Home » Fokkerij » Nieuws » Indexdraai zwartbont: Semex-stieren naar de top

Indexdraai zwartbont: Semex-stieren naar de top

Geplaatst op woensdag 09-08-2017

Danno blijft onbedreigd aanvoerder van de NVI-lijst met dochtergeteste stieren. Hij zag zijn index zelfs nog licht stijgen tot 393 punten. Hij is overigens niet de enige Bookem-zoon in de top, sterker nog, het stikt ervan. De top 11 van hoogste stieren telt naast Bookem zelf maar liefst zeven zonen. Twee van importeur Semex, Doorman en Brekem, stegen fors.

De opvallendste stijgers in de top van het indexklassement zijn Doorman (Bookem x Shottle) en Swissbec Brekem RF (Bookem x Man-O-Man), allebei van Semex. Doorman steeg bij de aprildraai al 74 punten en wist er nu nog eens 59 aan toe te voegen. Zijn dochters verbeteren zich duidelijk van de eerste naar de twee lactatie en de stier komt daarmee op de derde plaats (335) achter Danno (393) en Bookem (351). Brekem voegde maar liefst 98 punten toe aan zijn totaal en komt daarmee op 309 NVI-punten. De stier steeg eigenlijk op alle onderdelen.

Melksnelheid

Een stier die eveneens bij de sterke stijgers hoort, is Kns Boss (Bookem x Man-O-Man) van AI Total. Ook Boss was in april al 40 punten gestegen en voegde daar nu nog eens 57 aan toe en komt op een totaal van 296 punten. Ook de Boss-dochters stegen op bijna alle onderdelen, al leverden hij vier punten in voor melksnelheid, waarmee hij nu op 90 komt. Ook de Doormans zijn met een fokwaarde van 91 overigens taaimelks. En het moet gezegd, ook Danno leverde 2 punten melksnelheid in, waarmee de stier nu op een schamele 87 punten komt. Een duidelijk aandachtspunt bij een verder uitstekende vererving.

Bookem-vrij

In de top 10 verder nog Molenkamp Bolt RF (Bookem x Spencer) van GGI, die nu voor het eerst een index op basis van Nederlandse dochters heeft. Hij komt met 310 punten op de vijfde plaats. Zijn volle broer Molenkamp Pepe die door CRV is getest, staat eveneens in de top 10. De enige Bookem-vrije stier in de top 7 is de stabiele CRV-stier Browning (Snowman x Ramos) op plaats 4 met 312 punten. Wel heeft hij met Ramos dezelfde moedersvader als WWS-stier Bookem (Planet x Ramos x Hershel x Decision x Lord Lily x Jabot x Mascot). Op de achtste plaats vinden we overigens ook een 'Bookem-vrije' stier, Weelder Special Force (G-Force x Planet), al heeft hij Bookems vader Planet als grootvader. De stier van Masterrind heeft voor het eerst een index op basis van Nederlandse dochters en onderscheidt zich met een ruime melkplas en heeft de uiers als sterkste exterieuronderdeel. 

Een stier die met 283 NVI-punten net buiten de top 10 valt, is Apina Malcolm RF (Stellando x Ramos). Hij vererft een ruime productie en goed beenwerk en heeft de aAa-code 456 aangemeten gekregen, zo meldt CRV in haar persbericht. De organisatie wijst ook op Bouw Rocky (Shamrock x Goli), die 57 punten aan zijn totaal wist toe te voegen en nu op 278 NVI-punten uitkomt. De stier leverde melk in, maar steeg in de gehalten en zag zijn fokwaarde vruchtbaarheid van 105 naar 109 stijgen.

Klauwgezondheid

Een stier die op de NRM een uitstekende indruk achterliet en met Maik x Jorryn een wat andere bloedvoering heeft, is Big Malki van KI Samen. De stier moest weliswaar 10 punten prijsgeven, maar zag zijn dochters toch een duidelijke sprong maken van de eerste naar de tweede lactatie, welke inmiddels 30 dochters telt. De Inet stijgt daarbij van 23 naar 201. Dat er kennelijk een nog grotere sprong werd verwacht, verklaart wellicht de lichte daling van zijn productie-index. Ook verloor hij 217 levensduurdagen, waarmee hij nu op 574 dagen uitkomt. Eigenlijk zegt dat bij stieren met dergelijke nog jonge dochters nauwelijks iets, hetgeen overigens niet geldt voor de daling van zijn fokwaarde melksnelheid van 94 naar 90. Malki steeg zowel voor beenwerk als klauwgezondheid 2 punten en komt daarmee nu op respectievelijk 110 en 113. Daarmee scoort hij de beste klauwgezondheid van alle stieren.

KI Samen zag ook Malki's halfbroer Weggelhorster Ashburton (Maik x Garrison) flink winst pakken. De kleinzoon van voormalig Beste Boerenkoe-winnares Dirndel 24 (v. Advance) steeg 68 punten en komt nu op een NVI van 225. De stier pakte met 4 punten voor uiers en 5 voor benen vooral winst op het gebied van exterieur. Tevens won hij 2 punten klauwgezondheid. 

Waarde levensduur

Over klauwgezondheid gesproken. Delta Solero moest een puntje prijsgeven (nu 111), maar stijgt juist 237 dagen levensduur. Ook hij heeft nog ‘slechts’ derde lactatiedochters. Levensduur krijgt pas waarde als de dochters ouder worden, in de eerste lactaties zijn er nog nauwelijks verschillen tussen stieren. De waarde van de stijging naar 915 dagen van Seagull-Bay Supersire die net zijn eerste tweedekalfs dochters in Nederland heeft, lijkt dan ook gering. Voor de nummer 2 van de levensduurlijst geldt dat overigens niet. New Farm Britt Prince heeft inmiddels 150 dochters in de vijfde lactatie (en noteert daar een Inet van 210 euro).

Farmers Wish

De indexdraai heeft onder invloed van genomics steeds minder echte nieuwkomers, oftewel stieren die voor het eerst een fokwaarde hebben, maar een interessante is wellicht Farmers Wish J.H. Mr. White (Maik x Bookie). De Bookie-dochter is de halfzus van voormalig NRM-kampioene Hellen 589 (v. Shottle) van John de Vries uit Boijl. De stier scoort met 157 NVI-punten verdienstelijk, al zal zijn eiwitvererving van -0,20 procent een breed gebruik vermoedelijk in de weg staan. Mr. White is de derde stier uit het Farmers Wish-project van Veecom en KI Samen. De eerste twee, Pirlo en Larando, hebben nu allebei 51 NVI-punten, waarbij Larando is gestegen en Pirlo is gezakt. Een andere Veecom-stier overigens, Weggelhorster Disclosure (Maik x Ramos), zag zijn Inet met 81 punten stijgen en komt nu op een NVI van 208. 

Stijgers

Een stier waar KI Kampen aandacht voor vraagt is Danshot (Danillo x Shottle). Hij stijgt 88 punten ten opzichte van zijn eerdere genomic fokwaarde en komt nu op een NVI van 200 punten. Hij combineert een mooie productievererving met fraaie uiers. KI Kampen mag sowieso tevreden zijn, want de organisatie zag ook de Heuvel-stieren Sana (Maik x Cello) en Bulykin (Lonar x Paramount) stijgen, evenals Big Winnetoe (Windbrook x Jorryn) en de homozygoot hoornloze Caudumer Europol PP (Mitey P x Lawn Boy P). De roodfactorstier noteert een NVI van 157 punten.

Wie ook een goede beurt maakt bij de augustusdraai is Mogul (Dorcy x Marsh). De wijdvermaarde stier voegde 52 punten aan zijn totaal toe en komt nu op 203 NVI-punten. De stier zag vooral zijn gehaltenvererving stijgen. Het vet steeg van +0,04 naar +0,18 en het eiwit van -0,27 naar -0,13. Ook steeg zijn fokwaarde vruchtbaarheid van 89 naar 92. Een andere wijdvermaarde stier, Balisto (Bookem x Watson), wist ook zijn index te verbeteren, vooral door een stijging van het eiwit van +0,23 naar +0,30. Een stier die Balisto nog weet te overtreffen is Buisweerd Mobile (G-Force x Bertil) met +0,40 procent eiwit, al is zijn melkvererving fors lager. Mobile verbeterde zijn index met 28 punten tot een totaal van 235. CRV biedt de stier voor 5 euro aan.

Dalers

Bij elke draai zijn ook er verliezers te betreuren. Een stier die in april nog op de derde plaats stond, maar nu 42 NVI-punten moest prijsgeven, is McCutchen (Bookem x Shottle). Hij steeg weliswaar voor productie, ook van de eerste naar de tweede lactatie, maar gaf 137 levensduurdagen prijs (nu 477), evenals 4 punten vruchtbaarheid (nu 100) en 3 punten beenwerk (nu 101). Een andere daler is Poppe Snow (Snowman x Spencer). Hij gaf in april al 29 punten prijs en verliest er nu nog eens 28. De belangrijkste reden is de daling van bijna 400 kilo melk. Hij steeg 2 punten vruchtbaarheid (nu 90) en tevens 2 punten voor uiers (nu 113). Andere verliezers zijn Fraiko (-51), Big Sentaro (-43), Aluminium (-33), Vh Strong (-32), Rozello (-31), Perfect Aiko (-30), Atwood (-24), Aurora Jeroen (-21) en Bradnick (-20).

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

Kennispartner artikelen
Topmelker: “Goed ruwvoer is de basis”
Zijn enorme gedrevenheid in de fokkerij heeft Jan Nieuwenhuizen, melkveehouder in Nieuwkoop, al vele successen opgeleverd. Deze... Lees meer »
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...