Home » Fokkerij » Evenementen » Fokveedagen » Roodbont verslaat zwartbont in Wierden

Roodbont verslaat zwartbont in Wierden

Geplaatst op vrijdag 25-08-2017

In Wierden wordt om het jaar een vaarzenkeuring dan wel een complete keuring met oudere koeien gehouden. Dit jaar was het de beurt aan de vaarzenkeuring. Dat was op zich jammer in een jaar waarin de algemeen roodbontkampioene en de derde op tal bij de roodbonte senioren van de NRM uit Wierden komen. Naast keuringsvedettes bleken de onlangs met 94 punten ingeschreven Princesse van de familie Eggerink en de met 92 ingeschreven Gerda 47 van de familie Van der Kolk echter ook uitstekende fokkoeien te zijn. Hun dochters werden reservekampioene en kampioene.

Hoewel in elke rubriek slechts twee roodbonte vaarzen meededen in Wierden, wonnen ze wel alle prijzen. Alleen in de eerste rubriek wist een zwartbonte bij de eerste twee te komen. De overige rubrieken werden opgeëist door de roodbonten. Een schande was dat niet voor de zwartbonten, want de rode vaarzen waren van zeer hoog niveau. Het roodbonte zestal dat overbleef in de finale was een lust voor het oog. Allemaal stapten ze op zeer goede benen en hadden ze uitstekende uiers.

Dochter van de NRM-kampioene

Zoals Whats App-dochter Bossink Ria 628 van de familie Van der Kolk uit Wierden, een vastgebouwde, sterke, jeugdige vaars. Ze moest in haar rubriek de voorstap geven aan Dol’s Isabelle, een Adonis-dochter van NRM-kampioene Plattery Princesse, die met haar diepere ribben meer melk uitstraalde. Of de fraaie vaarzen van de familie Vosman uit Rijssen, Akron-dochter Irma 99, een best ontwikkelde, sterke vaars en de iets lichtere, maar zeer fraaitypische, jeugdige Irma 100 (v. Malden) die de 1A- en 1B-positie opgeëist hadden in de volgende rubriek.

De familie Kempe uit Enter was in de finale vertegenwoordigd met Ellmau-dochter Etaregge Ell Mirella, een vaars met een breed kruis en een brede achteruier. En dan was er nog Bossink Gerda 64, een Curtis-dochter uit Bossink Gerda 47, de derde op tal bij de senioren op de NRM dit jaar. Ze was best ontwikkeld en fraai van type met een mooie mix van kracht en melktype. Eerder legde ze al beslag op de uierprijs. Keurmeester Ard Gunnink maakte Gerda kampioene en Isabelle reservekampioene. De eervolle vermelding was voor Irma 99.

Bedrijfsgroepen

De strijd bij de bedrijfsgroepen ging tussen vijf zwartbonte en twee roodbonte groepen. En hoewel de zwartbonte groepen zeer verdienstelijk waren, gingen ook hier de prijzen naar de roodbonten. In elk van de beide drietallen van Van der Kolk en Vosman liepen twee finalistes van de kampioenskeuring, zodat het op de uniformiteit en de kwaliteit van de derde koe aankwam wie er zou winnen. Dat viel nipt uit in het voordeel van Van der Kolk, die daardoor terug kan kijken op een geslaagde dag met zowel de kampioene als de beste bedrijfsgroep.

Tekst: Fred Reinders
Beeld: Fred Reinders

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgroVision LG Lely Nederland Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge...
 
Lees meer »
800 kg meer melk met minder krachtvoer
Bart de Kruijf, melkveehouder in Werkhoven, nam vorig jaar deel aan Topmais om zijn maisteelt verder te verbeteren. Zijn strategie is dan...
 
Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...