Home » Economie » Nieuws » Commentaar: Calon en zijn kanon

Commentaar: Calon en zijn kanon

Geplaatst op vrijdag 16-02-2018

LTO-voorzitter Mark Calon riep bij de eerste mededeling van minister Schouten keihard dat fraude in de melkveesector hard aangepakt moest worden. En in zijn organisatie is geen plaats voor fraudeurs. Door zo hard mee te roepen met Schouten bevestigde hij het beeld dat het ministerie naar buiten bracht: het gros van de bedrijven fraudeert.

Maar vandaag stuurt diezelfde Calon een persbericht de wereld in, waarin hij aangeeft zeer teleurgesteld te zijn in het optreden van de overheid. Alsof de lamp in zijn hoofd opeens aan ging. Bij de regionale afdelingen loopt het storm met klachten, omdat veel bedrijven op slot zijn gezet door administratieve slordigheden. Een veelgehoorde klacht is dat bij het verkeerd afboeken van een dood geboren kalf automatisch ook alle meerlingen op een melkveehouderij als verdacht worden beschouwd. Calon noemt het schieten met een kanon op een mug door de overheid, doordat ze ook datasets van CRV en andere organisaties in beslag hebben genomen en die vergelijken met hun eigen data.

De systemen van de overheid zijn echter niet foutloos, dus het zou eerder nieuws zijn als er geen verschillen zouden zijn. Boeren zijn geen bureaucraten en doen over het algemeen hun best om alles goed te melden. En een paar rotte appels heb je in alle sectoren. Maar als de systemen niet goed werken of je wordt doorgestuurd naar iemand die eigenlijk geen kaas heeft gegeten van de materie en niet eens het verschil weet tussen een vleeskoe en een melkkoe, dan zakt het doorzettingsvermogen je soms in de schoenen. En dan kan het zijn dat er soms iets niet goed staat ingevuld.

Nieuw zijn de problemen met die systemen niet. Die kwamen deels al aan het licht bij het bekend worden van de fosfaatreferentie. Dat had Calon natuurlijk moeten weten. En misschien had hij eerst eens in zijn eigen organisatie te rade moeten gaan, of die massale fraude wel echt zou bestaan. Nu Schouten het aantal verdachte bedrijven steeds verder verlaagt, het ging van 7700 naar 2100 en daar zijn er weer 150 vanaf gegaan, roept hij dat de overheid mensen ten onrechte schuldig verklaart.

Wie het positief bekijkt zal denken dat er beter ten halve gekeerd kan worden dan ten hele gedwaald. Maar van iemand met zo'n statuur en functie mogen boeren toch wel iets meer verwachten. Misschien dat er op de achtergrond nog andere belangen meespelen zoals de derogatie, maar je eigen mensen zo hard wegzetten en daar nu van terugkomen geeft weinig vertrouwen.

Tekst: Robert Ellenkamp

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Volgende week doorzaai-weer!
Graspercelen met een wat hollere zode, open plekken en minder dan 80% goede grassen, geeft je nu een oppepper met doorzaaien. Het... Bekijk de foto's »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei AgroVision MSD Animal Health Nederland Lely Nederland
Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken echter de...
 
Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor vorst en...
 
Lees meer »
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een bijzondere...
 
Lees meer »
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...