Home » Fokkerij » Nieuws » Dochtergroepen Saxobeat, Doorman en Kingboy op HHH-show

Dochtergroepen Saxobeat, Doorman en Kingboy op HHH-show

Geplaatst op donderdag 09-11-2017

De fokkerijorganisaties CRV, Semex en WWS presenteren op zaterdag 9 december dochtergroepen van respectievelijk Saxobeat, Doorman en Kingboy op de Holland Holstein sHow in de IJsselhallen in Zwolle.

CRV presenteert een dochtergroep van Delta Saxobeat (Epic x Bolton x O Man), een kleinzoon van de zeer veel benutte Delta Renate en een halfbroer van NVI-topper Delta Bookem Danno. De stier heeft op basis van 115 gekeurde dochters een fraai exterieurrapport zonder zwakke plekken. De fors ontwikkelde dieren scoren goed voor uiers (108) en benen (107) (zonder genomicsbijdrage). Zijn 230 melkgevende vaarzendochters noteren 1.099 kilo melk met +0,01 procent vet en +0,00 procent eiwit, goed voor een Inet van 271 euro (zonder genomicsbijdrage). De uiergezondheid (103) en vruchtbaarheid (100) zijn op orde, terwijl hij anders dan zijn halfbroer ook een prima fokwaarde voor melksnelheid heeft (98).

Typisch Amerikaans

Waar er bij Saxobeat al redelijk wat selectieruimte is, geldt dat in mindere mate voor Morningview Mcc Kingboy (McCutchen x Super x Shottle) van WWS. De stier heeft een productie-index op basis van omgerekende cijfers en exterieurfokwaarden op basis van (onder andere) 11 gekeurde dochters in Nederland. De stier is een duidelijke exponent van Amerikaanse fokkerij, grote dieren die veel melk (+1530 kilo) uit fraaie uiers (115) geven. De gehalten zijn met -0,24 procent vet en -0,20 procent eiwit niet hoog en de overige exterieuronderdelen in de bovenbalk zijn net bovengemiddeld. Voor uiergezondheid (104) en vruchtbaarheid (103) heeft de stier overigens prima fokwaarden.

Op herhaling

Semex komt met dochters van ‘oudgediende’ Val-Bisson Doorman (Bookem x Shottle x Goldwyn). De organisatie toonde vorig jaar op dezelfde show ook al een groep van deze stier, die toen nog in de subtop te vinden was. Doorman stootte dit jaar echter door naar de absolute top van de NVI-ranking en staat nu met 335 punten derde achter Danno en hun vader Bookem. In Doormans exterieurrapport zijn parallellen te vinden met Kingboy, namelijk groot en fraaie uiers (117) en voor de andere onderdelen vrij gemiddeld. Doorman vererft daarentegen wel goede gehalten en scoort bovendien sterk voor uiergezondheid (108) en vruchtbaarheid (104). De melksnelheid is met een fokwaarde van 91 een aandachtspunt.

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden beleven....
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
Ervaringen shredlage in 2017
Shredlage mais heeft in 2017 niet geleid tot een significant hogere melkproductie. Wel tot gezondere koeien door een hogere...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...