Home » Economie » Nieuws » Schouten: blokkade van 1800 bedrijven opgeheven

Schouten: blokkade van 1800 bedrijven opgeheven

Geplaatst op donderdag 08-03-2018

Van de 2200 bedrijven die geblokkeerd werden in het kader van de I&R-onregelmatigheden, zijn nog zo’n 400 bedrijven geblokkeerd. De rest heeft voldoende bewijsmateriaal aangeleverd om aan te geven wat de juiste registratie in I&R zou moeten zijn, waarna de blokkade kon worden opgeheven.

Dat schijft minister Carola Schouten in een brief aan de tweede kamer. Voor ongeveer 190 van de 400 bedrijven, die nog steeds geblokkeerd zijn, is de aanvraag voor opheffing van de blokkade ook beoordeeld. Bij hen is echter geconstateerd dat er aanvullende informatie of een bezoek ter plaatse noodzakelijk is, alvorens de blokkade kan worden opgeheven. Nu de meeste herstelmeldingen beoordeeld zijn, komt er capaciteit beschikbaar voor onder meer die bezoeken ter plaatse.

Wachten op DNA-analyses

Een gedeelte van de overige 210 bedrijven heeft wel een aanvraag ingediend, maar behoort tot de ‘ingewikkeldere situaties’, waarbij beoordeling meer afstemming vergt en langer duurt. Een ander gedeelte heeft nog geen aanvraag ingediend. De NVWA benaderde de ondernemers die nog geen aanvraag hebben ingediend telefonisch om hen te instrueren hoe ze de onregelmatigheden in het I&R-systeem kunnen herstellen. Een groot deel van deze ondernemers blijkt in afwachting te zijn van de resultaten van DNA-analyses. Een ander deel blijkt een aanvraag ingediend te hebben via ‘ongebruikelijke kanalen’, waardoor die aanvragen nog niet in behandeling waren genomen.

Ontheffingen

De geblokkeerde bedrijven kunnen een ontheffing aanvragen, wanneer het niet kunnen afvoeren van dieren tot dierenwelzijnsproblemen leidt. In dat kader zijn tot nu toe 33 ontheffingen verleend.

‘Blokkades niet overdreven’

Op de vraag of het niet overdreven was om ook alle bedrijven te blokkeren, waarbij slechts één dier niet goed geregistreerd stond, antwoordt Schouten in de kamerbrief als volgt: „Op het moment dat een bedrijfsblokkade moet worden opgelegd, is nog niet duidelijk welke op het bedrijf aanwezige kalveren onjuist zijn gekoppeld aan de moederkoe. Het is dus zaak dat – zolang de registratie op het bedrijf nog niet op orde is gebracht – de keten wordt beschermd tegen onjuist geregistreerde kalveren. Niet alleen vanwege de bescherming van de diergezondheid en volksgezondheid, maar ook in het belang van de sector zelf, die voor het internationale handelsverkeer een onomstreden en onberispelijk registratiesysteem nodig heeft.”

Schouten overlegt nog met de sector over noodzakelijke verbeteringen in het I&R-systeem. „Zodra die gesprekken zijn afgerond, zal ik u er over inlichten”, meldt ze in haar brief.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG AgruniekRijnvallei AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden Lely Nederland MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...