Home » Fokkerij » Nieuws » Deense Triple-A-gebruikers halen hogere levensproductie

Deense Triple-A-gebruikers halen hogere levensproductie

Geplaatst op maandag 13-11-2017

Onderzoeks- en adviesbureau Valacon onderzocht de relatie tussen het Triple-A-gebruik en de levensduur. Daarbij werden Deense bedrijven die met het systeem werken, vergeleken met alle melkveebedrijven uit het land. De gebruikers realiseren een hogere levensduur en levensproductie.

Valacon schrijft in haar nieuwsbrief dat er steeds meer melkveehouders zijn die Triple-A gebruiken. De reden is volgens de organisatie dat de boeren verwachten betere gebruikskoeien te krijgen, die een hogere melkproductie goed aankunnen en die langer mee kunnen. Om te zien of het gebruik daadwerkelijk resulteert in een hogere levensduur en –productie, deed het bureau onderzoek. Waar een eerste analyse van een kleine groep weinig duidelijkheid bracht, gaf een analyse van de Deense gebruikers wel een duidelijk verschil.

Figuur 1. De relatie tussen levensduur en aAa. De 25 procent hoogste van de Deense Triple-A-bedrijven realiseren een gemiddelde levensduur van 5 jaar en 7 maanden, terwijl de 25 procent hoogste van alle Deense bedrijven een levensduur van 5 jaar en 1 maand realiseren. 

Figuur 2. De relatie tussen levensproductie en aAa. De 25 procent hoogste van de Deense Triple-A-bedrijven realiseren een gemiddelde levensproductie van 36.270 kilo melk, terwijl de 25 procent hoogste van alle Deense bedrijven een levensproductie van 28.897 kilo melk realiseren. 

Het onderzoeks- en adviesbureau start binnenkort met een nieuwe analyse onder veel meer gebruikers en nodigt alle gebruikers uit om mee te doen.

Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei LG DSV Zaden Lely Nederland MSD Animal Health Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...