Home » Economie » Subsidies » Natuur » FrieslandCampina wil bonus- malussysteem voor natuurprestaties

FrieslandCampina wil bonus- malussysteem voor natuurprestaties

Geplaatst op dinsdag 04-07-2017

FrieslandCampina, de Rabobank en het Wereld Natuurfonds (WNF) gaan samenwerken om melkveehouders te helpen bij het herstel en behoudt van natuur. FrieslandCampina wil middels een bonus- malussysteem haar leden belonen of korten op hun duurzaamheidsbijdragen. De Rabobank zet in op rentekorting.

Dat laten de partijen in een gezamenlijk persbericht weten. Met de veehouders willen zij in beeld brengen welke maatregelen de melkveehouderij neemt om de natuur te beschermen. Om dit inzichtelijk te maken hebben ze de biodiversiteitsmonitor ontwikkeld. Die moet inzichtelijk maken wat de natuurprestaties van de individuele melkveehouder zijn. Boeren die aantoonbaar meer doen voor de natuur krijgen hiervoor een erkenning en een hogere toeslag op de melkprijs. Dit geld wordt eerst op de melkprijs ingehouden. De toeslag is hoger dan de inhouding.

Leden van FrieslandCampina kunnen in het najaar beslissen of de biodiversiteitsmonitor wordt opgenomen in het duurzaamheids- en kwaliteitsprogramma Foqus planet. De Duurzame Zuivelketen heeft de intentie om de monitor te gebruiken. De Duurzame Zuivelketen is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO en LTO Nederland en valt onder ZuivelNL.

Anders dan agrarisch natuurbeheer

De biodiversiteitsmonitor, die met het Louis Bolk Instituut is ontwikkeld, meet de prestaties op het hele boerenbedrijf. Dat is anders dan agrarisch natuurbeheer, dat bestaat uit losse maatregelen, zoals het later maaien voor weidevogels. „De biodiversiteitsmonitor laat de boer zien welke positieve effecten maatregelen hebben voor het landschap, weidevogels en andere boerenlandsoorten. En welke aanpak leidt tot een gezonde bodem en minder uitstoot van broeikasgassen. Bovendien ziet de melkveehouder welke maatregelen goed uitpakken voor zijn bedrijf. Kruidenrijk grasland is bijvoorbeeld goed voor grutto's én een gezonde voedselbron voor koeien.” Zo beschrijven de samenwerkende partijen.

Rentevoordelen

De Rabobank geeft aan dat zij zich al geruime tijd bij de overheid inzet om melkveehouders die goed scoren in de biodiversiteitsmonitor, bij nieuwe investeringen in aanmerking te laten komen voor rentekorting via een groenlening. Als dit lukt zal zij dit actief onder de aandacht brengen van haar klanten en zorgdragen voor het aanvragen van Groenverklaringen voor haar klanten.

Volgens Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank, wil Rabobank bij de financiering kijken hoe ze rentevoordelen kunnen bieden aan boeren die het goed doen. „Ook verkennen we de mogelijkheden om prestaties op het gebied van natuur integraal mee te wegen bij het inschatten van financieringsrisico's. De biodiversiteitsmonitor kan hierbij een belangrijke rol spelen”, aldus Huirne.

Ook andere partijen

Het streven is om op den duur meer partijen te laten aansluiten; verpachters, waterschappen, provincies en de Rijksoverheid. Zij kunnen de biodiversiteitsmonitor ook gebruiken om goed presterende boeren te belonen met bijvoorbeeld een lagere pachtprijs of minder kosten. De drie initiatiefnemers willen daarom op termijn de biodiversiteitsmonitor onderbrengen in een onafhankelijke organisatie, zodat zoveel mogelijk partijen deze kunnen gebruiken om natuurherstel aan te jagen.

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei LG AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland MSD Animal Health Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...