Home » Economie » Nieuws » Brussel zet in op forse korting landbouwsteun

Brussel zet in op forse korting landbouwsteun

Geplaatst op woensdag 21-02-2018

De Europese Commissie wil de begroting flink opschroeven om nieuwe taken zoals het immigratiebeleid, uitbreiding van de grensbewaking en extra beveiliging te kunnen betalen. Dat geld wordt dan weggehaald bij het budget voor de landbouw. Dat gaat in de voorstellen met 60 tot 120 miljard euro naar beneden.

Komende vrijdag zal dit in Brussel worden besproken bij de bijeenkomst van Europese regerlingsleiders.

De Europese Commissie heeft de EU-regeringsleiders verschillende scenario’s voorgelegd betreffende de meerjarenbegroting van Europa voor de periode 2020-2026. Daarbij gaat de Commissie ervan uit dat het EU-budget moet stijgen om nieuwe taken zoals het veiligheidsbeleid, de grensbewaking en het immigratiebeleid te kunnen betalen, ten koste van het budget voor landbouwsteun.

Landbouwsubsidies

Momenteel wordt meer dan de helft van de Europese uitgaven besteed aan landbouwsubsidies. Dit gaat voor een deel op aan boeren in West-Europa die dat volgens Brussel niet nodig hebben. Daarnaast gaat een deel van de landbouwsteun naar de armere regio’s in de EU.

Netto-betaler

Nederland is al jaren netto-betaler aan de EU, met 7 miljard euro per jaar. Omdat Nederland meer afdraagt aan de Europese kas dan dat het krijgt, geldt voor Nederland sinds jaar en dag een korting van 1 miljard euro op de afdracht.

In verband met de Brexit zal Nederland - volgens berekeningen die momenteel in Brussel circuleren - 1 tot 2 miljard euro extra moeten gaan afdragen aan Brussel. Bovendien wil EU-begrotingscommissaris Oetinger ook die netto-betalers-korting van 1 miljard euro schrappen. 

Macron: fors bezuinigen op landbouw

Wat de landbouw aangaat, verklaarde de Commissie al eerder dat de directe inkomenssteun voor de rijkere boeren drastisch omlaag moet. Dit is haar in het algemeen niet in dank afgenomen.

De Commissie heeft dezer dagen echter een onverwachte maar machtige bondgenoot gekregen in de persoon van de Franse president Macron. Die verklaarde onomwonden dat hij fors wil bezuinigen op de landbouwuitgaven; een geluid dat geen enkele president voor hem ooit liet horen. Macron ging nog een stapje verder door te verklaren dat de Europese landbouw grondig moet worden hervormd, wat in de praktijk zal neerkomen op substantiële bezuinigingen.

Gezien het herstel van de as Parijs-Berlijn ligt het in de lijn der verwachting dat die twee landen het voortouw zullen nemen bij de hervormingen in de EU-landbouw. Dat alles klinkt de Europese Commissie als muziek in de oren. Die gaf al eerder te kennen dat het huidige stelsel van landbouwsteun na 2020 niet kan worden voortgezet.

Ingrijpende bezuinigingsplannen

Aan de vooravond van de Europese top heeft Brussel daarom twee zeer ingrijpende bezuinigingsplannen gelanceerd.

In het eerste voorstel wordt het landbouwbudget met 30 procent ingekrompen; een besparing van 120 miljard euro. In veel lidstaten (zeker in de rijkere zoals Nederland) zou het landbouwinkomen daardoor met gemiddeld 10 procent dalen. Deelsectoren die sterk afhankelijk zijn van inkomenssteun, zoals de vleesveehouderij, zullen de besparing nog harder voelen.

Het tweede scenario omvat een besparing van 60 miljard euro (of 15 procent) op de landbouwuitgaven. In dat geval zullen de gevolgen kleiner zijn, maar nog altijd goed voelbaar. Een ding is zeker: Nederland zal bij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting alle zeilen moeten bijzetten om een financiële klap te voorkomen. De onderhandelingen moeten in mei uitmonden in een nieuw begrotingsakkoord.

Tekst: Jan Schils
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland DSV Zaden LG
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...