aAa. De 25 procent hoogste van de Deense Triple-A-bedrijven realiseren een gemiddelde levensduur van 5 jaar en 7 maanden, terwijl de 25 procent hoogste van alle Deense bedrijven een levensduur van 5 jaar en 1 maand realiseren. 

Figuur 2. De relatie tussen levensproductie en aAa. De 25 procent hoogste van de Deense Triple-A-bedrijven realiseren een gemiddelde levensproductie van 36.270 kilo melk, terwijl de 25 procent hoogste van alle Deense bedrijven een levensproductie van 28.897 kilo melk realiseren. 

Het onderzoeks- en adviesbureau start binnenkort met een nieuwe analyse onder veel meer gebruikers en nodigt alle gebruikers uit om mee te doen.

Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland LG Boehringer Ingelheim Lely Nederland DSV Zaden AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision
Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het bedrijf in...
 
Lees meer »
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais doorgaans...
 
Lees meer »
Betere penswerking door eiwitaanvulling
Bent u op zoek naar een goede rantsoenaanvulling? De keuze hiervoor kan van grote invloed zijn op de melkproductie en de fosfaatuitstoot....
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...