Home » Economie » Subsidies » Natuur » FrieslandCampina wil bonus- malussysteem voor natuurprestaties

FrieslandCampina wil bonus- malussysteem voor natuurprestaties

Geplaatst op dinsdag 04-07-2017

FrieslandCampina, de Rabobank en het Wereld Natuurfonds (WNF) gaan samenwerken om melkveehouders te helpen bij het herstel en behoudt van natuur. FrieslandCampina wil middels een bonus- malussysteem haar leden belonen of korten op hun duurzaamheidsbijdragen. De Rabobank zet in op rentekorting.

Dat laten de partijen in een gezamenlijk persbericht weten. Met de veehouders willen zij in beeld brengen welke maatregelen de melkveehouderij neemt om de natuur te beschermen. Om dit inzichtelijk te maken hebben ze de biodiversiteitsmonitor ontwikkeld. Die moet inzichtelijk maken wat de natuurprestaties van de individuele melkveehouder zijn. Boeren die aantoonbaar meer doen voor de natuur krijgen hiervoor een erkenning en een hogere toeslag op de melkprijs. Dit geld wordt eerst op de melkprijs ingehouden. De toeslag is hoger dan de inhouding.

Leden van FrieslandCampina kunnen in het najaar beslissen of de biodiversiteitsmonitor wordt opgenomen in het duurzaamheids- en kwaliteitsprogramma Foqus planet. De Duurzame Zuivelketen heeft de intentie om de monitor te gebruiken. De Duurzame Zuivelketen is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO en LTO Nederland en valt onder ZuivelNL.

Anders dan agrarisch natuurbeheer

De biodiversiteitsmonitor, die met het Louis Bolk Instituut is ontwikkeld, meet de prestaties op het hele boerenbedrijf. Dat is anders dan agrarisch natuurbeheer, dat bestaat uit losse maatregelen, zoals het later maaien voor weidevogels. „De biodiversiteitsmonitor laat de boer zien welke positieve effecten maatregelen hebben voor het landschap, weidevogels en andere boerenlandsoorten. En welke aanpak leidt tot een gezonde bodem en minder uitstoot van broeikasgassen. Bovendien ziet de melkveehouder welke maatregelen goed uitpakken voor zijn bedrijf. Kruidenrijk grasland is bijvoorbeeld goed voor grutto's én een gezonde voedselbron voor koeien.” Zo beschrijven de samenwerkende partijen.

Rentevoordelen

De Rabobank geeft aan dat zij zich al geruime tijd bij de overheid inzet om melkveehouders die goed scoren in de biodiversiteitsmonitor, bij nieuwe investeringen in aanmerking te laten komen voor rentekorting via een groenlening. Als dit lukt zal zij dit actief onder de aandacht brengen van haar klanten en zorgdragen voor het aanvragen van Groenverklaringen voor haar klanten.

Volgens Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank, wil Rabobank bij de financiering kijken hoe ze rentevoordelen kunnen bieden aan boeren die het goed doen. „Ook verkennen we de mogelijkheden om prestaties op het gebied van natuur integraal mee te wegen bij het inschatten van financieringsrisico's. De biodiversiteitsmonitor kan hierbij een belangrijke rol spelen”, aldus Huirne.

Ook andere partijen

Het streven is om op den duur meer partijen te laten aansluiten; verpachters, waterschappen, provincies en de Rijksoverheid. Zij kunnen de biodiversiteitsmonitor ook gebruiken om goed presterende boeren te belonen met bijvoorbeeld een lagere pachtprijs of minder kosten. De drie initiatiefnemers willen daarom op termijn de biodiversiteitsmonitor onderbrengen in een onafhankelijke organisatie, zodat zoveel mogelijk partijen deze kunnen gebruiken om natuurherstel aan te jagen.

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Lely Nederland DSV Zaden LG AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...