Home » Economie » Nieuws » Kloof dichten tussen boer en burger met lespakket voor basisscholen

Kloof dichten tussen boer en burger met lespakket voor basisscholen

Geplaatst op dinsdag 14-06-2016

Zes CAH-studenten ontwierpen een agrarisch lespakket voor basisscholen. Daarmee willen ze zoveel mogelijk basisschoolleerlingen uitleg geven over de dagelijkse werkzaamheden op een boerderij en hoe dieren en planten opgroeien in ons land. Het initiatief genaamd 'Boereninbeeld', moet bijdragen aan imagoverbetering van de sector en de kloof dichten die is ontstaan tussen boer en burger.

Het lesmateriaal is geschikt voor leerlingen van groep 6, 7 en 8. Zij zijn volgens de studenten al behoorlijk kritisch. „We verwachten dat de stof die we aanbieden de leerlingen tot denken aanzet. En dat ze het thuis ook ter sprake brengen. Daarmee bereiken we veel mensen. Hoe meer er gesproken wordt over de sector, hoe meer onwetendheid we wegnemen en dus een stap zetten in de verbetering van ons imago", aldus student Marjolein Tersteeg.

Leerlingen van basisschool St. Martinus in Bussloo kregen de eerste les aangeboden. In een reeks van vijf lessen, koos de juf ditmaal voor melkvee. De jonge telgen laten in de video zien dat ze al behoorlijk veel weten over koeien. Zo noemen ze met gemak de vier magen op. Zodra inseminatie en bevruchting ter sprake komt, klinkt er wat gegiechel, maar ook hier weten ze van de hoed en de rand. Volgens Tersteeg is dit uitzonderlijk: „Met name in het Westen van het land zien we dat bijna niemand meer weet wat een koe eet of drinkt of uberhaupt waar melk vandaan komt. Vandaar dat we met duidelijk lesmateriaal ondersteuning aanbieden. De drempel voor leerkrachten is laag." 

Uit reactie van de leerlingen mag opgemaakt worden dat ze het enorm naar hun zin hebben gehad. Op de vraag wat ze liever doen, taal of koeienles, krijgen we als antwoord: Koeien!

Op de website van de studenten staat meer informatie voor scholen, ouders en boeren. 

Tekst: Monica van der Hall

Reacties

Kennispartner artikelen
Voederbieten in het bouwplan?
Naast gras en snijmais onderzoeken steeds meer veehouders de teelt van 3e gewassen. Naast eiwitrijke veldbonen zijn vooral... Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG AgroVision AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
Tips om de (melk)robots en koeien te beschermen tegen vrieskou!
De winter lijkt toch nog even door te zetten en komend weekend wordt ook weer (matige tot flinke) vorst verwacht. Wees voorbereid op deze...
 
Lees meer »
Wintervastheid gras belangrijk na zachte winters
Tot midden februari kunnen we de winter als ‘zacht’ betitelen met slechts enkele keren lichte nachtvorst. Hierdoor lijkt het...
 
Lees meer »
Minder pensverzuring met ontsloten tarwe
Na een goed groeiseizoen liggen de kuilplaten weer vol ruwvoer. Vooral gras is voldoende aanwezig. Door de combinatie van pittig gras...
 
Lees meer »
Wanneer gras bemesten?
Vanaf 16 februari mag weer drijfmest op gras aangewend worden. Door bewust om te gaan met de beschikbare mest, haal je maximaal rendement...
 
Lees meer »
In een keer van alle ordners af
AgroVision start met een nieuw online boekhoudprogramma speciaal voor de agrarische sector. Betrouwbaar boekhouden met de voordelen van...
 
Lees meer »
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Fors lagere winst drukt nabetaling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft haar leden over 2017 een contante melkprijs uitbetaald van 40,01 euro per...
 

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...