Home » Economie » Subsidies » Energie » Opnieuw 6 miljard beschikbaar voor SDE+ subsidie

Opnieuw 6 miljard beschikbaar voor SDE+ subsidie

Geplaatst op maandag 18-12-2017

Met de nieuwe subsidieregeling wordt de uitrol van hernieuwbare energie versneld mogelijk gemaakt. Net als in voorgaande jaren staat de SDE+ in 2018 open voor projecten die energie opwekken uit hernieuwbare bronnen zoals wind, biomassa, zon, geothermie en water.
Veehouders die in aanmerking willen komen voor de subsidie kunnen zich tussen 13 maart en 5 april 2018 aan te melden. Net als in 2017 is er in 2018 per ronde sprake van één integraal budgetplafond voor alle technologieën, waarbinnen de technologieën op basis van de kostprijs concurreren om beschikbare middelen. De voorjaarsronde heeft in 2018 drie fases. In de eerste week kunnen alleen projecten met een basisbedrag tot maximaal 9 cent/kWh ingediend worden. Vervolgens wordt de regeling stapsgewijs ook opengesteld voor duurdere projecten tot 11 en 13 cent/kWh.

Wijzigingen correctiebedrag zonnepanelen

De SDE-openstelling is volgens DLV Advies nog steeds interessant om onder andere de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. De belangrijkste wijziging van de regeling voor zonnepalen ten opzichte van 2017 zit in het correctiebedrag. Er wordt vanaf 2018 een verschil gemaakt in het correctiebedrag tussen zelfverbruikte stroom en teruggeleverde stroom:
Bij projecten tot 1 MW wordt de SDE voor netgeleverde stroom met 3,8 cent gecorrigeerd en zelfverbruikte stroom met 6,3 cent/kWh Bij projecten boven de 1 MW wordt dit met respectievelijk 3,8 en 5,5 cent gecorrigeerd.

ISDE: 100 miljoen euro

Verder wordt in 2018 ook weer de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) opengesteld voor een bedrag van 100 miljoen. Met de ISDE stimuleert het kabinet de aanschaf van kleinschalige installaties voor de productie van hernieuwbare warmte. Binnen deze regeling kunnen zakelijke gebruikers en particulieren subsidie krijgen bij de aanschaf van zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen met een klein vermogen.

Tekst: DLV Advies/ Sjouke Jacobsen
Beeld: Gerard Burgers

Reacties

Kennispartner artikelen
Nieuwe regelingen Energie- en Milieu-investeringsaftrek
Een nieuw jaar komt altijd met vernieuwde regelingen, en elk jaar wordt de regeling Milieu-Investeringsaftrek/Vrije afschrijving... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Lely Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden LG
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...