Home » Fokkerij » Nieuws » Indexdraai roodbont: Exterieurcrack Jotani in top 10

Indexdraai roodbont: Exterieurcrack Jotani in top 10

Geplaatst op woensdag 09-08-2017

Lowlands Bolero uit de ijzersterk fokkende Julia-koefamilie leek vast gebeiteld op de eerste plaats van de NVI-lijst met roodbonte dochtergeteste stieren. Bij de augustusdraai blijkt hij het stokje echter toch over te moeten dragen aan Elagaaster Maxx. Een sterke stijger in de top is Jotani.

Elagaaster Maxx CD (Camion x Fiction RF) is met 51 punten gestegen ten opzichte van zijn voormalige genomic index en debuteert daarmee op basis van dochterinformatie met een NVI van 297 punten, waarmee de roodbonte indexlijst na een lange regeerperiode van Bolero (274) eindelijk een nieuwe koploper heeft. Net als Bolero blijkt Maxx helaas echter vroegtijdig te zijn gesneuveld.

De hoogste CD-vrije en beschikbare stier is op de vierde plaats Delta Colorado (Arroyo x Lawn Boy), die zijn totaal met 23 punten wist op te krikken. De stier zag zijn Inet 60 punten stijgen en tevens zijn vruchtbaarheidsfokwaarde met 3 punten verbeteren (nu 104). CRV’s De Vrendt Brandy (Andy x Fiction RF) op plaats 6 zag zijn fokwaarde benen met 2 punten verbeteren en scoort nu voor zowel uiers als benen een fokwaarde van 112. De hoogste nieuwkomer waar de organisatie melding van maakt, is Hedra Allround (Chanel x Jerudo). Zijn sterke punten zijn de melkvererving, de vruchtbaarheid en de benen.

Een stier met een afwijkende bloedvoering is Fageno (Fidji x Ruacana x Ludox). De GGI-stier wist 30 NVI-punten aan zijn totaal toe te voegen en bezet plaats 5. De stier vererft vooral veel kilo’s vet en zag zijn beenwerkvererving maar liefst 4 punten stijgen (nu 108).

Drie stieren uit Julia’s in top 10

En verder in de top 10 maar liefst drie stieren uit de Julia-koefamilie van Jacob Werler uit Vaassen, hetgeen eens te meer de bijzondere fokkracht van stammoeder Julia 382 bevestigt. Haar zoon Bolero bezet nog altijd de tweede plaats en volle broer Red Cliff (Lawn Boy x Stadel) staat weliswaar iets lager, maar imponeerde al tweemaal met een dochtergroep. En uitstekende dochtergroepen waren er ook al te zien van haar kleinzonen Julandy (Andy x Moonlight) en Jotani (Jotan Red x Konvoy).

GGI’s Julandy bevindt zich op de zevende plaats van de rangschikking en zag zijn index nauwelijks veranderen (-4). Hij combineert veel melk en kilo's eiwit met een sterk exterieur en vooral fraaie uiers. Jotani van KI Kampen zag na een goed optreden op de NRM zijn index maar liefst 42 punten stijgen en staat nu op plaats 10. De stier zag zijn Inet met 34 euro en zijn fokwaarde vruchtbaarheid met 2 punten stijgen (nu 97). Het sterkste punt van de stier is uiteraard echter zijn exterieur. Hij wist zijn fokwaarden voor uiers en benen met respectievelijk 3 en 1 punt op te vijzelen en scoort nu 114 uiers en 116 benen, goed voor een totaal exterieur van maar liefst 118.

Stijgers en daler

Een stier die fors stijgt, is Wilder Kanu P Red. De hoornloze stier voegt weliswaar 63 NVI-punten toe aan zijn totaal, waarmee hij op 175 komt, maar noteert nog steeds extreem lage gehalten met -1,21 procent vet en -0,59 procent eiwit. Hij zag desondanks zijn Inet wat stijgen en ook zijn fokwaarde uiergezondheid verbeterde met 3 punten (nu 107). Ook wist hij zijn fokwaarde levensduur bijna te verdubbelen, hij steeg van 391 naar 704 dagen. Waarbij moet worden aangetekend dat hij in Nederland pas 40 dochters in de tweede lactatie heeft. Anders stijgers zijn de eveneens hoornloze Ladd P (+36) en Horst Pascal (+32), Aalshorst Special (+24) en Baarlinger Martijn (+22).

Invloedrijke verliezers zijn er bij roodbont nauwelijks te betreuren, of het moet Cherokee van de Peul (Fender x Goldwyn) zijn. Hij gaf 26 NVI-punten prijs. Hij verloor 23 euro Inet en zag zijn fokwaarde levensduur van 355 naar 74 dagen teruglopen.

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
“Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
MARGE-MONITOR MELKVEEHOUDERIJ
 
+0,03
Marge in euro per 100 kg meetmelk
 
Melkopbrengst
Kritieke melkopbrengst
Voersaldo
Een initiatief van:

De cijfers zijn gebaseerd op jaarrollende gegevens uit het bedrijfsanalysesysteem van Alfa, aangevuld met externe data over melk-, voer- en veeprijzen'.
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision LG Lely Nederland Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
“Geen luxe-product maar een echte must.”
Voor veehouder Henrie Kloosterboer is de automatisch voerschuiver geen ‘luxe product’, maar een must op zijn bedrijf. In de...
 
Lees meer »
Stem grasmengsel af op het gebruiksdoel
Nu de oogst van akkerbouwgewassen op gang komt kan weer nieuw grasland gezaaid worden. Door het grasmengsel goed af te stemmen op het...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

CRV publiceert kappacaseïne-varianten bij stieren

In de juli-uitgave van het vakblad Melkvee stond een artikel over kappacaseïne. Aanleiding was...
 

Kwaliteit kuilen in Zuid-Nederland beduidend lager

Graskuilen in het zuiden scoren wat kwaliteit betreft beduidend lager dan de kuilen in de overige...
 

FC geeft toe aan druk en betaalt Gommer 75 procent geleverde melk

FrieslandCampina betaalt Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen (GR) alsnog uit voor...
 

Veerman vreest intensivering veehouderij, ondanks nieuwe wetten

Over veebezetting per hectare kun je discussieren, maar ingewikkelder dan grond en staarten tellen...
 

Indexdraai roodbont: Exterieurcrack Jotani in top 10

Lowlands Bolero uit de ijzersterk fokkende Julia-koefamilie leek vast gebeiteld op de eerste plaats...