Home » Economie » Subsidies » Energie » Eerste dak vol zonnepanelen via Solar-programma FrieslandCampina

Eerste dak vol zonnepanelen via Solar-programma FrieslandCampina

Geplaatst op vrijdag 29-09-2017

Met 1357 zonnepanelen op het dak, zijn melkveehouder Henk Elshof en zijn vrouw Trienke de eersten met een dak vol panelen via het Solar-programma van FrieslandCampina. Vanmiddag werden de laatste panelen gelegd en is het volgens Elshof een kwestie van “de stekker erin en knallen.”

Tijdens het project van FrieslandCampina kunnen boeren hun daken verhuren aan de melkverwerker. “We nemen al het denkwerk bij de boeren uit handen”, zegt Ynte de Vries, projectontwikkelaar van het zonnepanelenproject.
“Ze worden er opgelegd en onderhouden. Ondertussen kunnen wij sparen en dan eventueel een gedeelte of alle van de panelen overnemen”, zegt Elshof. Tot die tijd betaalt FrieslandCampina boeren tussen de drie en vier euro per zonnepaneel per jaar. Voor de familie Elshof levert dat ongeveer vijfduizend euro per jaar op. Voor de boer zijn er verder geen kosten aan verbonden. Als de boer tussendoor geen panelen overneemt, dan zijn ze na vijftien jaar automatisch van hem.

Driehonderd boeren
Op dit moment hebben ongeveer vijftienhonderd boeren zich aangemeld voor het project. Minister Kamp heeft 200 miljoen beschikbaar gesteld. Daarmee heeft FrieslandCampina nu voor driehonderd daken subsidie gekregen. Het bedrijf wil een vervolg geven aan het project en hoopt zo op nog meer daken panelen te kunnen leggen.

Potentieel aan daken
Met het project hoopt FrieslandCampina mee te werken aan de doelstellingen waar de sector mee te maken krijgt. Voor iedere kiloton CO2-reductie met de zonnepanelen, betaalt de coöperatie tien euro. “FrieslandCampina doet dit om dat er bij haar leden een groot potentieel aan daken ligt”, zegt Roelof Joosten, CEO van de coöperatie. “We hebben 12.000 leden melkveehouders.”

Handtekeningen en zonnepanelen
Nadat de drie betrokken partijen, FrieslandCampina, GroenLeven en de familie Elshof, hun handtekeningen op drie zonnepaneeltjes voor aan de muur én op de achterkant van een groot paneel voor op het dak hadden gezet, werd er een tafelgesprek gehouden. 

Tekst: Rosanne van Schriek
Beeld: Rosanne van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
Nieuwe regelingen Energie- en Milieu-investeringsaftrek
Een nieuw jaar komt altijd met vernieuwde regelingen, en elk jaar wordt de regeling Milieu-Investeringsaftrek/Vrije afschrijving... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei Lely Nederland MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision DSV Zaden LG
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...