Home » Economie » Subsidies » Energie » Eerste dak vol zonnepanelen via Solar-programma FrieslandCampina

Eerste dak vol zonnepanelen via Solar-programma FrieslandCampina

Geplaatst op vrijdag 29-09-2017

Met 1357 zonnepanelen op het dak, zijn melkveehouder Henk Elshof en zijn vrouw Trienke de eersten met een dak vol panelen via het Solar-programma van FrieslandCampina. Vanmiddag werden de laatste panelen gelegd en is het volgens Elshof een kwestie van “de stekker erin en knallen.”

Tijdens het project van FrieslandCampina kunnen boeren hun daken verhuren aan de melkverwerker. “We nemen al het denkwerk bij de boeren uit handen”, zegt Ynte de Vries, projectontwikkelaar van het zonnepanelenproject.
“Ze worden er opgelegd en onderhouden. Ondertussen kunnen wij sparen en dan eventueel een gedeelte of alle van de panelen overnemen”, zegt Elshof. Tot die tijd betaalt FrieslandCampina boeren tussen de drie en vier euro per zonnepaneel per jaar. Voor de familie Elshof levert dat ongeveer vijfduizend euro per jaar op. Voor de boer zijn er verder geen kosten aan verbonden. Als de boer tussendoor geen panelen overneemt, dan zijn ze na vijftien jaar automatisch van hem.

Driehonderd boeren
Op dit moment hebben ongeveer vijftienhonderd boeren zich aangemeld voor het project. Minister Kamp heeft 200 miljoen beschikbaar gesteld. Daarmee heeft FrieslandCampina nu voor driehonderd daken subsidie gekregen. Het bedrijf wil een vervolg geven aan het project en hoopt zo op nog meer daken panelen te kunnen leggen.

Potentieel aan daken
Met het project hoopt FrieslandCampina mee te werken aan de doelstellingen waar de sector mee te maken krijgt. Voor iedere kiloton CO2-reductie met de zonnepanelen, betaalt de coöperatie tien euro. “FrieslandCampina doet dit om dat er bij haar leden een groot potentieel aan daken ligt”, zegt Roelof Joosten, CEO van de coöperatie. “We hebben 12.000 leden melkveehouders.”

Handtekeningen en zonnepanelen
Nadat de drie betrokken partijen, FrieslandCampina, GroenLeven en de familie Elshof, hun handtekeningen op drie zonnepaneeltjes voor aan de muur én op de achterkant van een groot paneel voor op het dak hadden gezet, werd er een tafelgesprek gehouden. 

Tekst: Rosanne van Schriek
Beeld: Rosanne van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
Nieuwe regelingen Energie- en Milieu-investeringsaftrek
Een nieuw jaar komt altijd met vernieuwde regelingen, en elk jaar wordt de regeling Milieu-Investeringsaftrek/Vrije afschrijving... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Boehringer Ingelheim DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei LG
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...