Home » Fokkerij » Nieuws » Dochtergroepen Saxobeat, Doorman en Kingboy op HHH-show

Dochtergroepen Saxobeat, Doorman en Kingboy op HHH-show

Geplaatst op donderdag 09-11-2017

De fokkerijorganisaties CRV, Semex en WWS presenteren op zaterdag 9 december dochtergroepen van respectievelijk Saxobeat, Doorman en Kingboy op de Holland Holstein sHow in de IJsselhallen in Zwolle.

CRV presenteert een dochtergroep van Delta Saxobeat (Epic x Bolton x O Man), een kleinzoon van de zeer veel benutte Delta Renate en een halfbroer van NVI-topper Delta Bookem Danno. De stier heeft op basis van 115 gekeurde dochters een fraai exterieurrapport zonder zwakke plekken. De fors ontwikkelde dieren scoren goed voor uiers (108) en benen (107) (zonder genomicsbijdrage). Zijn 230 melkgevende vaarzendochters noteren 1.099 kilo melk met +0,01 procent vet en +0,00 procent eiwit, goed voor een Inet van 271 euro (zonder genomicsbijdrage). De uiergezondheid (103) en vruchtbaarheid (100) zijn op orde, terwijl hij anders dan zijn halfbroer ook een prima fokwaarde voor melksnelheid heeft (98).

Typisch Amerikaans

Waar er bij Saxobeat al redelijk wat selectieruimte is, geldt dat in mindere mate voor Morningview Mcc Kingboy (McCutchen x Super x Shottle) van WWS. De stier heeft een productie-index op basis van omgerekende cijfers en exterieurfokwaarden op basis van (onder andere) 11 gekeurde dochters in Nederland. De stier is een duidelijke exponent van Amerikaanse fokkerij, grote dieren die veel melk (+1530 kilo) uit fraaie uiers (115) geven. De gehalten zijn met -0,24 procent vet en -0,20 procent eiwit niet hoog en de overige exterieuronderdelen in de bovenbalk zijn net bovengemiddeld. Voor uiergezondheid (104) en vruchtbaarheid (103) heeft de stier overigens prima fokwaarden.

Op herhaling

Semex komt met dochters van ‘oudgediende’ Val-Bisson Doorman (Bookem x Shottle x Goldwyn). De organisatie toonde vorig jaar op dezelfde show ook al een groep van deze stier, die toen nog in de subtop te vinden was. Doorman stootte dit jaar echter door naar de absolute top van de NVI-ranking en staat nu met 335 punten derde achter Danno en hun vader Bookem. In Doormans exterieurrapport zijn parallellen te vinden met Kingboy, namelijk groot en fraaie uiers (117) en voor de andere onderdelen vrij gemiddeld. Doorman vererft daarentegen wel goede gehalten en scoort bovendien sterk voor uiergezondheid (108) en vruchtbaarheid (104). De melksnelheid is met een fokwaarde van 91 een aandachtspunt.

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim Lely Nederland AgroVision LG Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het bedrijf in...
 
Lees meer »
De VEM-winst van celwandverteerbaarheid
Bij veel maistelers zijn de eerste maiskuilanalyses inmiddels binnen. Na een mooi groeiseizoen en een goede afrijping is de mais doorgaans...
 
Lees meer »
Betere penswerking door eiwitaanvulling
Bent u op zoek naar een goede rantsoenaanvulling? De keuze hiervoor kan van grote invloed zijn op de melkproductie en de fosfaatuitstoot....
 
Lees meer »
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om vervolgens...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...