Home » Fokkerij » Evenementen » Fokveedagen » Roodbont verslaat zwartbont in Wierden

Roodbont verslaat zwartbont in Wierden

Geplaatst op vrijdag 25-08-2017

In Wierden wordt om het jaar een vaarzenkeuring dan wel een complete keuring met oudere koeien gehouden. Dit jaar was het de beurt aan de vaarzenkeuring. Dat was op zich jammer in een jaar waarin de algemeen roodbontkampioene en de derde op tal bij de roodbonte senioren van de NRM uit Wierden komen. Naast keuringsvedettes bleken de onlangs met 94 punten ingeschreven Princesse van de familie Eggerink en de met 92 ingeschreven Gerda 47 van de familie Van der Kolk echter ook uitstekende fokkoeien te zijn. Hun dochters werden reservekampioene en kampioene.

Hoewel in elke rubriek slechts twee roodbonte vaarzen meededen in Wierden, wonnen ze wel alle prijzen. Alleen in de eerste rubriek wist een zwartbonte bij de eerste twee te komen. De overige rubrieken werden opgeëist door de roodbonten. Een schande was dat niet voor de zwartbonten, want de rode vaarzen waren van zeer hoog niveau. Het roodbonte zestal dat overbleef in de finale was een lust voor het oog. Allemaal stapten ze op zeer goede benen en hadden ze uitstekende uiers.

Dochter van de NRM-kampioene

Zoals Whats App-dochter Bossink Ria 628 van de familie Van der Kolk uit Wierden, een vastgebouwde, sterke, jeugdige vaars. Ze moest in haar rubriek de voorstap geven aan Dol’s Isabelle, een Adonis-dochter van NRM-kampioene Plattery Princesse, die met haar diepere ribben meer melk uitstraalde. Of de fraaie vaarzen van de familie Vosman uit Rijssen, Akron-dochter Irma 99, een best ontwikkelde, sterke vaars en de iets lichtere, maar zeer fraaitypische, jeugdige Irma 100 (v. Malden) die de 1A- en 1B-positie opgeëist hadden in de volgende rubriek.

De familie Kempe uit Enter was in de finale vertegenwoordigd met Ellmau-dochter Etaregge Ell Mirella, een vaars met een breed kruis en een brede achteruier. En dan was er nog Bossink Gerda 64, een Curtis-dochter uit Bossink Gerda 47, de derde op tal bij de senioren op de NRM dit jaar. Ze was best ontwikkeld en fraai van type met een mooie mix van kracht en melktype. Eerder legde ze al beslag op de uierprijs. Keurmeester Ard Gunnink maakte Gerda kampioene en Isabelle reservekampioene. De eervolle vermelding was voor Irma 99.

Bedrijfsgroepen

De strijd bij de bedrijfsgroepen ging tussen vijf zwartbonte en twee roodbonte groepen. En hoewel de zwartbonte groepen zeer verdienstelijk waren, gingen ook hier de prijzen naar de roodbonten. In elk van de beide drietallen van Van der Kolk en Vosman liepen twee finalistes van de kampioenskeuring, zodat het op de uniformiteit en de kwaliteit van de derde koe aankwam wie er zou winnen. Dat viel nipt uit in het voordeel van Van der Kolk, die daardoor terug kan kijken op een geslaagde dag met zowel de kampioene als de beste bedrijfsgroep.

Tekst: Fred Reinders
Beeld: Fred Reinders

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot ruim 8 ton...
 
Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden, Friesland....
 
Lees meer »
Waarom zou ik mezelf en mijn bedrijf analyseren?
Waar liggen precies de kansen en bedreigingen voor jouw onderneming? Wat zijn de sterkten en zwakten van de zaak? Het is goed om die vragen...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...