Home » Economie » Regelgeving » Mest » Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

Geplaatst op vrijdag 17-11-2017

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet in gevaar, denkt landbouwminister Carola Schouten. „Wij hebben een goed verhaal”, vertelde ze in de Tweede Kamer.

Wel wordt het een derogatie met strengere eisen, waaronder fosfaatplafonds per sector. „De Europese Commissie heeft twijfels dat we het plafond gaan halen en wil extra waarborgen”, legde de minister uit. „De sectorplafonds horen daarbij.”

Volgens de minister vervallen enkele equivalente maatregelen en komen er nog meer maatregelen. Jaco Geurts (CDA) vroeg Schouten of zij bij de Commissie kon pleiten voor het behoud ervan. Esther Ouwehand waarschuwde Geurts daarop dat Nederland niet teveel eisen moest stellen. „Voor onze partij hoeft derogatie niet zo nodig”, vertelde ze, „maar het uithollen van de maatregelen in het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is Russische roulette spelen met de derogatie.” Waarop Geurts reageerde: „Ik moet altijd even nadenken wat erachter zit als de Partij voor de Dieren zegt op te komen voor de boeren.”

De minister lijkt wat dit onderwerp meer op de lijn van Ouwehand te zitten. „Ik denk dat het in ons aller belang is om in onderhandelingen met de Europese Commissie de derogatie binnen te halen”, vertelde ze in de Kamer. Ze wil wel kijken of het mogelijk is om, binnen de sectorplafonds, er overheveling kan plaatsvinden als een sector onder zijn plafond blijft. Ook is ze nog met de Commissie in gesprek om te kijken of verwerkte mest wel mee moet worden geteld voor de sectorplafonds.

Eigen risico

Schouten verwacht dat de Europese Commissie ergens in het volgend voorjaar definitief bekend maakt of, en onder welke voorwaarden, Nederland weer derogatie krijgt. Officieel betekent dat dat ons land vanaf 1 januari 2018 zich aan de norm van 170 kg per hectare moet houden. De minister raadt boeren die derogatie willen aanvragen, aan om zich vanaf volgend jaar aan de huidige derogatiebepalingen te houden – maar ze voegt eraan toe dat boeren die dat doen, dat voor eigen rekening en risico doen.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Punten van aandacht GVE-reductieregeling
Onderstaand een aantal punten van aandacht voor de GVE-reductieregeling en waar u rekening mee moet houden bij het invullen van... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei LG Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
Beter ruwvoer met de nieuwe BemestingPlanner
Betere kwaliteit ruwvoer, bemestingadvies per perceel en per snede voor het hele jaar, inzicht in de beschikbare mest door het jaar heen...
 
Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het systeem...
 
Lees meer »
De lessen uit maisseizoen 2017
Al drie jaar op rij kunnen we spreken over een groeizoen met weersextremen. Volgens deskundigen zullen we moeten leren omgaan met extremen...
 
Lees meer »
Hoeveel melkvee mag ik in 2018 houden?
Een melkveehouder mag vanaf 2018 niet méér fosfaat produceren dan er rechten zijn. Daar kan de sector onderhand wel vanuit...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...