Home » Economie » Nieuws » Boer kiest voor boer bij gemeenteraadsverkiezingen

Boer kiest voor boer bij gemeenteraadsverkiezingen

Geplaatst op maandag 12-03-2018

Meer dan de helft van de boeren kiest het liefst voor kandidaatraadsleden met een agrarische achtergrond. Dat blijkt uit een enquête van Agrio onder Nederlandse boeren. Met name CDA en VVD lijken populair onder agrarische ondernemers. Iets meer dan veertig procent van de boeren kiest voor de traditionele boerenpartij CDA. Op de derde plek staan de lokale partijen.

Van de boeren die op de enquête reageerden, gaat ruim tachtig procent stemmen op 21 maart. De meeste boeren kleuren dan een vakje van een agrarisch politicus rood. Uit de enquête blijkt onder meer dat boeren zich niet altijd even goed vertegenwoordigd voelen in huidige gemeenteraad. Veertig procent voelt zich helemaal niet vertegenwoordigd. En bijna negentig procent vindt dat er iets moet veranderen in de gemeenteraad om zich wél vertegenwoordigd te voelen. Uit antwoorden blijkt dat boeren vinden dat er te weinig kennis over de agrarische sector in de gemeenteraden is.

Richten op de landbouw

Boeren zien in de gemeenteraden graag raadsleden met agrarische kennis. Ruim zeventig procent vindt dat er kandidaten moeten zijn die zich speciaal richten op de landbouw ‘omdat anderen zich niet kunnen verplaatsen in onze situatie’ en ‘ze zich dan kunnen inleven bij bepaalde gebeurtenissen’.

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn erg belangrijk voor boeren. In veel gemeenteraden wordt gesproken over agrarische onderwerpen.

Lees het volledige artikel over de gemeenteraadsverkiezingen in de Veldpost, Agraaf, Vee&Gewas en Stal&Akker van zaterdag 10 maart. Klik hier om een gratis proefnummer voor één van deze agrarische vakbladen aan te vragen.

Tekst: Erin Veenink / Rosanne van Schriek
Beeld: Fenneke Wiepkema

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei DSV Zaden Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...